Skocz do zawartości
Gość Paragon

Podejście drugie 100l + 50l [Sump] - Zamość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paragon

Wczoraj dołożyłem jedną świetlówkę T5 24W Juwel HiLite, myślicie że to dobry pomysł efekt wizualny bez szału bardzie chodziło mi o korale chciałem im zrobić dobrze :), z korali SPS mam Montipory i Acroporę

DSC00562.JPG

DSC00564.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę,że z akwarium już  fajnie dojrzało ,a świetlówka t5 na 100% nie zaszkodzi jeżeli planujesz iść w spsy. Pamiętaj,że Ecotech ma dość dobrze przygotowane programy świecenia pod sps. Ta duża "półka" skalna będzie świetnie wyglądać jak obrośnie.

..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Dzięki mija 7 miesięcy dojrzewanie trwało prawie pół roku nigdzie się nie śpieszyłem cierpliwie czekałem, korale dodane na początku czerwca i powiem Ci też mam nadzieje że ładnie obrośnie :), takie było założenie zobaczymy jak wyjdzie co do Radiona masz rację programów jest kilka poza tym można samemu poeksperymentować, ale jest trochę za biało jak dla mnie muszę zbić światło na kanale białym na 10% bo lubię bardziej niebiesko :), mam nadzieję że nie odbije się o negatywnie na koralach

Ciekawi mnie jedna rzecz korale przykleiłem klejem AquaScape różowym, fajnie się tym kleiło, teraz jak korale się rozrastają to tylko pną się w gorę czy też obrastają na bok jak drzewo chodzi mi o to czy później się nie poprzewracają? :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klej jest na start z czasem zrobią się grubsze i same przyrosną do skały ;)

Co do światła... pamiętaj, że czasem zdarza się cały pochmurny miesiąc a rafa żyje dalej :) 

Dużo gorzej znoszą prześwietlenie, uważaj na ledy i stopniowo zwiększaj intensywność.

Niestety często ludzie kupują lampę led za kupę kasy przeświadczeni, że nowa technologia zrobi za nich wszystko. Bez dostrajania natężenia i barwy led staje się bardzo kiepskim hqi, i a oszczędności na prądzie nigdy nie zwrócą Ci sponsorowania badań nad rozwojem tej technologii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Tak wiem, ja mam tą lampę od początku eksperymentowałem troszkę i na ta chwilę jest tak:

1. Start o godzinie 9:00 do godziny 10:00 (kanały royal blue i blue na 100%) moc lampy na 50 %

2. od 10:00 do 12:30 stopniowe podnoszenie (kanały royal blue i blue na 100%, kanał biały na 10%, kanały czerwony i zielony na 20%) moc lampy na 80%,

3. od 12:30 do 17:30 lampa jak wyżej na 80 % przy opisanych ustawieniach (5h)

4. od17:30 do 20:00 obniżanie oświetlenia odwrotnie jak w punkcie 2

5. od 20:00 do 21:00 zachód słońca

dodatkowo od godziny 11:30 do godziny 18:30 zapala się T5 24W HiLite Bllue 20000K Juwela, czyli łącznie 7h oświetlenie pracuje prawie na maksa.

Taki układ na razie podoba mi się najbardziej mam nadzieję że korale będą zadowolone, funkcje dodatkowe takie jak burze z piorunami, zachmurzenia, fazy księżyca czy oświetlenie nocne wyłączone jakoś nie przypadły mi do gustu

1.JPG

2.JPG

Edytowane przez Paragon (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że świetlówka dawałaby lepszy efekt gdyby była z przodu akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
3 godziny temu, maciej01 napisał:

Myślę, że świetlówka dawałaby lepszy efekt gdyby była z przodu akwarium.

Masz rację niestety u mnie odpada z wielu powodów między innymi estetycznych, układ kolorów na tą chwilę mi się podoba, tylko tak jak pisałem mam nadzieję, że i koralom się spodoba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Dzisiaj dotarła do mnie nowa zabawka w sumie po reklamacji, z "eRybki.pl" bo pierwsza która przyszła okazała się uszkodzona, tą przetestowałem jest super nie chce innego refraktometru urządzenie w sam raz dla takiego lenia jak ja :)

Reklamacja załatwiona w sumie bardzo sprawnie, nie miłe pierwsze wrażenie, które odniosłem w pierwszym dniu reklamacji zostało zniwelowane, jest szansa ze w przyszłości będę chciał robić zakupy w tym sklepie :)

m1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Błąd jest rzędu 2 ppt lub 0.002 przy gęstości, taki sam błąd pomiarowy ma hanna instrument, ale powiem Ci że dzisiaj go testowałem i rozrobiona przeze mnie solanka wedlug proporcji producenta powinna miec 1.026 refraktometr lunetkowy pokazał 1.025 to samo ten cyfrowy wiec wynik jest jak najbardziej zadawalajacy, powtórzyłem test jeszcze z 10 razy za kazdym razem pokazuje 1.025 wiec jak dla mnie ok polecam [emoji16]

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Panowie ile moje korale wytrzymają bez światla (tzn. świeci się tylko 24W świetlowka T5 Blu 20000K), przedwczoraj miałem przepiecia w instalacji energetycznej, niestety popalił 30% urządzeń w domu miedzy innymi lampę radiona :/, zamówiłem nowy zasilacz będzie na wtorek, być może zreanimuje lampę do tego czasu mam tylko T5 :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wytrzymają...do tygodnia myślę że nawet nie zauważą ciemności....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

sacropython od wczoraj się nie pompuje :/, mam nadzieje ze da radę masakra mam niefart :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek
Teraz, Paragon napisał:

sacropython od wczoraj się nie pompuje :/, mam nadzieje ze da radę masakra mam niefart :/

Nic im nie będzie. A to że się nie pompuje nic nie szkodzi. Miękasy takie.są, to nie znaczy że mu źle. Spokojnie zajmijbsię naprawą lampy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Niestety Lampa chyba jest martwa :(, zaniosłem jeszcze do znajomego elektronika może coś podratuje ale nadzieje mizerne :unsure:

Tymczasowo zastosowałem oprócz świetlówki 24W, naświetlacz 30W cold white mam nadzieje że będzie wystarczająco do czasu rozwiązania problemu :(

1.jpg

2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Jaka barwa? 6500k? Żeby ci glony nie sypnęły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Naświetlacz jest żeby podratować korale, glonami przejmuje się na tą chwilę najmniej barwa biały zimny coś około 6000k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Poszła decyzja buduje lampę LED, w miedzy czasie dokończyłem temat pompy dozującej, sama pompa Jebao DP-4, pojemnik made in Ja :)

2.jpg

5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na co 4 pojemniki?

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Na GroTecha A+B+C+M

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

W poczekaniu na części do lampy LED, trochę stuningowalem naświetlacz :), Dioda COB RoyalBlue 30W + nowy sterownik 900mA, niestety trzeba było dołożyć chłodzenie, w tej chwili jest ustawiona zeby wentylator załączał się przy 45 stopniach i wyłączał przy 40 stopniach, ale lampa utrzymuje z włączonym wentylatorem 48/49 stopni to chyba optymalna temperatura czy mogę pozwolić diodzie na pracę w wyższych temperaturach?

0.jpg

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie laika w temacie- temperatura wyświetla się na niezależnym module czy podpiąłeś pod zewnętrzny kontroler (Arduino etc.)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

to jest prosty termostat na 12V, niezależny kontroler

https://www.aliexpress.com/item/1PCS-W1209-DC-12V-heat-cool-temp-thermostat-temperature-control-switch-temperature-controller-thermometer-thermo-controller/32327176512.html?spm=2114.13010708.0.0.4bgs5x

a to jego odpowiednik do zabudowy rownież na 12V

- https://www.aliexpress.com/item/W1209WK-Digital-LED-Thermostat-Temperature-Controller-Smart-Temp-Sensor-Board-Module-12V-DC-Waterproof-NTC-Sensor/32792581212.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.ugb1Xc

czujnik temperatury jest przy diodzie COB a sterownik na jej podstawie włącza lub wyłącza wentylator, po wyłączeniu lampy pracuje jeszcze chwilę ąż schłodzi do 40 stopni i też się wyłącza, na podzespołach arduino buduje ta właściwą lampę, ale to jest założony oddzielny temat.

Zastanawiam się czy dioda może pracować w wyzszej temperaturze, może ktoś coś podpowiedzieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

u mnie za "automat" wentylatora odpowiada włącznik termiczny norm. otwarty NO 5A 250V 35*C

taki najprostszy za 3,5zł (np tu allegro.pl/wlacznik-termiczny-norm-otwarty-no-5a-250v-35-c-i5655798206.html)

czy didoda wytrzyma wyższą temperaturę musisz zerknąć do dokumentacji - bo diody są różne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.