Gość Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 52 minuty temu, kamyk napisał: Jeśli można zapytać bo ciekawi mnie ten temat mam osmoze i po żywicy DTS mi pokazuje 010-008 a powinno być 000 to w czym tutaj jest problem w membranie . Wymieniona około 8 miesięcy temu z wszystkimi filtrami nowa żywica. Czy potrzeba jest kupno tej pompy wzmacniajacej. Membrana w oryginale była 100 teraz jest 75 i ciśnienie trochę spadło po przerobieniu całej hydrauliki w kuchni na mniejsze rurki(np.wczesniej mogłem zalać ponad pół czajnika na dużym strumieniu teraz jedynie szklankę i później ciurczy) nie wiem jakie jest ciśnienie wody na 3 piętrze jeśli trzeba wymienić membranę na inną to proszę podpowiedzieć na jaką i czy trzeba kupić tą pompę wzmacniającą zmierz TDSem ile jest w sieci i po membranie , - tak sobie sprawdzisz jej sprawność , po żywicy zmierz dopiero po zlaniu z pół litra w ściek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamyk Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 Z sieci do filtra jest 243ppm a z filtra 259 ppm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
owler Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 Może odwrotnie włożyłeś membrane. Cytuj 3) Zbiornik 120x80x73h -700L - start 15/05 2020, + sump 130x55x55 - 390L + szczepkarium 100L 2) Rafka 130x55x55L - 390L (z panelem), start 23/10/2016 1) Początek słonego - Akwa 190L start 24.08.2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 9 minut temu, kamyk napisał: Z sieci do filtra jest 243ppm a z filtra 259 ppm po membranie jest więcej niż przed ? LOOOL max - mierzysz po membranie czy po żywicy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mcj1 Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 Z filtra masz więcej niż z sieci? Nie mierzsz chyba odrzutu [emoji3]. Wszystkie filtry łącznie z membraną do wymiany. Takiego wysokiego ppm żadna żywicą nie zbije. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sumka33 Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 Podłączył się do ścieku i tyle - to tłumaczy dlaczego ma więcej Cytuj Szkielko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 albo zamiast odpowiedniej żywicy jakiś "kuchenny" mineralizator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamyk Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 Mierze po wejściu do filtra i wyjściu po wszystkich filarach później leci do membrany a później jeden do ścieków a drugi do jakiś chlorine carbon z i idzie do baniaka i do filtra a wylatuje na filtr mineralizatora i z tego na w wylewke i filtr z żywicą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mcj1 Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 Możliwe że masz poza mieniące wyjścia Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
owler Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 Sam to wszystko skręcałeś? Cytuj 3) Zbiornik 120x80x73h -700L - start 15/05 2020, + sump 130x55x55 - 390L + szczepkarium 100L 2) Rafka 130x55x55L - 390L (z panelem), start 23/10/2016 1) Początek słonego - Akwa 190L start 24.08.2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 Zbadaj wode z tego wyjścia co masz do ścieku podłączony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mcj1 Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 Sorry. Chodzi o to że odrzut masz podłączony do żywicy a wodę ro do ścieku. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamyk Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 Nie ze ścieków do ścieków leci jeden z mineralizatora pewnie coś tu jest źle podłączone proszę o pomoc jak to powinno być podłączone w takim wypadku jeśli to nie pomoże wymienię filtry ale opisane jest prawidlowo tak jak mam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 3 minuty temu, kamyk napisał: Mierze po wejściu do filtra i wyjściu po wszystkich filarach później leci do membrany a później jeden do ścieków a drugi do jakiś chlorine carbon z i idzie do baniaka i do filtra a wylatuje na filtr mineralizatora i z tego na w wylewke i filtr z żywicą układ jest bez sensu po co po membranie masz mineralizację a potem demineralizację ? kup trójnik i od razu po membranie podłącz żywicę demi (MB 20 lub 40) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamyk Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 Tak sam to skrecalem i pewnie coś pojebalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 i jakiś zaworek - woda pitna - woda do akwarium i wyedytuj posta bo załoganci zrobią to za Ciebie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
owler Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 Jak dobrze pamietam wyjscie scieki jest blisko wejscia wody do membrany. Cytuj 3) Zbiornik 120x80x73h -700L - start 15/05 2020, + sump 130x55x55 - 390L + szczepkarium 100L 2) Rafka 130x55x55L - 390L (z panelem), start 23/10/2016 1) Początek słonego - Akwa 190L start 24.08.2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamyk Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 dobrze zaraz popatrze i spróbuje to podłączyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 po membranie trójnik i rozdzielasz na wodę pitną (mineralizacja) i wodę do akwarium i żelazka/akumulatora (demineralizacja) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamyk Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 a mam pytanie bo właśnie może tu jest problem do memrany z jednej strony jest wejscie a z z drugiej wyjście i jedno leci na ścieki a z drugiego na chlorine carbon to tu dobrze jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 polecam artykuł http://reefhub.pl/filtr-ro-di/ i drugi http://reefhub.pl/filtr-odwroconej-osmozy-czesc-2/ 4 minuty temu, kamyk napisał: a mam pytanie bo właśnie może tu jest problem do memrany z jednej strony jest wejscie a z z drugiej wyjście i jedno leci na ścieki a z drugiego na chlorine carbon to tu dobrze jest jeżeli to ma być woda do akwarium to po membranie jedynie żywica DEMI - NIC innego - żadnych węgli czy mineralizatorów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mcj1 Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 Tu jest dobrze. Tylko ważne jest który gdzie leci. Ni można ich zamieniać [emoji3]Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamyk Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 ok zrobiłem tak jak polecacie na wejsciu do żywicy jest 017 i po wyjścu tak samo 017 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strzelba26 Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 @kamyk pisałeś, że zmieniałeś membranę z 100 na 75. Pytanie: wymieniłeś ograniczniki przepływu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mcj1 Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 Albo żywica zużyta, albo źle włożona puszka z żywicą w korpus filtra. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach