R.I.P Zgłoś Napisano 13 Marca 2017 Czy można stosować reagenty od Hanna w Milwaukee i odwrotnie? PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarek GRZESZCZAK Zgłoś Napisano 13 Marca 2017 Robiłem pomiar na hannie na reagentach milwaukee i potem na reagentach hanny i wynik podobny różnica 0.02 czyli w granicach błędu. pozdr.Jarek Cytuj akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 13 Marca 2017 Wielkie dzięki za info. Chwilowy brak Milwaukee w sklepie w którym robię zakupy więc jestem zmuszony zakupić reagenty Hanna. Jeszcze raz THX. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarek GRZESZCZAK Zgłoś Napisano 13 Marca 2017 Czyli będzie odwrotnie,podobno te mierniki wychodzą z tej samej fabryki więc różnią się obudową chyba tylko,mi milwaukee po kilku latach padł zaczął głupoty pokazywać,dlatego zużywamy reagenty na hace Krzelewa. pozdr.Jarek Cytuj akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu Zgłoś Napisano 13 Marca 2017 No właśnie mam ten sam problem a w dobrym sklepie dostałem informacje że nie można ich używać zamiennie. Ale mimo to kiedyś sprawdzaliśmy z kolegą i wychodziło to samo z małymi odchyleniami ale nie można było stwierdzić czy to reguła i w którą stronę. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 15 Marca 2017 Zakładam, że piszecie o reagentach do Milwaukee MW12 i Hanna Hi713 W obu przypadkach reagentami jest ten sam związek - Potassium disulfate/ Potassium pyrosulfate (CAS 7790-62-7) wzór:K2S2O7, masa molowa 254.32 Po naszemu Disiarczan(IV) potasowy (pirosiarczan potasowy). Raczej nie mylić z pirosiarCZYNem (K2S2O5). Ten używany do wina/piwa/butelek się nie nadaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu Zgłoś Napisano 15 Marca 2017 To trzeba chyba jeszcze sprawdzić ile jest w saszetce? Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alfik1980 Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 Dnia 15.03.2017 o 09:56, Leel00 napisał: Zakładam, że piszecie o reagentach do Milwaukee MW12 i Hanna Hi713 W obu przypadkach reagentami jest ten sam związek - Potassium disulfate/ Potassium pyrosulfate (CAS 7790-62-7) wzór:K2S2O7, masa molowa 254.32 Po naszemu Disiarczan(IV) potasowy (pirosiarczan potasowy). Raczej nie mylić z pirosiarCZYNem (K2S2O5). Ten używany do wina/piwa/butelek się nie nadaje. Kupiłem z ciekawości i nie działa na hance to jakiś inny produkt czy jaki czort. http://allegro.pl/pirosiarczan-potasu-czysty-50g-warchem-334836-i6638899352.html?snapshot=MjAxNy0wMy0xNlQwODoxODoyMC43NTRaO2J1eWVyO2ZiYzQzM2VmNzNlMGZhNjI2NTkyNmEzNDMwYThjODYzNmFlNzAxODYzYmI2N2NlM2YwMGEwN2M5ZGJlNzg0MTE%3D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 Powinno działać..http://www.hannainst.in/images/demo/sds_hi_713_25_2016_01_25.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 Może problem tkwi w dokładnym odważeniu odczynnika? PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 z tego co pamiętam, to 180mg (0.18g) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alfik1980 Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 Dodałem 3 miarki od saliferta ilość jaka jest w saszetce hanny. Wynik z pomiaru 0.00 a z hanny wyszedł 0.19 więc coś nie tak. Przy zabawie z odczynnikiem dodałem nawozu na Fosforze i też nie było zabarwienia próbki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 Może coś jeszcze jest w tej saszetce. W SDS Milwaukee jest ten sam składnik. Z drugiej strony w opisie hanki stoi, że to metoda z kwasem askorbinowym. Troszkę głupieję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alfik1980 Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 Też się zastanawiałem. Kupiłem bo chciałem się jeszcze pobawić z innymi płynami. Zawsze byłem ciekawy ile PO4 leci do baniaka z fito a tak zostają oryginalne saszetki z hanny. Trudno może jakoś da się ten środek wykorzystać. Czy można nim podbić K w baniaku czy będzie szkodliwy dla życia?Zawiera też siarkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 (edytowane) ... 50g odczynnika za 20zł vs 40zł za 4,5g reagenta ( 0,18x25szt ) ... to nie może się udać. Coś tkwi w składzie tego reagenta aby taniej się nie dało. PK Edytowane 20 Marca 2017 przez R.I.P (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alfik1980 Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 8 minut temu, R.I.P napisał: ... 50g odczynnika za 20zł vs 40zł za 4,5g reagenta ( 0,18x25szt ) ... to nie może się udać. Coś tkwi w składzie tego reagenta aby taniej się nie dało. PK Masz rację , ale dlaczego nie spróbować. Przynajmniej wiem że nie działa i przekazałem info dla zainteresowanych podobnym eksperymentem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 ... i dlatego wielki szacun za poświęcony czas i pieniądze PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 Tylko co jest tym dodatkowy regentem. Przy metodzie z kw. askorbinowym wykorzystuje się związki molibdenu i kw. askorbinowy jako zakwaszacz. Muszę pogrzebać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alfik1980 Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 Jak coś znajdziesz daj znać może brakuje jednego składnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 mam ten sam problem. zastanawiam się nad zakupem MW12, ale w znanym sklepie który ma na ten miernik dobrą cenę są tylko reagenty do hanki. Będą działać ? Inną opcją jest mała hanka, znalazłem w necie za 252 zł, ale nie wiem czy jest sens przepłacać. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 5 minut temu, mathom napisał: mam ten sam problem. zastanawiam się nad zakupem MW12, ale w znanym sklepie który ma na ten miernik dobrą cenę są tylko reagenty do hanki. Będą działać ? Inną opcją jest mała hanka, znalazłem w necie za 252 zł, ale nie wiem czy jest sens przepłacać. Różnicy w cenie nie ma aż tak drastycznej, i zwróć uwagę na odpowiedni model do PO4. Mi Panowie ze wspaniałego Trzmiela wcisnęli tą do wysokiego zakresu i dopiero zorientowałem się po zrobieniu testu i już nie mogłem oddać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 Niby nie ma. Kupić hi713 oczywiscie?Wysłane z mojego STV100-4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 Tak 713, mi dziś kurier ma takową przywieźć Do tego ściereczki do wycierania kuwetek i jeszcze był by dobry płyn do mycia kuwet w środku. Wtedy masz pewny wynik. Po którymś teście widać taki jak by osad wewnątrz kuwetki co zaburza wynik testu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alfik1980 Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 Dlatego warto myć kuwetki w wodzie RODI i pozostawić małą ilość wody po myciu. Tak z 0,5 ml. Przed każdym testem myję jeszcze raz kuwety w RODI. Zakup tylko Hanna 713 cena netto hurt to 205 zeta więc warto nabyć za 252 jak nowa. Ceny w sklepach to bliżej 300. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 1 minutę temu, Alfik1980 napisał: Dlatego warto myć kuwetki w wodzie RODI i pozostawić małą ilość wody po myciu. Tak z 0,5 ml. Przed każdym testem myję jeszcze raz kuwety w RODI. Zakup tylko Hanna 713 cena netto hurt to 205 zeta więc warto nabyć za 252 jak nowa. Ceny w sklepach to bliżej 300. 205 za sam miernik, do tego dodaj kuwetki, reagenty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach