Skocz do zawartości
katani

Katańska pięćsetka po wrocławsku

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 24.06.2025 o 16:03, AquaDreams napisał:

RedSea ReefMat 1200 - po zaniku napięcia rusza bez problemów ;)
Jaki jest koszt owej niemieckiej rolki i na ile czasu wystarcza przy jakim przepływie wody ? 

Na razie jadę na oryginale, bo jeszcze mam. 

Rolka z niemiec kosztuje 15 euro za 200m. Na moim rollerze starczała na rok-dwa. 

Kto używa APEX i w jakiej konfiguracji (jaki model i jakie dodatki)

@Jacek56 ty masz Apex + Trident? 

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tradycyjnie, waciki sobie przycinam i wymieniam co 24 lub 36 godzin. 
Jeżeli chodzi o WiFi to tylko kamerki i gniazda sterowane używam.

Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2.

https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc

SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów

Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success!

It’s not complicated, unless you choose to make it that way 

Pozdrawiam HAPPY REEFING!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co z Apexa używasz?

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, katani napisał:

a co z Apexa używasz?

jakoś się nie skusiłem. Trochę drogo. Wolę kamerkę do podglądu.

Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2.

https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc

SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów

Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success!

It’s not complicated, unless you choose to make it that way 

Pozdrawiam HAPPY REEFING!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno nic nie pisałem. 

Ogólnie w tym roku doszedłem do sciany z akwarium. Doszedłem do wniosku w pewnym momencie, że albo idęw fish only, albo coś muszę zmienić, bo miałem dość. Korale mi nie rosły, padały bez względu czy to SPS, czy LPS. W zasadzie tylko goniopory w miarę dawały radę, ale też nie idealnie. Nie pomagało robienie testów, nie pomagały podmianki, zmiana soli, zmiana suplementów. 

Postanowiłem coś drastycznie zmienić. Zainwestowałem w Apex A3, do tego Trident + dwie pompy (używki) do dozowania. Zaprzestałem lania do akwarium wszystkich dodatków, przeszedłem na gotowy balling Modern Reef. Pompy leją balling i utrzymują stałe KH 7.5 +-0.5. Testy z tridenta sterują dozowaniem. Robię jeden kompletny test Ca + Mg + KH rano o 9:45 przed zgaszeniem światła i jeden test KH wieczorem o 20:00. 

Leję to już równe dwa miesiące, koralowce zaczęły rosnąć, zabliźniać szkielety, widać nowe przyrosty. Zdecydowanie idzie to w dobrą stronę. Ruszyłą znów konsumpcja, która leżałą i kwiczała wcześniej. Trochę koralowców potraciłem, ale myślę, że pouzupełniam z czasem. 

Ogólnie ostatnio po raz pierwszy od chyba kwietnia wsadziłem rękę do zbiornika i poprzycinałem martwe szkielety. 

Z planów na przyszłość chcę jeszcze dokupić sondę ORP do apexa.

Chcę też zupełnić obsadę ryb: Chelmon lub auriga (mam zatrzęsienie aiptasii a brzydale nie daje rady), loricula, anthiasy. Prawdopodobnie carberryi lub lub evansi. Do tego Pseudochromis aldabraensis. I pozbędę się Ctenochaetusa. 

Tak obecnie wygląda mój obraz nędzy i rozpaczy:

GOPR3030 GOPR3029 GOPR3028 GOPR3032 GOPR3031 P_20251005_193312

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykro się patrzy na te zdjęcia, ale dobrze słyszeć że się nie poddajesz i że walczysz dalej. Ja też leje ballinga od Modern Reef i widać jak korale rosną. Wcześniej lałem z AF ale przy tym widzę o wiele lepsze przyrosty. Leję też bakterie od nich i myślę czy nie spróbować soli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjdzie na prostą, fajnie że ratujesz a nie restartujesz. W Czerwcu opijemy i będzie ok.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam Chelmona już z dwa tyg. Jest na razie odgrodzony razem z pokolcami . Urosła tam róża nawet nie spojży na nią . Tak że to loteria .

Pozdrawiam i życze powodzenia w akwa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, katani napisał:

Nie pomagało robienie testów, nie pomagały podmianki, zmiana soli, zmiana suplementów.

Pamiętasz albo z notatnika możesz wygrzebać ? :) :
1. jakie sole i jak długo używałeś ?
2. Wielkość i częstotliwość podmian 
3. Jakie suplementy i jak długo używałeś ?

11 godzin temu, Ironista napisał:

W Czerwcu opijemy i będzie ok.

Mniemam, że chodzi o zlocik ... znana jest wstępna data na 2026 ? Może udałoby mi się "to" wcisnąć przy planowaniu i domowych negocjacjach :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używałem soli Fauna Marin przez bardzo długi czas. W tym roku zmieniłem wiosną na Brightwell aquatics Neomarine. 

Podmiany w tym roku robiłem co dwa tygodnie 40 litrów. Ale jak było źle to zrobiłem dwie duże podmiany po 140 litrów. bez efektów. 

Suplementy od dłużeszgo czasu używałem microbe lift trace elements, do tego kombinowałęm z Fauna marine dodatkami do ballinga, dawałem też kropelki of AF dla koralowców - energy, vitality, build i aminomix. 

Do tego dawałem fitoplankton easy reefs. 

Teraz na razie nic oprócz ballinga nie leję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Negatywne symptomy były po tej wiosennej zmianie soli czy przed ? 
Pytam bo u mnie zauważam pewne "zmiany", coś tam próbuję zmieniać .... 

Mam wrażenie, że im więcej siedzę przy baniaku, tym bardziej "kombinuję" ... a ten inercyjny świat nie nadąża, sam się gubię w analizie przyczyno-skutkowej. 
Z drugiej strony ... jak miałem dłuższe (+3tyg) okresy kiedy przy baniaku robiłem minimum (szybka podmiana co tydzień,testy kropelkowe co 3tyg) to zastanawiałem się po co mi to wszystko, jak nawet nie mam czasu się nacieszyć tylko strach czy nie padło już. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał, mocno się zastanów nad Aurigą. Miałem kiedyś, szarpała wszystko, nawet ukwiały a aiptasi nie ruszała. Może lepiej zmień brzydala na inny egzemplarz. W starej dziewięćsetce brzydal wygolił aiptasie do zera (były nawet nie dziesiątki, a już chyba setki). Na początku po wpuszczeniu nie ruszał, ale  3 dni głodówki i wziął się za robotę. Na początku  niezauważalnie, ale po kilku tygodniach zobaczyłem że niektóre skałki są czyste, po kilkunastu następnych były tylko w kominie i sumpie. 

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakaś dobra wiadomość by się przydała... :bow

58 minut temu, AquaDreams napisał:

Negatywne symptomy były po tej wiosennej zmianie soli czy przed ? 
Pytam bo u mnie zauważam pewne "zmiany", coś tam próbuję zmieniać .... 

Nie doradzę ci, bo sobie sam doradzić nie potrafiłem. Negatywne zmiany były wcześniej. 

59 minut temu, AquaDreams napisał:

Mam wrażenie, że im więcej siedzę przy baniaku, tym bardziej "kombinuję" ... a ten inercyjny świat nie nadąża, sam się gubię w analizie przyczyno-skutkowej. 
Z drugiej strony ... jak miałem dłuższe (+3tyg) okresy kiedy przy baniaku robiłem minimum (szybka podmiana co tydzień,testy kropelkowe co 3tyg) to zastanawiałem się po co mi to wszystko, jak nawet nie mam czasu się nacieszyć tylko strach czy nie padło już. 

:d taki sport. 

Ja koło akwarium siedzę po naście godzin dziennie, więc non stop zerkam na nie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, katani napisał:

Jakaś dobra wiadomość by się przydała... :bow

Pytałem mojego Chelmona czy lubi podróże na krótkie wypady - np. do WRO :P ale głucha cisza ... :D Zadawala się podstawianymi z sumpa skałkami z aiptasią no i te mrożonki wcina :) 

Godzinę temu, katani napisał:

Ja koło akwarium siedzę po naście godzin dziennie, więc non stop zerkam na nie. 

Obecnie i ja ten sport mam :) Fisze przekarmione  - jak ja :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja poradzę dokup drugiego brzydala. Ja tak kiedyś zrobiłem bo ten pierwszy sobie nie radził . Jak były już dwa to róże znikndły .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.10.2025 o 09:02, AquaDreams napisał:

Mniemam, że chodzi o zlocik ... znana jest wstępna data na 2026 ? Może udałoby mi się "to" wcisnąć przy planowaniu i domowych negocjacjach 

Coś tak już ptaszki o zlocie ćwierkają... 12-14 czerwca 2026... Tak więc bez wymówek... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi