Jarooooo Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 (edytowane) Witam. Dziś mija 8 dzień założenia zbiornika i wielka plaga brzydkich glonów, na początku lekki nalot a teraz przykryl dosłownie wszystko. Dino, okrzemki. Testow na chwilę obecną nie mam, baniak 120l i sumpie około 60l. Temp. 25-27 stopni. Światłem świece 12h. Co robić? Czekać cierpliwie aż sobie spokojnie dojrzewa, skrócic swiecenie? Edytowane 14 Maja 2017 przez Jarooooo (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Witam. Dziś mija 8 dzień założenia zbiornika i wielka plaga brzydkich glonów, na początku lekki nalot a teraz przykryl dosłownie wszystko. Dino, okrzemki. Testow na chwilę obecną nie mam, baniak 120l i sumpie około 60l. Temp. 25-27 stopni. Światłem świece 12h. Co robić? Czekać cierpliwie aż sobie spokojnie dojrzewa, skrócic swiecenie? 8 dzień... Ja bym poczekal jeszcze 2 dni i wziął węgiel.Dariusz BarcikowskiWysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarooooo Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 W świeżym zbiorniku ja bym nie palił w ogóle światła, a jeżeli już na upartego to z 1-2h. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Po tygodniu tak go wysypało? Aż się wierzyć nie chce, że dino, cjano i cała reszta weszły tak szybko... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Jarooo tak z ciekawości co to za skała jest? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Podłoże zagazowane jak w paro miesięcznej bańce . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Jak pali 12h światło i pewnie za mocnym to nic dziwnego Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarooooo Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Teraz, katani napisał: Jarooo tak z ciekawości co to za skała jest? Hmm... A bo ja wiem można by tak powiedzieć że dostałem od znajomego. Wcześniej kolega też włożył taka sama i u niego wszystko w porządku 1 minutę temu, fresz33 napisał: Jak pali 12h światło i pewnie za mocnym to nic dziwnego Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Ledy idą powiedzmy 8h na 100% Co robić bo się złamie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Tam są ślimaki czy tylko muszle (zostały po ślimakach ) . Miałem kawałek takiej bogatej skałki , co jeszcze po włożeniu do działającego akwa załatwiła mi okrzemki . Poszła w RO , wygotowana i problem znikł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarooooo Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Muszelki sobie leżą. Czyli co czekać, skrócic światło? Różne szkoły tego światła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Ale wiesz, czy była wcześniej w innym akwarium, czy to żywa skałą morska, czy może jakaś sucha? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarooooo Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Żywa, wyciągnięta z demontowanego zbiornika i przetrzymywana w solance z cyrkulacja. Jest na niej od groma rurowek które się ładnie pokazują. Nic więcej nie wiem. Wsadzilem do baniaka i tak się dzieje jak na załączonym obrazku. Może za dużo światła faktycznie. Leje jeszcze bakterie Bio S Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Przegiąłeś ze światłem, zakryj akwarium całkiem przed światłem na 3 dni a nie poznasz go a potem świec z 1-2h i stopniowo zwiększaj czas świecenia co tydzień o 30-40min Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarooooo Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 13 minut temu, azgar napisał: Przegiąłeś ze światłem, zakryj akwarium całkiem przed światłem na 3 dni a nie poznasz go a potem świec z 1-2h i stopniowo zwiększaj czas świecenia co tydzień o 30-40min Tak uważasz. Może inni się wypowiedza co do świecenia, bo są co do tego różne szkoly. Inni świecą odrazu na max inni stopniowo podnoszą zaczynając od właśnie 2h. Hmm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Witam. Dziś mija 8 dzień założenia zbiornika i wielka plaga brzydkich glonów,... Patrząc na zdjęcie które dodałeś ciężko wywnioskować jaka jest podstawowa przyczyna... na zdjęciu widać że skała która wziąłeś była kiepskiej jakości.. bardzo zaniedbana. Jeżeli zdjęcie jest zrobione 8 dnia od uruchomienia akwarium to patrzac na piasek czeka Cię sporo pracy z tą skała żeby wyprowadzić akwarium na prostą. Pierwsza rzecz jaka powinieneś zrobić to ustabilizować biologię podając bakterie .Dariusz BarcikowskiWysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Jak masz możliwość to na twoim miejscu bym sukcesywnie wygotował skałę w RO ,po kawałku co jakiś czas .Lub poprostu uzbroił sie w cierpliwość , ograniczył światło i podmieniał większe ilości wody , usuwając w ten sposób "żarcie" dla plag . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarooooo Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Może mogłem ją przed włożeniem co nieco przeczyscic, faktycznie mogła nie być dobrej jakości, ale co z tym światłem świecić jak swiecilem czy ograniczyć? Odciągnąć co się da z tej skały? 7 minut temu, SU1 napisał: Jak masz możliwość to na twoim miejscu bym sukcesywnie wygotował skałę w RO ,po kawałku co jakiś czas .Lub poprostu uzbroił sie w cierpliwość , ograniczył światło i podmieniał większe ilości wody , usuwając w ten sposób "żarcie" dla plag . Podmieniać wody w dojrzewającym zbiorniku to chyba nie o to chodzi. Ograniczyć żarcie przez podmiane z nowymi mikroelementami z soli to chyba nie to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 8 minut temu, SU1 napisał: Jak masz możliwość to na twoim miejscu bym sukcesywnie wygotował skałę w RO ,po kawałku co jakiś czas .Lub poprostu uzbroił sie w cierpliwość , ograniczył światło i podmieniał większe ilości wody , usuwając w ten sposób "żarcie" dla plag . Akurat z podmianami to bym dał spokój i to przynajmniej na 1,5 miesiąca, niech glony "pożrą" wszystko co się da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Każdy ma swoje sposoby , które nie koniecznie dadzą radę w obcych rękach .Robię od lat rzeczy które nie mają prawa działać , a jednak . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Ja bym jednak światłem glonów nie stymulował do wzrostu Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 A ja bym wymieniła skałę. Sama kupilam używaną i żałuję. Co prawda żadnych plag procz okrzemek nie było, ale rok czasu bujam się z wysokim no3 i "wybujac" się nie mogę. Ale jak już nie chcesz wymieniać, to tak, jak radzą koledzy, oszczędzaj światło i najlepiej bez białego. Nie masz jeszcze tam komu świecić, tylko plagom. Włącz sobie wieczorem na godzinkę czy dwie, zeby popatrzeć co tam nowego wyłazi ze skał i tyle wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 (edytowane) Też bym wyp..ł skałę ;-). A ze świeceniem to może być różnie. Przestaniesz świecić będzie lepiej, zaczniesz i plaga od nowa. Edytowane 14 Maja 2017 przez dari_a (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Podsypie akwesanem i się skała zresetuje Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Godzinę temu, Jarooooo napisał: Tak uważasz. Może inni się wypowiedza co do świecenia, bo są co do tego różne szkoly. Inni świecą odrazu na max inni stopniowo podnoszą zaczynając od właśnie 2h. Hmm 12h i jeszcze na maxa cały czas to w dojrzałym akwarium nawet sie nie świeci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach