Ślimol Zgłoś Napisano 4 Października 2016 Witam zastanawiam się czy napis na opakowaniu preparatu 100 % czysty, farmaceutyczny oznacza tyleż samo co "czysty do analiz ? Czy ktoś może wie jaka jest różnica między tymi oznaczeniami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 4 Października 2016 wystarczy poszukać w google techniczny, skrót techn. – 90–99% czysty, skrót: cz. – 99–99,9% czysty do analizy, skrót: cz.d.a. – 99,9–99,99%nazwa oznacza, że zanieczyszczeń nie można wykryć typowymi metodami analizy chemicznej chemicznie czysty, skrót: ch.cz. – 99,99–99,999%nazwa oznacza, że zanieczyszczeń nie można wykryć nawet najczulszymi metodami analizy chemicznej i trzeba użyć metod wykorzystujących zjawiska czysto fizyczne czysty spektralnie, skrót: spektr.cz. – 99,999–99,9999%nazwa oznacza, że zanieczyszczenia nie zakłócają metod analizy spektralne podejrzewam, że preparaty do ballinga w sklepach akwarystycznych tez as "czyste" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ślimol Zgłoś Napisano 4 Października 2016 Na opakowaniu o które pytam jest napis "Gatunek : farmaceutyczny", a potem "Czystość 100 %" Więc inaczej niż tak jak tu powyżej opisane . Dlatego też pytam może bardziej z doświadczenia jak to rozumieć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Na opakowaniu o które pytam jest napis "Gatunek : farmaceutyczny", a potem "Czystość 100 %" Więc inaczej niż tak jak tu powyżej opisane . Dlatego też pytam może bardziej z doświadczenia jak to rozumieć ? Czysty, to tyle co oczyszczony, czyli klasa II jeżeli chodzi o ilość produktu w produkcie. Jeżeli podana jest czystość farmaceutyczna (a dokładniej farmakopealna) to powinien być podany również skład i ilość zanieczyszczeń. Generalnie czysty to czysty, a czysty farmaceutycznie jest w sumie lepszy, bo zanieczyszczenia, które się ewentualnie znajdują nie mają większego wpływu na odbiorcę, lub ich ilość mieści się w wyśrubowanych limitach. Nie należy też bezkrytycznie przyjmować "czysty" jako czysty chemicznie (100%), bo cena takiego związku zwaliła by z nóg przeciętnego morszczaka. Edytowane 4 Października 2016 przez Leel00 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ślimol Zgłoś Napisano 4 Października 2016 Ok więc twoim zdaniem leeloo jeśli na opakowani jest napis taki jak już wcześniej tu zamieściłem w poście 3 . To znak iz można go używać w akwarystyce morskiej . Chodzi mi o to czy jest to wystarczająca czystoć . Czy jeszcze gdzieś znajdzie się jakaś plamka na tej koszuli ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 4 Października 2016 Ok więc twoim zdaniem leeloo jeśli na opakowani jest napis taki jak już wcześniej tu zamieściłem w poście 3 . To znak iz można go używać w akwarystyce morskiej . Chodzi mi o to czy jest to wystarczająca czystoć . Czy jeszcze gdzieś znajdzie się jakaś plamka na tej koszuli ? Zwykle używamy proszki cz.d.a Taki umowny standard. Aczkolwiek są ludzie co stosują np. sode z biednej dronki. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ślimol Zgłoś Napisano 4 Października 2016 (edytowane) O to właśnie mi chodzi czy to bardzo żle, całkiem żlę, czy może zapomnij wszystko zdechnie jutro ? A może po prostu ok Edytowane 4 Października 2016 przez Ślimol (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 4 Października 2016 Albo mi się wydaje albo nabijasz posty Kolega Azgar wyjaśnił tak, że jaśniej już nie można Jak masz na opakowaniu napisane czysty 100% to ciebie okłamują - prawie na pewno masz czystość cz.d.a czyli 99-99.99% I to się nadaje do akwarystyki morskiej. ... i nie pytaj się kolejny raz... Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ślimol Zgłoś Napisano 5 Października 2016 Ok A co z drugim pytaniem bo rozbieżności są duże co do stosowanych dawek . Kolego Maciej możesz pisać na temat. zaśmiecasz tylko temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 9 Października 2016 A co z drugim pytaniem bo rozbieżności są duże co do stosowanych dawek . Może nieco nie rozumiem tej wypowiedzi ale jakie różnice... możesz rozwinąć swoją wypowiedź. Pytanie jest chyba jak najbardziej na temat i tyczy się Twojej wypowiedzi. Przytocz te wartości dla czystości 99% oraz 99,99% ciekawi mnie też wartość przy czystości 90%... Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ślimol Zgłoś Napisano 11 Października 2016 Koledzy prosił bym o wypowiadanie sięw temacie . Z góry dzięki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opo Zgłoś Napisano 11 Października 2016 Dajcie gościowi spokój to forum bez niego jest jak polityka bez Macierewicza Wysłane z mojego MSP95009 przy użyciu Tapatalka Cytuj 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 11 Października 2016 Proszę o wypowiedzi w temacie. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ślimol Zgłoś Napisano 11 Października 2016 Prosił bym moda o wyczyszczenie tematu ze zbędnych postów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 11 Października 2016 Jak dla mnie, to w temacie powiedziano wszystko. Czysty farmaceutyczny nadaje się do baniaka. https://starychemik.wordpress.com/2011/06/06/o-czystosci-odczynnikow-raz-jeszcze/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ślimol Zgłoś Napisano 13 Października 2016 Jeśli miał bym coś dodać to to iż już zaczołem stosowanie . Wynika to z faktu iż nie posiadam dużo czasu na odnalezienie czda . Dawkuję w proporcji 100 ml. dziennnie roztworu 1l ro na 90 g. mg . Na razie w zbiorniku nic się nie zmieniło. tylko Capnella trochę średni zaczeła sobie radzić. Nie wiem czy jest to spowodowane tym czy innym bodzcem. Zato monitpora i tależówka w normie : polipuje itd . teszta to samo . Także zgodzę się z leelloo p.s. dziękuję za wyczyszczenie tematu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach