Skocz do zawartości
BONSAIMANIA

Co mi zrobisz jak mnie złapiesz ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich !

Postanowiłem założyć taki dość nietypowy temat dla odmiany . Większość tematów na forum ma służyć do poszerzenia wiedzy i ku przestrodze nowicjuszy . Mój temat jest czysto luźny . Bawię się w solniczki od mniej - więcej 1998r . Na pewno zaobserwowaliście jakieś śmieszne sytuacje , nietypowe zachowania zwierząt przez które pojawiał wam się uśmiech lub zdziwienie na twarzy . Proszę o opisanie sytuacji . Fotki mile widziane . 

Krewetka , która praktycznie nie schodziła z rozgwiazdy . Jeździła tak na niej po całym akwarium . Miałem też malutką czerwoną babeczke , która pływała do góry płetwami . śmiechu było co nie miara .

gallery_3772_2089_0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie wczoraj tectus wlazł na największego pustelnika-mordercę-ślimaków (Clibanarius erythropus-bydle żyje w 4,5 cm muszli)  i czyścił go z glonów. Chwilę wcześniej byłem bliski wyjęcia go z akwa bo myślałem że tenże krab dzień wcześniej go zeżarł - na szczęście po odwróceniu muszli okazało się że nie. Nie wiem jak sprawy dalej się potoczyły bo zmierzali wspólnie w kierunku jaskini, gdzie czaił się drugi krab morderca (podobnych rozmiarów, wygłodzony po wylince), a ja poszedłem spać.

Edytowane przez mathom (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9a2ac8df20c99ec38d48612a6a30da9d.jpg
Trochus postanowił pozwiedzać kaskade :) Większa część muszli była ponad wodą.
Wcześniejsze 2 razy musiałem go wyjmować z cyrkulatora jvp 110. Wlazł przez otwór wylotowy wody kiedy pompa była włączona :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały slimaczek columbella, ktoremu do muszelki przyczepila sie szczepka capnelli. Pełzał dzielnie z tym brzemieniem z tydzień czasu. Nie chciała sama sie odczepic, więc się zlitowalam i zdjęłam z tej ruchomej podstawki :)

55e35342a4d3e17c306677f18667bcfd.jpg

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem kiedyś skrzydlicę - malucha około 4 cm . Pływała sobie w basenie 260 litrów w zgodzie z całą obsadą kilka ładnych miesięcy . Szybko podrosła do 15 cm i zdecydowałem ją oddać do zaprzyjaźnionego sklepu zoologicznego . Wtedy postanowiła się zemścić :mellow: . W noc poprzedzająca sądny dzień dosłownie zredukowała mi obsadę  do minimum , jak pamiętam to zabrała ze sobą 2 błazenki , garbika i kilka krewetek .

15 minut temu, Nik@ napisał:

Mały slimaczek columbella, ktoremu do muszelki przyczepila sie szczepka capnelli. Pełzał dzielnie z tym brzemieniem z tydzień czasu. Nie chciała sama sie odczepic, więc się zlitowalam i zdjęłam z tej ruchomej podstawki :)

55e35342a4d3e17c306677f18667bcfd.jpg

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Niezła jazda :) . Super patent na mobilne korale .

Edytowane przez BONSAIMANIA (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie mogę zrobić zdjęcia (jak wyjdzie do zdjęcia to cyknę) bo nie widać ślimaka wszedł gdzieś z tyłu skały ale u mnie wygląda to tak. A mianowicie kupiłem jakieś 2 lata temu ślimaka Astralium spp. Po jakimś roku zobaczyłem że zaczyna mu coś rosnąć na brzegu muszli. Po jakimś czasie okazało się że na jego skorupie zaczęła roznąć małża podobna trochę do tridacny. teraz czyli po ok roku od momentu zauważenia ślimak ma ok 4cm średnicy a nosi na brzegu jeszcze małego ok 1cm małża, który podejrzewam zaczyna mu ciązyc gdyż stał się bardzo powolny a wcześniej co najmniej był 2 razy szybszy.

Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/

24215be9f10266e9ed82b8bafd0f7b0bu301a872.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Jimbim napisał:

Niestety nie mogę zrobić zdjęcia (jak wyjdzie do zdjęcia to cyknę) bo nie widać ślimaka wszedł gdzieś z tyłu skały ale u mnie wygląda to tak. A mianowicie kupiłem jakieś 2 lata temu ślimaka Astralium spp. Po jakimś roku zobaczyłem że zaczyna mu coś rosnąć na brzegu muszli. Po jakimś czasie okazało się że na jego skorupie zaczęła roznąć małża podobna trochę do tridacny. teraz czyli po ok roku od momentu zauważenia ślimak ma ok 4cm średnicy a nosi na brzegu jeszcze małego ok 1cm małża, który podejrzewam zaczyna mu ciązyc gdyż stał się bardzo powolny a wcześniej co najmniej był 2 razy szybszy.

Mój Astralium po zakupie nosił na sobie 2 aptasie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś miałem dużego pustelnika niebieskonogiego Calcinus Elegans, mieszkał w dużej muszli:

krabik.png

Karmiłem go w nocy kawałkami ryby. Dałem mu pensetką kawałek - jadł "z ręki". Wtedy wyskoczyły na niego dwie krewetki Lysmata Kuakenthali i zaczęły mu wyrywać mięsko. Wyglądało to przezabawnie - przeciąganie liny. Krab się cały schował do muszli ciągnąc mięsko, a krewety wyrywały mu to z kleszczy. W końcu jakoś tak naciągnął muszlę że schował się cały razem z mięskiem w środku a biedne krewetki smutne krążyły obok. Musiałem im dać po kawałeczku na pocieszenie.

było 450 l. (180x50x50).
jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś miałem rybkę - Maroon ( Premnas ) . Był to osobnik dość pokaźny jak na tą rodzinę , bo mierzył około 10cm .  Pamiętam , że pływał sobie w misce na podłodze . Może go leczyłem , może przechodził małą kwarantannę - tego nie pamiętam dokładnie . Ja w tym momencie grzebałem coś przy akwarium , i wtedy mój 4 letni syn usiadł na podłodze obok tej miski i zaczął mieszać w niej jakimś kijkiem . Kilka razy zwróciłem mu uwagę by tego nie robił - bez skutku . W pewnej chwili rybka wyskoczyła z miski odbiła się od czoła malca i siup z powrotem do miski . Przerażony syn uciekł do mamy i przez jakiś czas trzymał się z daleka od akwarium . Do tej pory nie wiem czy to był przypadek , czy rybka zrobiła to z premedytacją .

images.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ślimak najprawdopodobniej columbela, bo na takiego mi wygląda opuszcza się na takiej jakby "nici" z wylotu od panela, z grzałki. Wygląda to jakby pająk spuszczał się na swojej nici. Widzieliście coś takiego u siebie? Jak uda mi się zrobić zdjęcie to je dodam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie czasem na piasku jak przejdzie, wygląda to jak siki pająka do której się ziarenka piasku przyklejają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nie columbelle tez tak czasami wiszą na nici.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to myślałem, że mam jakieś dziwne ślimaki, a tak to wiem że u innych mają takie same zachowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.