Skocz do zawartości
Gość Paragon

Przeloty przez szybę z AliExpress

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ensso

Wszystko się zgadza tylko weźcie Panowie pod uwagę że to spływ gdzie nie ma ciśnienia a wręcz jest "ssanie". Działa bardzo dobrze. Da się bez problemu docisnąć uszczelkę. Dałbym foto Ale z taptalks trzeba mieć konto a ja nie chcę ;)

mobilnie

Ensso masz rację dokładnie tak to zrobiłem.

Nypel w kominie, mufa pod zbiornikiem? Czy odwrotnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uszczelka wchodzi na styk. Ja dałem kryngielitowe i fibrowe. Jest ok. A rury połączenie na taśmę teflon. Da się wtedy rozłożyć awaryjnie hydraulikę. Ale zaznaczam, że mówię tylko o spływie.

Silvia podkładka nic nie da a wręcz uważam że zaszkodzi.

mobilnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

myślę o uszczelce z gumy/silikonu słowem elastycznych - a to bez porządnego podparcia ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ensso

Fibra/kryngiel lepiej doszczelni bo są mniej plastyczna od gumy. Także punkty docisku nie równomiernie rozłożone na całej uszczelce sprawią, że będzie dociskana cała, a nie punktowo jak w przypadku gumy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

raczej patent z tymi śrubunkami odpada, za duże ryzyko żeby kombinować z takimi wynalazkami zalać sobie mieszkanie lub spalić pompę obiegową itd., zamówiłem z chin te przeloty które linkowałem dedykowane, jak one nie zdadzą egzaminu kupię przeloty AM

Edytowane przez Paragon (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taki przelot w zewnętrznym panelu. Dałem uszczelki gumowe i w środek pomiędzy przelotem, a szkłem dałem silikon. Jest szczelny od 8 miesięcy, gdyby miało się rozszczelnić to już dawno by się to stało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fibra gdy dostanie wody to uszczelnia jeszcze bardziej bo pęcznieje. Jestem pewien że pewnie z 30% posiadaczy komina ma te fittingi w swoich systemach. Jak endriu0 wspomniał kołnierz jest wystarczający.

mobilnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Przyszła paczka z chin, powiem że te przeloty są ok wyglądają na mocne, w zestawie dwie uszczelki silikonowe wiec myślę że będą ok i kosztują poniżej 10zl za szt.

post-25099-0-34295000-1477665851_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Tak miałem je. Na początku myślałem,że źle zamocowane,ale niestety nie byłem w stanie opanować kapania wody. Pojechałem i kupiłem nowe "dedykowane" w pierwszym lepszym sklepie z akwarystyką morską ,zamocowałem i natychmiast nic nie kapało. Ostatnią rzeczą jaką bym zrobił to oszczędzanie na hydraulice.

Informacyjnie dla innych, którzy by chcieli zamawiać takie przeloty, są jak najbardziej ok a kosztują 10 razy mniej niż oferowane u nas, tutaj kolega pisał, że miał problemy z uszczelnieniem domyśliłem się dlaczego jak dostałem przeloty w łapki, a wiec przeloty z chin (ebay/aliExpress) maja inne średnice otworów potrzebnych do montażu np:

1. Nasze przeloty:

- 20mm (otwór w szkle 27mm)

- 25mm (otwór w szkle 35mm)

- 32mm (otwór w szkle 45mm)

2. Przeloty z chin

- 20mm (otwór w szkle 22mm)

- 25mm (otwór w szkle 27mm)

- 32mm (otwór w szkle 34mm)

wassilllo mogło Ci ciec bo miałeś problem z wyosiowaniem przelotu z powodu zbyt dużego otworu, ja wydrukowałem na drukarce pierścienie centrujące i to załatwiło temat, skręcone zalane przetestowane działa :)

Swoją drogo jak bym wiedział wcześniej to bym kupił pod otwory 27mm, przelot na rurki pvc 25mm, a pod otwór 35mm przelot 32mm i nie trzeba było by pierścieni centrujących, ale niestety mam już kupioną całą hydraulikę pod 20 i 25mm

post-25099-0-78893900-1477991703_thumb.jpg

post-25099-0-45594600-1477991710_thumb.jpg

post-25099-0-14265900-1477991720_thumb.jpg

post-25099-0-43205500-1477991725_thumb.jpg

post-25099-0-67047100-1477991732_thumb.jpg

post-25099-0-79991700-1477991788_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny temat. Szkoda, że nie zamówiłeś więcej, bo od razu bym odkupił. Argumentacja, że akwarystyka morska jest tylko dla bogatych i takie coś musi tyle kosztować do mnie nie przemawia. Przeloty dedykowane chodzą od 36 do 100zł za sztukę. To nie jest "zdrowa" cena. Na pewno istnieje dużo tańsza i pewna (szczelna) metoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

(...) tutaj kolega pisał, że miał problemy z uszczelnieniem domyśliłem się dlaczego jak dostałem przeloty w łapki, a wiec przeloty z chin (ebay/aliExpress) maja inne średnice otworów potrzebnych do montażu np:(...)

zamiast smarować silikonem nie wystarczy dać dodatkową podkładkę/kryzę z większą uszczelką ?

(...) Na pewno istnieje dużo tańsza i pewna (szczelna) metoda.

to na pewno :)

ot choćby przelot za 3zł :p

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=d&string=Wska%C5%BCnik+Cieczy&search_scope=category-252433&bmatch=base-relevance-floki-5-aut-1-1-1025

tyle że łamany

podobne są w liniach kroplujących

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Bardzo fajny temat. Szkoda, że nie zamówiłeś więcej, bo od razu bym odkupił. Argumentacja, że akwarystyka morska jest tylko dla bogatych i takie coś musi tyle kosztować do mnie nie przemawia. Przeloty dedykowane chodzą od 36 do 100zł za sztukę. To nie jest "zdrowa" cena. Na pewno istnieje dużo tańsza i pewna (szczelna) metoda.

Dokładnie :), co do przelotów to żaden problem, zakładasz konto na aliexpress, od pewnego czasu można płacić przelewem z polski jest dodana taka opcja wysyłka jest darmowa w większości przypadków ceny za przeloty jak za kolanka pvc u nas :)

zamiast smarować silikonem nie wystarczy dać dodatkową podkładkę/kryzę z większą uszczelką ?

to na pewno :)

ot choćby przelot za 3zł :p

http://allegro.pl/li...-5-aut-1-1-1025

tyle że łamany

podobne są w liniach kroplujących

jak byś przeczytał to byś wiedział po co smarowalem silikonem, kupiłem za małe i musiałem sobie poradzić, gdybym kupił 25 i 32 mm obyło by się bez silikonu, są uszczelki silikonowe w zestawie, co do twojego sceptycyzmu rozumiem Ciebie w 100% zazwyczaj Ci co płacili gruba kasę za dajmy tutaj przeloty tak maja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

właśnie czytałem :) i dlatego pytam czy nie można było dobrać/dać podkładek z większą uszczelką - żeby poszerzyć to miejsce co uszczelnia/przylega do szyby

ps. i to nie sceptycyzm - takie łamane stosują różne firmy do filtrów - dokładnie takie - od linii kroplujących - więc się na pewno nadają

o choćby tutaj

http://nano-reef.pl/topic/86535-nowe-produkty-aquaforest/page__st__20#entry896012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

właśnie czytałem :) i dlatego pytam czy nie można było dobrać/dać podkładek z większą uszczelką - żeby poszerzyć to miejsce co uszczelnia/przylega do szyby

to słabo czytaleś :p, nie bo przelot miałem 20mm u nas takie przeloty mają otwory w szkle 27mm, ten z chin potrzebuje otworu 20-22mm, więc masz 5-6mm luzu jak sie domyślasz gdy dokręcasz przelot może sie przesunąć bo ma duzo luzu jak się maksymalnie przesunie to powstanie dziorka na 1mm i masz wyciek, jak zastosujesz pierścień centrujacy to ustawiasz osiowo i masz ładne uszczelnienie dookola po rowno, nie musiałem dawać silikonu ale wolalem dać dla świetego spokoju, pewnie by nie cieklo alee :)

Jak wspomniałem gdybym wiedział na samym początku jak jest z tymi przelotami kupił bym wieksze i było by na samych uszczelkach silikonowych co som w zestawie, ale mam kupione rurki pvc zawory itd pod pvc 20 i 25mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stosowałem te http://sklep.droppla...gwintowane?p=10 Są dostępne wszystkie średnice od 1/2" do 5". Uszczelniają się idealnie.

Właśnie o coś takiego mi chodzi. W PL i tanio. Ali express ok, tylko komu się chce czekać 4 tygodnie na przesyłkę... ;]

Z tym, że ja nie widzę 1/2''. Tylko 1" i 3/4". Poza tym brakuje jednej uszczelki i nie wygląda solidnie, ale skoro u Ciebie się sprawdza. :)

Otwory pod to robi się o takiej samej średnicy jak przelot (grubość rurki)? Tak to przynajmniej wygląda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uszczelka wystarcza jedna.Na zdjęciu tego nie widać ale tylko jedna nakrętka jest "ruchoma", a druga to odlew razem z gwintowaną rurką.Przeloty są bardzo solidne, tak samo jak te "do morskiego" za xx kasy. Co do średnic, to na pewno mają wszystkie, wystarczy tylko zamówienie zrobić przez formularz.

Edytowane przez robbi2708 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Właśnie o coś takiego mi chodzi. W PL i tanio. Ali express ok, tylko komu się chce czekać 4 tygodnie na przesyłkę... ;]

ja czekałem 10 dni, poza tym zamawiam sporo z chin i najdłuższa paczka szła 3 tygodnie, zresztą każde rozwiązanie dobre byle by się sprawdzało, ja osobiście wolę dedykowane przeloty ode mnie tyle dzięki wszystkim za podjęcie tematu może ktoś kiedyś skorzysta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat spoko i na pewno wiele osób skorzysta. :) Ceny "dedykowanych" przelotów to gruba przesada.

Może to już nie do końca bezpośrednio podchodzi do tematu, ale zapytam, bo nigdy nie miałem z hydrauliką do czynienia.

nypel-34-z-nakretka-34-do-plastikowych-pojemnikow.jpg

1. Tą uszczelkę daje się od wewnątrz czy zewnątrz akwarium czy obojętne?

2. Otwory w szkle robi się na grubość rurki? Czyli 3/4 cala - robi otwór 25mm (średnica rurki gwintowanej)?

3. Jak ten przelot łączy się dalej z rurkami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serio? :) czy warto dla niezauważalnej różnicy cenowej w stosunku do jakiegoś vdl, ryzykować obudzeniem się stąpając po słonej wodzie? Rozumiem, można spróbować jakiś ledów z alli ale w miarę tania hydraulika i to raptem 3 śrubunki, które kupujemy na raz i zapominamy o temacie.

Wybaczcie moje podekscytowanie tematem. Na pewno nie chcę nikogo tym urazić. Luźna rozmowa :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Tą uszczelkę daje się od wewnątrz czy zewnątrz akwarium czy obojętne?

Uszczelka zawsze od po stronie "nieruchomej" nakrętki. Czy wewnątrz czy na zewnątrz? Lepiej wewnątrz , ale tak czy inaczej będzie uszczelniać.

150x60x65 + SUMP, 8x54W T5, WhiteSkim 250, DCT12000, Gyre XF250 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Serio? :) czy warto dla niezauważalnej różnicy cenowej w stosunku do jakiegoś vdl, ryzykować (...)

niezauważalnej :) - 3 śrubunki 25mm VDL kosztują koło 150zł

a chińskie 30zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niezauważalnej :) - 3 śrubunki 25mm VDL kosztują koło 150zł

a chińskie 30zł

A remont mieszkania po zalaniu 5000 zł :)

..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A remont mieszkania po zalaniu 5000 zł :)

jak ktoś ma 2 lewe ręce ...

rozumiem że jak założę VDL to "oni" zapłacą za remont ? proszę Cię ...

Tank union 25mm kosztują po 18 - 23zł sztuka a nie 50 - są w czymś gorsze ?

toż to kawałek ABS / PCV

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.