Skocz do zawartości
R.I.P

reagenty Hanna vs Milwaukee

Rekomendowane odpowiedzi

Czy można stosować reagenty od Hanna w Milwaukee i odwrotnie?

PK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robiłem pomiar na hannie na reagentach milwaukee i potem na reagentach hanny i wynik podobny różnica 0.02 czyli w granicach błędu.

pozdr.Jarek

akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za info.

Chwilowy brak Milwaukee w sklepie w którym robię zakupy więc jestem zmuszony zakupić reagenty Hanna.

Jeszcze raz THX.

PK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli będzie odwrotnie,podobno te mierniki wychodzą z tej samej fabryki więc różnią się obudową chyba tylko,mi milwaukee po kilku latach padł zaczął głupoty pokazywać,dlatego zużywamy reagenty na hace Krzelewa.

pozdr.Jarek

akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie mam ten sam problem a w dobrym sklepie dostałem informacje że nie można ich używać zamiennie. Ale mimo to kiedyś sprawdzaliśmy z kolegą i wychodziło to samo z małymi odchyleniami ale nie można było stwierdzić czy to reguła i w którą stronę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładam, że piszecie o reagentach do

Milwaukee MW12 i Hanna Hi713
W obu przypadkach reagentami jest ten sam związek - Potassium disulfate/ Potassium pyrosulfate (CAS 7790-62-7) wzór:K2S2O7, masa molowa 254.32
Po naszemu Disiarczan(IV) potasowy (pirosiarczan potasowy). Raczej nie mylić z pirosiarCZYNem (K2S2O5).
Ten używany do wina/piwa/butelek się nie nadaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 15.03.2017 o 09:56, Leel00 napisał:

Zakładam, że piszecie o reagentach do

Milwaukee MW12 i Hanna Hi713
W obu przypadkach reagentami jest ten sam związek - Potassium disulfate/ Potassium pyrosulfate (CAS 7790-62-7) wzór:K2S2O7, masa molowa 254.32
Po naszemu Disiarczan(IV) potasowy (pirosiarczan potasowy). Raczej nie mylić z pirosiarCZYNem (K2S2O5).
Ten używany do wina/piwa/butelek się nie nadaje.

Kupiłem z ciekawości i nie działa na hance to jakiś inny produkt czy jaki czort.  http://allegro.pl/pirosiarczan-potasu-czysty-50g-warchem-334836-i6638899352.html?snapshot=MjAxNy0wMy0xNlQwODoxODoyMC43NTRaO2J1eWVyO2ZiYzQzM2VmNzNlMGZhNjI2NTkyNmEzNDMwYThjODYzNmFlNzAxODYzYmI2N2NlM2YwMGEwN2M5ZGJlNzg0MTE%3D  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może problem tkwi w dokładnym odważeniu odczynnika?

PK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co pamiętam, to 180mg (0.18g)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodałem 3 miarki od saliferta ilość jaka jest w saszetce hanny. Wynik z pomiaru 0.00 a z hanny wyszedł 0.19 więc coś nie tak. Przy zabawie z odczynnikiem dodałem nawozu na Fosforze i też nie było zabarwienia próbki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może coś jeszcze jest w tej saszetce. W SDS Milwaukee jest ten sam składnik. Z drugiej strony w opisie hanki stoi, że to metoda z kwasem askorbinowym. Troszkę głupieję ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się zastanawiałem. Kupiłem bo chciałem się jeszcze pobawić z innymi płynami. Zawsze byłem ciekawy ile PO4 leci do baniaka z fito a tak zostają oryginalne saszetki z hanny. Trudno może jakoś da się ten środek wykorzystać. Czy można nim podbić K w baniaku czy będzie szkodliwy dla życia?Zawiera też siarkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... 50g odczynnika za 20zł vs 40zł za 4,5g reagenta ( 0,18x25szt ) ... to nie może się udać.

Coś tkwi w składzie tego reagenta aby taniej się nie dało.

PK

Edytowane przez R.I.P (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, R.I.P napisał:

... 50g odczynnika za 20zł vs 40zł za 4,5g reagenta ( 0,18x25szt ) ... to nie może się udać.

Coś tkwi w składzie tego reagenta aby taniej się nie dało.

PK

Masz rację , ale dlaczego nie spróbować. Przynajmniej wiem że nie działa i przekazałem info dla zainteresowanych podobnym eksperymentem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... i dlatego wielki szacun za poświęcony czas i pieniądze

PK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko co jest tym dodatkowy regentem. Przy metodzie z kw. askorbinowym wykorzystuje się związki molibdenu i kw. askorbinowy jako zakwaszacz. Muszę pogrzebać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak coś znajdziesz daj znać może brakuje jednego składnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ten sam problem. zastanawiam się nad zakupem MW12, ale w znanym sklepie który ma na ten miernik dobrą cenę są tylko reagenty do hanki. Będą działać ?

Inną opcją jest mała hanka, znalazłem w necie za 252 zł, ale nie wiem czy jest sens przepłacać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, mathom napisał:

mam ten sam problem. zastanawiam się nad zakupem MW12, ale w znanym sklepie który ma na ten miernik dobrą cenę są tylko reagenty do hanki. Będą działać ?

Inną opcją jest mała hanka, znalazłem w necie za 252 zł, ale nie wiem czy jest sens przepłacać.

Różnicy w cenie nie ma aż tak drastycznej, i zwróć uwagę na odpowiedni model do PO4.

Mi Panowie ze wspaniałego Trzmiela wcisnęli tą do wysokiego zakresu i dopiero zorientowałem się po zrobieniu testu i już nie mogłem oddać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak 713, mi dziś kurier ma takową przywieźć :D 

Do tego ściereczki do wycierania kuwetek i jeszcze był by dobry płyn do mycia kuwet w środku. Wtedy masz pewny wynik. Po którymś teście widać taki jak by osad wewnątrz kuwetki co zaburza wynik testu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego warto myć kuwetki w wodzie RODI i pozostawić małą ilość wody po myciu. Tak z 0,5 ml. Przed każdym testem myję jeszcze raz kuwety w RODI.

Zakup tylko Hanna 713 cena netto hurt  to 205 zeta więc warto nabyć za 252 jak nowa. Ceny w sklepach to bliżej 300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Alfik1980 napisał:

Dlatego warto myć kuwetki w wodzie RODI i pozostawić małą ilość wody po myciu. Tak z 0,5 ml. Przed każdym testem myję jeszcze raz kuwety w RODI.

Zakup tylko Hanna 713 cena netto hurt  to 205 zeta więc warto nabyć za 252 jak nowa. Ceny w sklepach to bliżej 300.

205 za sam miernik, do tego dodaj kuwetki, reagenty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.