RaLe Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2017 29 minut temu, afgi napisał: Lacobel jest przyklejony do normalnego szkła tylko na kominie, natomiast w sumpie wklejony jest sam (bez wsparcia szkła zwykłego). Farba nie będzie się stykać z wodą. Inaczej nie nie wklejałbym lacobella, gdyż farba jest oczywiście tańsza. Samej farby jeszcze nie wybrałem, dam znać jak już kupię, a będę malować wałkiem A w sumpie? farba lacobela nie będzie stykać się z wodą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2017 Bedzie sie stykać, ale nie jest to farba, która będzie odchodzić lub uwalniać chemikalia. Zawsze musi być ktoś pierwszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2017 afgi wkoncu sie do czekales teraz najlepsze przed toba ukladanie skaly klejenie chydrauliki itd,myslales juz o ilosci piasku do akwarium,ile kilo wsypiesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2017 Hehe, no będzie sporo emocji. Muszę to jednak rozłożyć w czasie, niedługo doczekam sie syna, wiec muszę uważać na kasę, a rzeczy dla dzieci i do akwarystyki są sprzedawane chyba z najwyższą marża [emoji4] Piasek planuje następujący: - akwarium - CaribSea Żywy piasek Arag-Alive 9kg Fiji Pink x 2 - sump - Natures Ocean White aragonite 0.1 to 0.75 mm 9 Kg x 1 + domieszka Fiji Pink z góry. W akwarium chce mieć około 3 cm, a w sumpie min 10cm- nad piaskiem planuje trzymać cheato Skala, jak wcześnie pisałem, to Pukani. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2017 myslisz ze 18kg piasku wystarczy zeby uzyskac 3cm w akwarium a co do syna to powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2017 Wg tego kalkulatora jest Ok - http://www.aqua-calc.com/calculate/gravel-rectangular-solid W tym kalkulatorze wychodzi 23 kg, ale należy odjąć sumpa oraz skale Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2017 Jak w sumpie ma być DSB, to moim zdaniem lepszy będzie piasek kwarcowy. Ja mam kwarcowy aquaela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tihs Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2017 Dnia 2017-6-6 o 23:35, boo12 napisał: moim zdaniem powinna być jeszcze jedna nakrętka pod tą wspawaną, celem skontrowania bo pod obciążeniem gwint może się sam wkręcić nawet nie będziesz wiedział kiedy Jakbys jeszcze podał jakieś źródło takich teorii, to pójdę wyrzucić swoje książki od fizyki. Cytuj Blog i Galeria Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2017 ja tez zakupilem piasek kwarcowy aquaela do DSB https://archiwum.allegro.pl/oferta/aquael-4041-piasek-kwarcowy-0-3mm-2kg-do-akwarium-i5774667611.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2017 Co do piasku w DSB, opieram sie na artykule Rona Shimka i doświadczeniach z innego forum Dyzmy. Piasek kwarcowy maostre krawędzie i nie wszystkie organizmy mogą sie w nim rozwijać. Najlepszy, wg Shimka, byłby oolitowy o bardzo drobnej frakcji. Kapa i maciej01, możecie wrzucić zdjęcia Waszych DSB?Artykuł - http://www.ronshimek.com/deep_sand_beds.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2017 afgi moje stare akwarium jest jeszcze bez dsb,za miesiac bede startowal z nowym 300l i w nim bede mial dsb i refugium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2017 Dzisiaj pobawiłem sie w malarza [emoji4] szczęście ze miałem zapas benzyny ekstrakcyjnej, bo cholerna farba emaliowa jest nie do zmycia z rąk. Zacząłem od sumpa, efekt jaki tu osiągnę, zadecyduje o głównym akwarium. Farbę wybrałem zwykłego Duluxa emalie do metalu, 1L za 25 zł. Nie maja dedykowanych farb do szkła. Jedyna firma, która ma takie farby, to chyba Tikurilla, ale ta kosztuje ponad 100zl. Skuszę sie na nią, jak efekt na sumpie nie będzie zadowalający. Dzisiaj położyłem 3 warstwy ( załączone zdjęcia z kolejnych etapów). Efekt jest zadowalający, ale finalny wynik będę widział pewnie jutro wieczorem lub pojutrze. Farba musi schnąc 24h. Tak czy inaczej, walnę chyba jeszcze dwie warstwy, gdyż przepuszczalność światła jest obecnie odpowiednia dla sumpa, ale to za mało jak na zbiornik główny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2017 Pokaż od środka to bardziej nas interesuje.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2017 Pokaż od środka to bardziej nas interesuje.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka W środku wyglada super. W sumie to na pierwszy rzut oka, nie widać różnicy z lacobelem.Jak nałożę jeszcze te dwie dodatkowe warstwy, to przyłożę tez lampę aby można było zobaczyć jak to będzie wyglądać w zbiorniku głównym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2017 Witam Czy ta farba może mieć długi kontakt ze słona wodą ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2017 próbowałem kiedyś pomalować szkło od wewnątrz, przy zalaniu pięknie odeszło niczym folia Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RaLe Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2017 Dnia 9.06.2017 o 18:40, afgi napisał: Bedzie sie stykać, ale nie jest to farba, która będzie odchodzić lub uwalniać chemikalia. Zawsze musi być ktoś pierwszy Też się nad tym zastanawiałem, bo chciałem zrobić podobnie, ale w końcu wkleiłem szkło barwione w masie. Masz jakieś doświadczenia z lacobelem, czy są to tylko Twoje domysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2017 Witam Czy ta farba może mieć długi kontakt ze słona wodą ? Pozdrawiam Raczej będzie miała nikły kontakt. To jest zresztą emalia, wiec co kapnie to spłynie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2017 RaLe, są to moje domysły. Jeżeli to się nie sprawdzi, to faktycznie skorzystam ze szkła barwionego lub myślę też o wklejeniu czarnego acrylu (lub coś w tym stylu, jeszcze się nie interesowałem) Coltrane, nawet mnie nie załamuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2017 Skończyłem malować tło. Wyszło świetnie. Nałożyłem łącznie 4 warstwy, ale w sumie 3 w zupełności by wystarczyły. Zaczekam do przyszłego tygodnia zanim zamocuje na pomalowanej szybie lampę. Chce przez to sprawdzić jak jest wytrzymala na uszkodzenia/otarcia mechaniczne. Załączyłem kilka fotek i film - sorry za jakość, ale robione na szybko telefonem. Lustrzankę niedawno sprzedałem, ale chyba akwarium wymusi na mnie zakup odpowiedniego sprzętu film z programem pokazowym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2017 Wygląda nieźle. Ciekawe czy jak zachlapiesz słoną wodą to farba nie będzie odchodzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2017 Wygląda nieźle. Ciekawe czy jak zachlapiesz słoną wodą to farba nie będzie odchodzić? Pomysł nie jest mój. Wziąłem go z amerykańskich forum oraz YouTube (m.in. BRS 160), wiec idea jest sprawdzona. Obawiam sie jedynie jakości samej farby. Jeżeli nie sprawdzi sie na sumpie, to główny pomaluje fluggerem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2017 5 godzin temu, maciej01 napisał: Wygląda nieźle. Ciekawe czy jak zachlapiesz słoną wodą to farba nie będzie odchodzić? Ja palowałem szybę zwykłym matowym sprajem i nie ma problemu z samodzielnym odchodzeniem farby. Jedynie łatwo można ją zarysować, szczególnie w miejscach gdzie zakłada się jakiś sprzęt, w moim przypadku wentylator. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2017 Sprayem nie chciałem, gdyż malowałem wewnątrz i nie miałem jak wyjść. Później miałbym cały pokój w kropkach. Po sprayu na pewno łatwiej sie zarysowuje. Obecnie warstwę mam na tyle grubą, ze problemem może być ewentualne odchodzenie płatami. Ale nie skupiajmy sie może na negatywach. Na chwile obecna wyglada to świetnie. Za tydzień zrobię test z uchwytami pod lampy, plus chyba także zaleje sumpa kranową - wiem wiem, ze to nie słona, ale jakiś ogląd sytuacji mi to pokaże [emoji4] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2017 Siema, Fajny pomysł z tym malowaniem. Próbowałeś może delikatnie zadrapac paznokciem? Jakrobi się ryska to pikuś, najgorzej jakby właśnie odklejały się płaty. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach