M@ti Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 (edytowane) Witam serdecznie. Mam problem z przyrostem korali. Przez pierwsze 4 miesiące korale wystrzeliły w górę, a teraz przez 5 miesięcy nic się nie dzieje. Słyszałem o wyjałowieniu się zbiorników ,więc zastosowałem biogro ,które zostało mi polecone. Stosuje je przez ponad miesiąc ,ale bez poprawy. Co mam w tym wypadku robić? Edytowane 6 Maja 2017 przez M@ti (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 Biogro, to bakterie, to masz na myśli? Jeże myślimy o wyjałowieniu zbiornika to w kategoriach mikro i makro elementów. Pytanie o jakich koralach mówisz, jakie są parametry wody? Może świetlówki już są wypalone. Czynników jest wiele, bez opisu zbiornika trudno coś zasugerować, bo trzeba by wróżyć z fusów Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 Taki szort opis by pomógł , karmienie /litraż/co lejesz /fota . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 Nad akwa jest pokrywa z ledami. Korale jakie mam i przestały rosnąć to euphyllia, zoa, callustrea fluo, pavona. Parametry wraz z Ca, Mg, KH w normie. Koralom daję jedzonko w proszku od aquaforestu. Akwa ma 130l, a do niego leję tylko biogro po 7ml z każdej butelki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 A podmiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 foto teraz i z przed paru miesięcy Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 Podmiany robię co tydzień po 15%. A co do fotki z przez paru miesięcy nie wiem czy znajdę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 16 minut temu, M@ti napisał: Nad akwa jest pokrywa z ledami. Korale jakie mam i przestały rosnąć to euphyllia, zoa, callustrea fluo, pavona. Parametry wraz z Ca, Mg, KH w normie. Koralom daję jedzonko w proszku od aquaforestu. Akwa ma 130l, a do niego leję tylko biogro po 7ml z każdej butelki. A jakie rosną? Bo euphylie to wrażliwe korale. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 W tym momencie żadne. Euphyllia urosła o 6 główek i na tym koniec. Jest już tak parę miesięcy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 13 minut temu, M@ti napisał: W tym momencie żadne. Euphyllia urosła o 6 główek i na tym koniec. Jest już tak parę miesięcy. Co się zmieniło od momentu kiedy wszystko rosło? Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 Pojawiły się ogromne ilości apitazji z którymi powoli ja oraz 2 krewetki nie dają sobie rady. Myślę nad zakupem jeszcze 2 lub 3 krewetek. Myślałem o restarcie na wodzie z dojrzałego zbiornika. Czy to dobry pomysł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 Zrobisz restart, za jakiś czas znowu ten sam problem i znowu restart? Lepiej znaleźć przyczyne. Może mikroelementów brak. Te proszki dla korali to nie tak do końca sukces jak reklamują. Napewno coś w tym jest ale stosowałem kilka rróżnyxh i raczej szalu nie ma. Lepiej wyjdzie fitoplankton lub zooplankton jak dla lpsów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 Zapomniałem ,że daję również zooplankton 2 razy w tygodniu. Biogro zawiera bodajże mikro i makro elementy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 (edytowane) bla bla bla parametry , foto i opis akwa co pytamy to ty coś dopisujesz napisz raz a porządnie Edytowane 6 Maja 2017 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 20 minut temu, M@ti napisał: Zapomniałem ,że daję również zooplankton 2 razy w tygodniu. Biogro zawiera bodajże mikro i makro elementy. Proszę Cię , chyba żartujesz teraz . Wygląda to jakbyś się droczył lub nie mial czasu by opisać dokładnie swój zbiornik . Nie da się poważnie podejść do tematu przy takim skąpym i wymuszonym pisaniu . Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 Dokładny opis mojego akwarium jest na moim innym temacie o samym akwarium. A o zooplanktonie zapomniałem ,ponieważ pierwsza butelka .której używałem się skończyła ,a kolejnej jeszcze nie zamówiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 Założyłeś temat nowy w którym chcesz żeby Ci pomóc w problemie. Są chętni do pomocy ale Ty tak na prawdę jej nie chcesz bo nie odpowiadasz na pytania i nie udzielasz precyzyjnych odpowiedzi. A ostatni Twój post jest tego najlepszym dowodem. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 Na razie nie dostałem żadnej konkretnej odpowiedzi na moje pytanie. Napisałem wszystko o moim akwarium tylko w więcej niż w jednej odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 (edytowane) Podaj konkretnie jakie masz parametry wody,moze sol za uboga stosujesz? I z tego co znalazłem, to twoje akwarium na 130l pojemności ma tylko 35 w swiatła,może tu jest pies pogrzebany? Edytowane 6 Maja 2017 przez Peniek (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzym Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 A masz telefon z aparatem? To wstaw zdjecie swojego akwarium tak jak Cie prosza. Parametry w normie to jakie? Jakby bylo dobrze to by przyrosty byly. Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 (edytowane) Żeby ktokolwiek wydedukował co jest nie tak , musi wszystko dokładnie wiedzieć jak wygląda , co lejesz w jakich ilościach i dlaczego .Piszesz parametry w normie , czyjej , poprostu je podaj .Już na początek wszedłem na temat twojego baniaka , i co , a to że nic tam nie ma .Znalazłem za to sporo postów z problemami w stylu tego posta .Poza tym to jak to wygląda ,piszesz jest źle a czemu to sobie poszukajcie w moich postach ? . To co chcemy jest podstawą próby znalezienia problemu .Nie ma gotowej odpowiedzi bo jest setki opcji . Ps : Co zmieniło się w czasie od wzrostu do problemów , co zmieniłeś . Edytowane 6 Maja 2017 przez SU1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzym Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 Tez z ciekawosci wszedlem na posty kolegi I jedyny dzial w ktorym wystepuje to szpital I ciagle problemy. Ja juz zidentyfikowalem problem jaki ma to akwarium - wlasciciel. Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 Jak się pytałem o akropory to nie było takiego tłoku pomocników . I wiem już dlaczego, za dużo napisałem Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 No2-0 No3-0 Po4-0 SiO2-0 Ca-400 Mg-1400 KH-8 PH-8 zasolenie-1.023. Do akwarium leję tylko biogro w ilości 7 ml każdego preparatu oraz 3ml zooplankton 2 razy w tygodniu. Karmie korale firmy aquaforest oraz daję 1 kostkę mrożonki na dzień. Biogro leję jako bakterię oraz zooplankton dla koralowców. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 1 minutę temu, Arturro napisał: Jak się pytałem o akropory to nie było takiego tłoku pomocników . I wiem już dlaczego, za dużo napisałem Acry to bardzo delikatny wysublimowany temat. Inna liga. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach