Diodon Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2017 Witam Panowie........te cholerne biale gwiazdy czy rozgwiazdy......cale akwa co dziennie na szybach na kamieniach.Kupilem taka biala ladna krewetke ,ktore je zzera....i nic,dalej to sie rozmnaza. Czy mozna cos z tym gownem zrobic ??? poz D Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2017 a po co robić niech zostaną,szkody nie zrobią Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2017 13 minut temu, Diodon napisał: Witam Panowie........te cholerne biale gwiazdy czy rozgwiazdy......cale akwa co dziennie na szybach na kamieniach.Kupilem taka biala ladna krewetke ,ktore je zzera....i nic,dalej to sie rozmnaza. Czy mozna cos z tym gownem zrobic ??? poz D czekaj spokojnie - krewetka da im radę ... a potem padnie z głodu bo to specjalista pokarmowy i jak "skończy robotę" to trzeba dokarmiać albo komuś oddać (ps. te rozgwiazdy to asteriny) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2017 Choć u siebie nie mam plagi asterin to zdażyło się 2-3 razy że, asterina wlazła na montipore talerzową i wyżarła kawał tkanki. Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Foto Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2017 Siema;a czemu tak ostro trochę niezgodnie z regulaminem szanujmy to forum i samych siebie,ale można trzeba je łapać i zbierać tylko po co.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2017 40 minut temu, Diodon napisał: Witam Panowie........te cholerne biale gwiazdy czy rozgwiazdy......cale akwa co dziennie na szybach na kamieniach.Kupilem taka biala ladna krewetke ,ktore je zzera....i nic,dalej to sie rozmnaza. Czy mozna cos z tym gownem zrobic ??? poz D Kupiłeś taką krewetkę https://pl.reeflex.net/kategorie/55.html#hymenocera, czy może inną? U mnie asteriny nie mnożą się nadmiernie i nic z nimi nie robię, nie usuwam ich z akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2017 Usuwać mechanicznie można jak kto chce lub ma za dużo. Ogólnie mam sporo zoa i jakiś strat nie zanotowałem. Czyszczą sobie skałę z glonów. Kiedyś miałem ich sporo w ciągu godzinki usunąłem ze 100-150sztuk i o wiele wolniej się mnożą. Jeśli ktoś ma sporo i mało zoa to faktycznie mogą wyrządzać szkody. Z mojego doświadczenia nie są jakieś specjalnie groźne i nie do zapanowania nad populacją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2017 Asteriny te glonożerne- ich populacja rośnie i maleje w zależności od pożywienia. Im więcej go mają tym chętniej się dzielą i odwrotnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 13 godzin temu, maciej01 napisał: Kupiłeś taką krewetkę https://pl.reeflex.net/kategorie/55.html#hymenocera, czy może inną? U mnie asteriny nie mnożą się nadmiernie i nic z nimi nie robię, nie usuwam ich z akwarium. Dokladnie Hymenocera elegans Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 Długo ją masz, może musi się zaaklimatyzować? Daj jej czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 4 minuty temu, maciej01 napisał: Długo ją masz, może musi się zaaklimatyzować? Daj jej czas. myśląc logicznie : kolega wpuścił krewetkę i 20min potem napisał posta ? czy raczej stwierdził że ma plagę - PLAGĘ ! w zbiorniku 1000l - krewetka nawet jeśli złapie kilka/naście/dziesiąt sztuk dziennie - to musi potrwać (i o tym pisałem wyżej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 (edytowane) 49 minut temu, silvia napisał: myśląc logicznie : kolega wpuścił krewetkę i 20min potem napisał posta ? czy raczej stwierdził że ma plagę - PLAGĘ ! w zbiorniku 1000l - krewetka nawet jeśli złapie kilka/naście/dziesiąt sztuk dziennie - to musi potrwać (i o tym pisałem wyżej) Myśląc logicznie, to zadjąc pytanie czy ma ją długo, to myślałem o 20 minutach? Tylko o kilku dniach, tygodniach. Edytowane 6 Czerwca 2017 przez maciej01 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 właśnie dlatego pytam - bo aklimatyzacja trwa ... około godziny (dziś chyba ... znów ? masz zły dzień i piszesz byle co - nie czytając poprzednich postów) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 (edytowane) Po Twoich wypowiedziach, wpisach wygląda to tak jakbyś chciał zrobić ze mnie idiotę, który nie umiem, nie potrafi czytać ze zrozumieniem. Logiczne jest, że po 20 minutach, po godzinie aklimatyzacji krewetka nie jest w stanie zjeść asterin. Musi też zaaklimatyzować się w akwarium. Edytowane 7 Czerwca 2017 przez maciej01 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 (edytowane) Krewetke Hymenocera elegans mam 4 miesiace. Edytowane 7 Czerwca 2017 przez Diodon (wyświetl historię edycji) Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 W akwarium 1000l? To jedna CI nie wiele da Szybciej się mnożą asteriny niż jedna krewetka jest w stanie zjeść Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 Diodon łap i oddawaj albo sprzedawaj. Chętni są na targowisku. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 Można też jeszcze dokupić kilka krewetek i będzie większe prawdopodobieństwo, że krewetki ogarną plagę bo w grupie zawsze raźniej. Potem kupować asteriny, inne rozgwiazdy żeby wyżywić krewetki. Jak masz ich naprawdę dużo i przeszkadzają Tobie, to usuwaj je ręcznie. Praca żmudna, ale z czasem przyniesie efekty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2017 (edytowane) ok dzieki Panowie. Nie wiedzialem,ze mozna miec wiecej niz jedna Hymenocera elegans. Calkiem inne pytanie :::: ciagle mam brazowawe dno (muszelki i resztkii koralowcow) kupilem worki zalane woda wraz z bakteriami i flora karaibow. Wode utrzymuje w dobrej kondycji,swiatlo mam diodowe.....jeszcze nie dawno bylo bialo a teraz znow brazowo.........z czym mam do czynienia ? glony ?? poz Diodon Edytowane 11 Czerwca 2017 przez Diodon (wyświetl historię edycji) Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2017 Jak dasz zdjęcie to będzie łatwiej odpowiedzieć na Twoje pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2017 Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atgorscy Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2017 miałem podobnie, poprawiłem cyrkulacje w dolnych partiach, do tego Babka przesiewa piasek i problem ustąpił Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dark75 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2017 Według mnie to troszkę za grube te podłoże i syf będzie się zbierał. Wątpię żeby babka dała radę przesiać taka frakcję.. Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2017 Możesz zrobić zbliżenie tego czegoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2017 Odkuze dno a jutro bedzie to samo. Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach