kamsolik Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2017 Skąd miałeś skałę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2017 RRR ze sklepu ze świeżej dostawy. Obecnie też z tego samego sklepu mam żywą to różnica w jakości wody jest ogromna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2017 Na Twoim miejscu reklamował bym skałę. Jeśli sklep nie chce się tego podjąć (chociaż powinien) to uderzaj do producenta. Zwłaszcza, że przyznał się do podobnej sytuacji na terenie europy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamsolik Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2017 2 godziny temu, dla syna napisał: RRR ze sklepu ze świeżej dostawy. Obecnie też z tego samego sklepu mam żywą to różnica w jakości wody jest ogromna. Możesz zdradzić co za sklep, choćby za priv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2017 18 minut temu, kamsolik napisał: Możesz zdradzić co za sklep, choćby za priv Jeżeli producent, nie wypowie się jednoznacznie, że to jego wina - podawanie nazwy sklepu nie ma sensu. Nie on jeden sprzedaje RRR. Chyba, że sam ją robi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamsolik Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2017 Trochę nie rozumiem Twojego toku rozumowania. To znaczy, że jak ktoś sprzedaje bubel to nie powinno się o tym pisać i narażać innych na podobne problemy. Albo, w co nie wieżę, świadomie sprzedawać bubel i to akceptować. Pozatym poprosilem o namiary na priv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2017 Moim zdaniem to nie wina sklepu. Sprzedali skałę taką jaką handlują od dłuższego czasu. Nigdy nie bylo z tym problemu. Niestety ja trafiłem na defekt. Skałę osobiście wybierałem z oryginalnie zapakowanych kartonów. Sklep który mi to sprzedawał nie miałby możliwości technicznych żeby taką skałę produkować czy przerabiać. Znam nawet jego zaplecze. Poprostu tak trafiłem. Z moim szczęściem nie chciałem drugi raz ryzykować i wymieniliśmy skałę na żywą. Na forum bardzo dużo osób twierdzi, że RRR to jeden z najlepszych materiałów. Tylko jedna osoba poza mną stwierdziła, że znacznie ograniczyła ballinga mając ją w zbiorniku. U mnie poprostu kh rosło w "nieskończoność" po kilku miesiącach od zalania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2017 Sklep nie jest tu winny. Po prostu trafiliście na wadliwą partię skały na wasze nieszczęście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2018 Wygląda na to że problem z kh został rozwiązany. Jednak nowa żywa skała znacznie lepiej działa. Kh udało się zbić do poziomu 8,16. Obecnie mam 8,64 ale to wynik, który sam spowodowałem, przez walnięty test na wapń. O mało nie rozwaliłem zbiornika pompując ca nieświadomie do 680. A podniesione kh jest pokłosiem tego. Pomijając ten fakt wapnia, wahania kh nie przekraczają 0,48 jednostek od 5 miesięcy, a magnez wraz z wapniem wracają do normy z małymi skokami rzędu 5 jednostek na tydzień. Nawet acry w dwa tygodnie oblały podstawki całkowicie. Puki co niczym nie karmię korali gdyż nowy zakup babki załatwia za mnie robotę. Jak tylko pojawią się wzrosty spsów, obsadzam kolejne 10 szt. szczepek i tak w kółko, aż zabraknie miejsca ;-). Potem ruszę z ballingiem i karmidłem dla twardzieli, ewentualnie zakupię jeszcze dwie małe ryby żeby zrównoważyć pożywienie dla spsów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2018 (edytowane) Czyli wytrwałość i cierpliwość została nagrodzona; teraz (o ile mogę doradzić) wyobraź sobie swoje akwarium jak będzie wyglądać za 2 lata i tak obsadź szczepkami -niekoniecznie gęsto. Z tym karmieniem SPSów to trochę kontrowersyjna sprawa a już na pewno jeśli chcesz to robić cześciej niż 1xtydzień bo po co dyskutować w innym wątku o plagach itp Edytowane 14 Kwietnia 2018 przez Arturro (wyświetl historię edycji) Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2018 28 minut temu, Arturro napisał: Czyli wytrwałość i cierpliwość została nagrodzona; teraz (o ile mogę doradzić) wyobraź sobie swoje akwarium jak będzie wyglądać za 2 lata i tak obsadź szczepkami -niekoniecznie gęsto. Z tym karmieniem SPSów to trochę kontrowersyjna sprawa a już na pewno jeśli chcesz to robić cześciej niż 1xtydzień bo po co dyskutować w innym zbiorniku o plagach itp Powoli do porzodu bez pospiechu. Przetrwałem długą anomalie to przetrwam i resztę. Cierpliwość jak zawsze jest nagradzana. Z karmieniem to czas pokaże co i jak. Widzę, że korale rosną pomimo, że nie karmię. Dzięki rybom zawsze jakieś pożywienie mają. Po euphylli widzę czy mają co jeść. Jak się pompuje to prowadzę zbiornik normalnie. Jeśli zaczyna się mniej pompować to dokarmiam ryby dwa dni z rzędu ciut wiecej. Ona jest fajnym wyznacznikiem dla spsów w moim zbiorniku gdyż ona reaguje na wszystko z wyprzedzeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach