rumek26 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2017 Pomocy!! Strasznie mi skoczyły parametry wody z resztą pisałem już tu o tym. Mam akwarium 2 lata i od roku nie mogę ustabilizować głównie PO4 i NO3. Tyle że nawet jak nie było zbyt wysokie coś ciągle się działo ze zwierzakami. Wysłałem wodę do analizy do laboratorium i pomijając już PO4 i NO3 bo z tym walczę ale inne są zatrważające i skąd to się bierze może to jest przyczyna moich ciągłych niepowodzeń. Np Ba (bar) bardzo przekroczony , Mo (molibden), Al (aluminium), Cu (miedź), P (fosfor). Jakaś normalnie tablica mendelejewa dziw że coś jeszcze u mnie żyje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2017 Masz sporo fosforanów i wysokie Kh resztą bym się nie przejmował Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2017 U mnie wyszło podobnie, tylko miedzi dwa razy więcej niż u Ciebie. TMK ostatnio też robiła testy w marinlab i oczywiście wykryta miedź. I najlepsze: @Tester niedawno zamieścił na reefhub.pl wyniki badań różnych soli (świeża solanka) i wysłał próbki do marinlab i do Tritona. Każda solanka według wyników marinlab zawierała miedź w podobnej wartości, jak u Ciebie, a w wynikach Tritona wyszły same zera. Ot, zagwozdka. Zerknij https://reefhub.pl/sol-akwarystyczna-test-porownawczy/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2017 te parametry są bardzo fajne poza dwoma :fosforany 20x za wysokie i tym bym się martwił oraz kh 8 i będzie ok. Panika z powodu takich ilości miedzi ,baru czy glinu jest kompletnie nie potrzebna w wodzie z Australii jest tego dużo więcej i jest ok . Jednak PO4 jest max 0,02 mg/l i to jest problem do zmartwienia . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vertiscire Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2017 Rowaphos i po problemie ale trzasnie po kieszeniWysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Acropolis 800L ++ na ZEOVIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) A możesz mi Damian łopatologicznie wytłumaczyć dlaczego kh rzędu 10 to jakiś wielki problem? Sporo mega zbiorników mieszanych ( sps/lps) przejrzałem w necie i wielu akwarystów trzymała właśnie kh na poziomie 9-12. Nawet czytając opisy hodowli lps'ów zaleca się kh rzędu 9-12. PK Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez R.I.P (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2017 Moim zdaniem to żaden problem, przy takim kh korale powinny szybciej rosnąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hernio Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2017 Po co rowaphos. Kup -> http://erybka.pl/product-pol-51-Microbe-Lift-Phosphate-Remover-236-ml.html i za chwile będzie po fosforanach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2017 13 minut temu, R.I.P napisał: A możesz mi Damian łopatologicznie wytłumaczyć dlaczego kh rzędu 10 to jakiś wielki problem? Sporo mega zbiorników mieszanych ( sps/lps) przejrzałem w necie i wielu akwarystów trzymała właśnie kh na poziomie 9-12. Nawet czytając opisy hodowli lps'ów zaleca się kh rzędu 9-12. PK Bo mam takie doświadczenie, uważam że kh miedzy 7-8 jest idealne, korale szybciej rosną. Jednak się nie upieram, jak kto lubi, nie jestem hodowcą lpsow, ale przy 8 nigdy mi nie marudziły natomiast sps powyżej 8 tak sobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2017 Dziękuję Damian za info. Zapytałem dlatego bo miałem lekki problem z Acanthasterami ( kh utrzymywałem wtedy na poziomie 7,5 ) i podniesienie kh bardzo im pomogło. Co do sps'ów - to również nie zauważyłem negatywnych skutków tego zabiegu. Obecnie trzymam kh na poziomie 9-10 i chyba jest to optimum dla mojego systemu. Stosuję probiotykę i bałem się aby coś nie zepsuć tym podwyższeniem kh ale jak na razie wszystko działa jak należy. Acany mają się znacznie lepiej. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bohun40 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2017 Przy priobiotyce jest problem z kh ale jak widać niektóre sole maja dość wysoki ten parametr,moim zdaniem też korale lepiej rosna przy kh nawet powyżej8 kh,jest tez stabilniejsze ph. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rumek26 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2017 No tak ale ja mam już tego dosyć bo od roku PO4 prawie cały czas 0,7 NO3 też podwyższone , jeśli podłącze filtr przepływowy z ROWA to NO3 spada ale nie o to chodzi , chciałbym usunąć przyczynę. Niektórzy mi radzą aby wywalić ceramikę (bo tam cały syf się tworzy) i zostawić w sumpie sam sprzęt no ale co z bakteriami. Myślałem też o przejściu na zeovit albo coś innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2017 Nie zauważyłem żeby ktoś zadał ci pytanie,jak często i ile karmisz ryby i koralowce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach