big daddy Zgłoś Napisano 23 Lipca 2017 Tak, jakaś obudowa reaktora, dodatkowo odsłonisz sobie przed światłem szafkę. O ile teraz to Ci nie przeszkadza, a może nawet podoba, że tam na różowo świeci, to siporax już nie będzie tego lubił i tak musisz go osłonić Wysłane z galaktyki S6 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2017 54 minuty temu, big daddy napisał: Tak, jakaś obudowa reaktora, dodatkowo odsłonisz sobie przed światłem szafkę. O ile teraz to Ci nie przeszkadza, a może nawet podoba, że tam na różowo świeci, to siporax już nie będzie tego lubił i tak musisz go osłonić Wysłane z galaktyki S6 No właśnie też się nad tym zastanawiałem. Nie bardzo żeby świecić na siporax? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 23 Lipca 2017 Zarośnie wszystko glonem, ja tam nawet ściany w sumpie zrobiłem z pvc czarnego dla ochrony przed światłem. Większy problem to u Ciebie nie jest, można i kawałek tektury dać między reaktory.Ale można też upiec dwie pieczenie nas jednym ogniu Wysłane z galaktyki S6 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rito Zgłoś Napisano 29 Lipca 2017 Ew. możesz jeszcze wsadzić wentylator komputerowy do szafki żeby zapewnić cyrkulacje powietrza zasili go ładowarką od starego telefonu i gotowe za 15zł I jak wyniki testów ?;p temp się podwyższała od paska led? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2017 Ogarnąłem temat temperatury. Okazało się że to nie reaktor grzeje wodę tylko otoczenie. Założyłem wentylatorek z nadmuchem na lustro wody i problem z głowy. Przestałem się więc martwić grzejącymi się diodami i porzuciłem temat przebudowy oświetlenia w nowym zestawie kierując się zasadą, że lepsze jest wrogiem dobrego. Zdarłem jedynie taśmę samoprzylepną z listwy led dla lepszej wymiany ciepła. Przyszedł czas na zamontowanie nowego zestawu. Stary reaktor pięknie zarósł i pewnie nie czyścił bym go jeszcze przez dwa tygodnie żeby glon porządnie się zbił. Zauważyłem że w miejscu kontaktu ledów z reaktorem glon rozrósł się bujniej. W nowym reaktorze zamontowałem przegrodę dla podzielenia glonu na dwie porcję i lepszego jego rozrostu. Drugi reaktor zasypałem siporaxem. Oba pojemniki mają pojemność około 2,6 l. Na zdjęciu nowy zestaw obok starego dla porównania. Kierując się radą "big daddy" musiałem zapobiec oświetlaniu siporaxu żeby nie pokrył się glonem, więc owinąłem jego pojemnik grubą czarną folią. Stwierdziłem że wolę widzieć jak rośnie spagetti, a nie jak woda płynie przez siporax. Całość w szafce prezentuje się jak poniżej. Po założeniu szuflady zostaje 5mm wolnego miejsca. Jest więc na styk. Muszę jeszcze dokupić kilka złączek i przygotować węże pod lampę UV tak aby w razie potrzeby móc ją wpinać sprawnie pomiędzy prefiltr a reaktory. Przed zamontowaniem pierwszego reaktora NO3 trzymało się w granicy 5 jednostek. W dość szybkim czasie spadło do 0 i utrzymuje się na tym poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Pełna profeska fajnie to wyszło. Myślę że mógłbyś sprzedawać takie zestawy za gruby hajs Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzaQ Zgłoś Napisano 15 Listopada 2017 I jak tam spisuje się na dzień dzisiejszy twój kombajn? Ja również zastanawiam się nad posiadaniem takiego zestawu filtrów. Zastanawia mnie tylko czy kolejność przepływu ma tutaj znaczenie. Z tego co wywnioskowałem z rysunków to przepływ u Ciebie wygląda tak: prefiltr -> glony -> siporax -> powrót do akwa. Rozumiem, że glony przed siporaxem ze względu na to, żeby im dostarczyć jak najwięcej PO4 i NO3? Czy poprawnie będzie jeśli zamienimy kolejność między glonami i siporaxem ? I jaki to będzie miało wpływ na filtracje? Cytuj Mózgowa rafa http://nano-reef.pl/forums/topic/101151-brain-tank/?tab=comments#comment-1045695 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wukk Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2018 Witam problem grzania taśmy LED rozwiązałem przez naklejenie taśmy na taśmę aluminiową do mocowania przewodów elektrycznych (groszowa sprawa ) idealnie pasuje bo ma szer 1cm i jest plastyczna ,no i odprowadza ciepło, u mnie się sprawdza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszkrzyszczuk Zgłoś Napisano 11 Października 2018 Projekt wyszedł elegancko! Mógłbyś zdradzić jakich led użyłeś? Jedni piszą o czerwonych, inni o białych, jeszcze inni o mieszance czerwone + niebieskie lub czerwone i białe. Nie chcę niczego wymyślać, skoro Tobie działa, to chciałbym zrobić takie same. Jakbyś mógł coś podlinkować, to będę wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 13 Października 2018 W dniu 11.10.2018 o 17:09, lukaszkrzyszczuk napisał: Projekt wyszedł elegancko! Mógłbyś zdradzić jakich led użyłeś? Jedni piszą o czerwonych, inni o białych, jeszcze inni o mieszance czerwone + niebieskie lub czerwone i białe. Nie chcę niczego wymyślać, skoro Tobie działa, to chciałbym zrobić takie same. Jakbyś mógł coś podlinkować, to będę wdzięczny. Pozdrawiam W pierwszym poście masz odpowiedź "1m niebiesko czerwonych diod 5050" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 21 Listopada 2018 @Darek85 Pokazałbyś ten patent z chłodzeniem taśma Alu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wukk Zgłoś Napisano 21 Listopada 2018 Z tyłu jest jeszcze wentylator ,dmucha na taśmę ,ale czy coś daje nie wiem, załącza się razem z chłodzeniem zbiornika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2018 (edytowane) W dniu 21.11.2018 o 02:33, sith114 napisał: @Darek85 Pokazałbyś ten patent z chłodzeniem taśma Alu? Zarzuciłem pomysł chłodzenia taśmy. Myślałem że taśma nagrzewa wodę w zbiorniku, ale była to wina letnich upałów. @maciej01 stosuję taśmę 5050 czerwono niebieską. Wszystko ładnie na niej rośnie ale teraz na większym zbiorniku mam zwykłą żarówkę led z obi o barwie 3000K nad refugium i też rośnie więc do reaktora taśma o tej barwie się nada (nie więcej niż 3000K). Podpowiedzieć mogę że zdzieranie kleju z taśmy nie jest dobrym pomysłem bo łatwiej sól przegryza i włazi w ścieżki powodując zwarcia. Dobrym rozwiązaniem jest koszulka sylikonowa do taśmy led jeżeli ktoś ma reaktor w komorze sumpa. https://allegro.pl/koszulka-sylikonowa-oslonka-do-ip68-tasm-led-1mb-i7394974030.html Mam jedną taśmę 5050 czerwono niebieską do wzrostu roślin już ponad rok i cały czas świeci, niebieskie świecą bardzo słabo, są przyczernione jakby się miały spalić ale świecą. Po czerwonych śladu zużycia nie widać. Aktualizacja zdjęć kilku reaktorów wykonanych na prośbę forumowiczów. Urodziła się też w międzyczasie dolewka do niedużego zbiornika Zrobiłem też odpieniacz 150mm do mojego 325+100l, ale nie mogę się zebrać żeby założyć osobny temat. Edytowane 24 Listopada 2018 przez Darek85 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach