Kamas Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 Macie jakies sposoby zeby nauczyc zoltka jedzenia alg z klipsa? Fajnie skubie skalke, zajada sie artemia ze spirulina i czosnkiem ale klips nie przypadl mu do gustu. Nie chce za dlugo trzymac klipsa w wodzie zeby parametry nie polecialy. Kombinowac cos czy poczekaz az w koncu sam zalapie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 Algi nori nie rozwalą Ci parametrów. A żółtek sam zaskoczy Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) Nie przesadzaj z parametrami Pakujesz klipsa z algami i niech sobie kilka godzin wiszą. Jak nie zje, to wyciąg i następnego dnia nowe. Nie dajmy się zwariować, Nie pakujesz przecież całej tafli 30x30 JA zawieszam pod czyścikiem tunze, i im bardziej namoknięte, tym lepsze Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez Leel00 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 spoko, nie panikuje jak wisi kilka godzin ale przez 24h nic nie skubnal to wyrzucilem. Bede wkladal nowy kawalek w klips i tak do skutku. Na szczescie swietnie radzi sobie z mrozonkami i glonami na skale. Moze nie byl nauczony jesc z klipsa, z reszta jest malutki Kwestia czasu i ogarnie, a chudy nie jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 Na początek możesz spróbować gumką przymocować do kamyka. Potem wieszać na klips ale nisko, poniżej połowy wysokości akwarium. Mój żółtek ma coś w rodzaju lęku wysokości, woli nie wypływac powyżej poziomu skał. Algi mogą spokojnie calu dzień wisieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 wlasnie zawiesilem ponizej polowy wysokosci akwarium, dam mu jeszcze chwile a jak nie zlapie o co w tym chodzi to poprobuje ze skalka i gumka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jimbim Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2017 U mnie jak wrzucam klips z algami to pasek 10x5cm idzie w max 7-10 min nawet krewetki skubią i nie musiałem nikogo uczyć aby jadły z klipsa same się naucza jak posmakują. Według mnie weź trochę urwij namocz i rozetrzyj w palcach zeby w wodzie pływały resztki jak skubnie raz z toni potem będzie szukał skąd to poleciało i przyzwyczai się do klipsa jak i inne zwierzaki chociaż u mnie od pierwszego włożenia klipsa ryby wiedziały o co kaman (2 x błazen, żółtek, hepcio, 2 x chromis, salarias, lysmanta amboneisis i 2 x kaukenthali) Cytuj Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2017 dzisiaj zalapal. Powiesilem ponizej polowy wysokosci akwarium, ponacinalem na paski. Szybciej zmiekly mozliwe, ze wlasnie kawalek sie urwal posmakowal i od tego czasu wie ktoredy na stolowke Jest na prawde malutki ale ogarnal. Co nie zmienia faktu, ze artemie uwielbia z czego blazny juz nie sa tak zadowolone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2017 Super! Takie wieści bardzo cieszą Do ryb prosto z oceanu trzeba podchodzić z cierpliwością. W swoim środowisku nie znają szyb, czyscikow, klipsow czy mrożonek i dla mnie jest to niesamowite, jak większość z nich potrafi się blyskawicznie zaadaptować do nowych warunków w niewoli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2017 a przy okazji? dajecie 1 rodzaj alg nori czy za kazdym razem podajecie inne? Pytam, bo mam teraz brazowe z czosnkiem ocean nutrition i zastanawiam sie czy nie dokupic jakichs innych, lepsze czerwone czy zielone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2017 Mój żółtek lubi tylko zielone. Do czerwonych nawet nie podchodzi, ale próbuj różnych. Każda rybka ma swoje preferencje. Ważne, żeby mu zapewnić częsty dostęp do pokarmów roślinnych. Mój lubi jeszcze płatki warzywne. A za płatkami z chlorella to prawie wszystkie moje rybki przepadają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2017 Moje pokolce nie przepadają za norii, trochę poskubią i pozostała cześć wisi, aż się rozpuści i fruwa po całym akwarium. Wieszam w rożnych miejscach akwarium i na różnych wysokościach i efekt jest taki sam. Ale uwielbiają spirulinę w płatkach i raz dziennie ją dostają. Spirulinę uwielbia równie centropyga, błazenki i chrysus. Centropyga mnie nie dziwi, ale błazenki i chrysus już tak Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach