Skocz do zawartości
Margolee

Hodowla Fitoplanktonu na F 2

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nanokaczor

Skąd czerpiesz te dane? Ciekaw jestem bo wydaje mi się że w przypadku glonów Nanochloropsis pomyliłeś się o rząd wielkości.

Jeśli uda ci się zdobyć monokultury to chętnie kupię. No jeśli by tak się udało zdobyć gatunki, które tolerują niskie temperatury rzędu 5 - 10 C to było by ekstra. 

Wartość "odżywcza" fitoplanktonu zależy od środowiska w którym rośnie [od składu pożywki] i od oświetlenia. Nanochloropsis zawiera najwięcej kwasów tłuszczowych omega 3 z pośród wszystkich popularnych, stosowanych w akwakulturze gatunków fitoplanktonu [glony były hodowane w tych samych warunkach]. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, nanokaczor napisał:

Skąd czerpiesz te dane? Ciekaw jestem bo wydaje mi się że w przypadku glonów Nanochloropsis pomyliłeś się o rząd wielkości.

Jeśli uda ci się zdobyć monokultury to chętnie kupię. No jeśli by tak się udało zdobyć gatunki, które tolerują niskie temperatury rzędu 5 - 10 C to było by ekstra. 

Wartość "odżywcza" fitoplanktonu zależy od środowiska w którym rośnie [od składu pożywki] i od oświetlenia. Nanochloropsis zawiera najwięcej kwasów tłuszczowych omega 3 z pośród wszystkich popularnych, stosowanych w akwakulturze gatunków fitoplanktonu [glony były hodowane w tych samych warunkach]. 

Ok. Podałem maxymalny wymiar. Na stronie sklepu niemieckiego który chandluje planktonem i zooplanktonem.

Wymiar Nanochloropsis to od 2 do 20 mikronów. Oczywiście to tylko jakiś sklep lecz posiadają w swojej ofercie chyba wszystkie rodzaje fitoplanktonu.

Jeden z mniejszych to chyba Isochrysis jak dobrze pamiętam. Ok 5 mikronów.

Najmniejszy jest Synechococus od 0.6 do 1.5 mikrona- on jest chodowany na f2 bo Isochrysis potrzebuje inny pokarm

Edytowane przez Margolee (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, nanokaczor napisał:

Chyba się pomylili o rząd wielkości. 

Fig1-biofuelprodu.jpg

źródło:

http://www.algaeindustrymagazine.com/understanding-oil-production-in-nannochloropsis/

To samo jest w książce Hoffa i Snella - "Plancton culture manual". 

I bądz tu mądry. Raczej nie ma co porównywać informacji sklepu z opracowaniem naukowym.

Musze sobie sprawić tą książke.

Czyli według zdjęcia Nanichloropsis ma 3 mikrony. No to już znaczna różnica do 20.

Chciałem dodać zdjęcie ale rozmiar zbyt duży. Poszło

20170825_185621-1.jpg

Edytowane przez Margolee (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nanokaczorile czasu po zrobieniu mieszanki F2 ją trzymasz do zużycia?

W UK znalazłem sklep sprzedający mieszankę do fito na bazie receptury f2, i na pytanie odpisali, że do 12 miesięcy. Długo mi się wydaje jak na mieszankę mineralno-witaminową.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor
6 godzin temu, Margolee napisał:

I bądz tu mądry. Raczej nie ma co porównywać informacji sklepu z opracowaniem naukowym.

Musze sobie sprawić tą książke.

Czyli według zdjęcia Nanichloropsis ma 3 mikrony. No to już znaczna różnica do 20.

Chciałem dodać zdjęcie ale rozmiar zbyt duży. Poszło

20170825_185621-1.jpg

Ja nie będę komentował szkopskich tekstów. Chcesz kupować u faszystów - powodzenia. 

miotla_n_odz.gif

5 godzin temu, katani napisał:

@nanokaczorile czasu po zrobieniu mieszanki F2 ją trzymasz do zużycia?

W UK znalazłem sklep sprzedający mieszankę do fito na bazie receptury f2, i na pytanie odpisali, że do 12 miesięcy. Długo mi się wydaje jak na mieszankę mineralno-witaminową.

Witaminy i roztwór zawierający żelazo są dość niestabilne. Resztę można przechowywać przez lata. 

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy w recepturze na f2 są krzemiany ?

Albo inaczej, czy ktoś ma  opracowanie, w którym występują i może je udostępnić

ok znalazłem :) dzięki Konrad !

Edytowane przez szwagieros (wyświetl historię edycji)

150x50x60h; sump 87x40x45h; PS BP 2x160W; Jecod 6000; Hydor performer Duo 1000 na jednej pompie Aquabee 2000; Tunze 6015,6065;dolewka ebtech; kilka glonów w sumpie:) Teco TC 15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Crobe napisał:

A gdzie można kupić F2 ?

na Ebayu są ale co są warte to nie wiem bo nie używałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Korzystam z receptury z książki Hoffa i Snella. W zasadzie to powinny być 4 roztwory. Ja robię 5 to znaczy azotany, fosforany, krzemiany, żelazo i mikroelementy. Witaminy to 6 dodatek. Mikroelementów nie mieszam z żelazem bo żelazo Fe 3+ łatwo się utlenia a co za tym idzie strącają się po pewnym czasie wodorotlenki i roztwór jest bezużyteczny. Dodanie wersenianu sodu pomaga ale to nie zmienia faktu że najtrudniej zrobić roztwór zawierający mikroelementy a więc mieszanie z nim niestabilnego żelaza jest dość ryzykowne.

Ja dodaję o.5 ml na 1 litr. 1 litr łatwiej zmierzyć niż 950 ml. Tak naprawdę liczy się zachowanie proporcji. Poszczególne składniki dodaje się oddzielnie. Po dodaniu roztworów zawierających fosforany i krzemiany może się strącić drobny osad. Dlatego wodę w czasie ich dodawania trzeba mocno mieszać. 

Generalnie stronę muszę przebudować i poprawić opisy. Tamta stronka do której jest odnośnik przestała istnieć... 

Problemem jest jak zwykle uwodnienie... 

Nanokaczor mam pytanie, czy westernian dajesz do żelaza czy mieszasz z pozostałymi mikroelementami ?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

150x50x60h; sump 87x40x45h; PS BP 2x160W; Jecod 6000; Hydor performer Duo 1000 na jednej pompie Aquabee 2000; Tunze 6015,6065;dolewka ebtech; kilka glonów w sumpie:) Teco TC 15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor
23 minuty temu, szwagieros napisał:

Nanokaczor mam pytanie, czy westernian dajesz do żelaza czy mieszasz z pozostałymi mikroelementami ?

Nie mieszam żelaza z resztą mikroelementów. Do żelaza [Fe 3+] musisz dodać wersenianu bo inaczej ci się utleni i strąci się wodorotlenek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, nanokaczor napisał:

Nie mieszam żelaza z resztą mikroelementów. Do żelaza [Fe 3+] musisz dodać wersenianu bo inaczej ci się utleni i strąci się wodorotlenek...

Konrad dostałam od Cb nawóz do fito i wyrób jest 3 razy ciemniejszy niż ten co wcześniej lałem:)Jest mega ciemny.Nawóz dodałem w czwartek i moje pytanie czy jutro mogę to już wlewać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Chodzi ci o barwę roztworu opisanego Fe ? 

Wodę morską robię dzień wcześniej i czekam aż się wszystko rozpuści. Następnego dnia dodaję f2 i jak się wszystko wymiesza to wlewam fitoplankton. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nanokaczor dzięki za informacje [emoji4] wydaje mi się, że mam już pełny obraz procesu technologicznego

A przytoczona przez Ciebie receptura i opis wydaje się bardzo praktyczna na dłuższą metę

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Teraz tylko skombinuj inne odmiany fito. Chętnie kupię. 

Generalnie nie jest dobrze. Idzie zima, będzie zimno ciemno... ehh Najtrudniej hodować fito w zimę. Nie ma to jednak jak słońce - na słońcu wszystko najlepiej rośnie.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie z tą sterylizacja to nie przesadzajcie znowu.Oryginalny przepis mówi o naturalnej wodzie morskiej,czyli takiej pobranej z morza,oceanu czy też waszego akwarium,dlatego potrzebna jest filtracja i sterylizacja żeby zabić wszelakie mikroorganizmy (sami wiecie co się stanie jak do fito dostanie się zooplankton). My używamy wody RO/DI i syntetycznych soli więc nie sądzę żeby z tym coś złego się dostało.Poprawcie mnie jak się mylę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konrad - piszesz, że ciemnozielony fito sie nie nadaje bo zawiera duzo bakterii tak jakby kolor tegoż od nich zależał.  A kolor przypadkiem nie wynika z zageszczenia ilosci fito ? W koncu jak z 5l banki odlejesz 2,5l do drugiej banki i dolejesz po 2,5l slonej wody to roztwor stanie sie jasnozielony. Tym sposobem bakterii sie nie pozbywamy przeciez.

Wychodziloby na to, że najlepiej to postawic 5l butle, dolac 150ml i czekac az zrobi nam sie jasnozielono. Tylko czy to jest prawdziwe ? Czym się będzie różnił rozrzedzony od takiego wyhodowanego zakładając, że kolor obydwu próbek jest identyczny ? Ilościa komórek na ml raczej nie. 

Co z pomiarami "populacji" za pomoca krążka secchiego ? Przeciez na jego podstawie możemy wskazywac ilosc fito w wodzie. Dla jasnozielonego milionów będzie dajmy na to 8,dla ciemnozielonego 28mln komórek na ml (przykladowo).

Za wielką wodą np. taka firma Florida Aqua Farms sprzedaje kity do hodowli fito w tym również krążek secchiego:

http://floridaaquafarms.com/shop/microalgae-density-measurer/

phtyo_calibrationchart.jpg

Samo fito jest mega ciemnozielone i jest sprzedawane w czyms ala szalka Petriego

phyto_starter.jpg

http://floridaaquafarms.com/shop/microalgae-disks/

A i jeszcze jedno - jak widać kolor również zależy od tego co mamy w butelce ;) Jak widać "stężenie" jest również uzależnione od algi, którą hodujemy, co zresztą łatwo wytłumaczyć patrząc na wielkość pojedynczej komórki.

Edytowane przez VDR (wyświetl historię edycji)

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Fitoplankton można wyhodować na świńskiej kupie - rośnie bardzo ładnie. Tyle ze potem ja bym się bał to zastosować. Ale zawsze możesz to zrobić i sprawdzić. Naprawdę fitoplankton hodowany na odchodach jest super zielony - próbowałem. 

To jest zupełnie co innego - nie ma związku... Czym innym jest glonowa pasta a czym innym prowadzona w niesterylnych warunkach hodowla fitoplanktonu. 

Twoim zdaniem stosowanie f2 nie ma sensu. Więc nie cytuj fragmentów opisów metod stosowanych przez FAF bo od samego początku mówisz, że piszą głupoty. Postudiuj literaturę to może się doczytasz tego o czym ja mówię. W tym poczytaj książki napisane przez założycieli FAF. Potem weź ściągnij sobie trochę artykułów naukowych i poczytaj. To o czym pisze to nie są moje wymysły.  Poczytaj, zrób zobaczysz. Zresztą to co napisałeś nie obala moich twierdzeń bo nie przedstawiłeś żadnych wyników badań a jedynie urywki materiałów reklamowych i to w dodatku bez źródłowe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie napisałem ze hodowanie na F2 nie ma sensu ? Nie przypominam sobie. Sam mam go w lodówce. Nie pzypominam sobie tez bym gdzieś pisał o hodowaniu na świnskiej kupie jak proponujesz. Jedynie na czacie zapytałem czy ma sens stosowanie wszystkiego wlacznie z b12/b6 itd i czy nie wystarcza podstawowe proporcje i podstawowe skladniki- itd moze bedzie mialo mniejsza odyzwcza wartosc, ale IMHO bedzie to lepsze niz npk do kwiatow lub inne o nieznanym skladzie.

Wszystko kwestia do czego to fito i co sie nim chce osiagnac. 

Ostatnio czytałem o duzym projekcie na temat fitoplanktonu w naturze. Plywali z krazkiem secchiego aby sprawdzac jego "gestosc". Dziwne prawda ?

I jeszcze jedno, rozumiem że super ciemnozielone fito jakie kiedys od Ciebie kupiłem było skażone bakteriami? Bo było ciemnozielone.

I link do artykułu:

https://www.scientificamerican.com/article/phytoplankton-population/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor
6 godzin temu, VDR napisał:

Gdzie napisałem ze hodowanie na F2 nie ma sensu ? Nie przypominam sobie. Sam mam go w lodówce. Nie pzypominam sobie tez bym gdzieś pisał o hodowaniu na świnskiej kupie jak proponujesz. Jedynie na czacie zapytałem czy ma sens stosowanie wszystkiego wlacznie z b12/b6 itd i czy nie wystarcza podstawowe proporcje i podstawowe skladniki- itd moze bedzie mialo mniejsza odyzwcza wartosc, ale IMHO bedzie to lepsze niz npk do kwiatow lub inne o nieznanym skladzie.

Wszystko kwestia do czego to fito i co sie nim chce osiagnac. 

Ostatnio czytałem o duzym projekcie na temat fitoplanktonu w naturze. Plywali z krazkiem secchiego aby sprawdzac jego "gestosc". Dziwne prawda ?

I jeszcze jedno, rozumiem że super ciemnozielone fito jakie kiedys od Ciebie kupiłem było skażone bakteriami? Bo było ciemnozielone.

I link do artykułu:

https://www.scientificamerican.com/article/phytoplankton-population/

Na czacie napisałeś...

Nie mówiłem, że ty powiedziałeś, że na kupie hoduje się fitoplankton. Ale taka jest prawda do hodowli taniego fitoplanktonu używa się zwierzęcych odchodów - takie są fakty.  Potem tego fitoplanktonu używa się w akwakulturze do hodowli zooplanktonu. 

W fitoplanktonie zawsze są bakterie. Ale są różne bakterie. Jedne są ok inne nie. Są takie bakterie które pomagają w hodowli fitoplanktonu. Cały świat to głównie bakterie. Żaden organizm nie może bez nich przetrwać. Bakterie pozwalają na zachowanie stabilności każdego ekosystemu.

Cykl wzrostu fitoplanktonu można podzielić na kilka faz. Pierwsza z nich to faza wzrostu [gdy gęstość komórek rośnie], druga - faza stagnacji [gdy osiągnie max gęstość] oraz trzecia faza śmierci hodowli.  Jeśli fitoplankton jest zbyt gęsty to część komórek obumiera i te komórki stają się pożywką dla bakterii. Problem pojawia się gdy w takiej hodowli pojawią się niebezpieczne dla narybku bakterie. Dlatego najlepszy jest fitoplankton w fazie wzrostu, taki który jeszcze nie osiągną maksymalnej gęstości i w którym część komórek ze względu na zbyt duże zagęszczenie nie zaczyna obumierać.

12-12-17Fish4a.gif

cytuję:

"Stationary phase algae should not be used for larviculture because although the algae may be nutritious, as they die the cells rupture and bacteria can proliferate (including some pathogenic bacteria such as Vibrio spp.). The wise culturist knows that the line between feeding larvae and poisoning them can become blurry as algal cultures age.'

źródlo:

https://thefishsite.com/articles/phytoplankton-culture-for-aquaculture-feed

inne źródło:

Growth dynamics

The growth of an axenic culture of micro-algae is characterized by five phases (Fig. 2.3.):

· lag or induction phase

This phase, during which little increase in cell density occurs, is relatively long when an algal culture is transferred from a plate to liquid culture. Cultures inoculated with exponentially growing algae have short lag phases, which can seriously reduce the time required for upscaling. The lag in growth is attributed to the physiological adaptation of the cell metabolism to growth, such as the increase of the levels of enzymes and metabolites involved in cell division and carbon fixation.

Figure 2.3. Five growth phases of micro-algae cultures.

w3732e08.gif

· exponential phase

During the second phase, the cell density increases as a function of time t according to a logarithmic function:

Ct = C0.emt

with Ct and C0 being the cell concentrations at time t and 0, respectively, and m = specific growth rate. The specific growth rate is mainly dependent on algal species, light intensity and temperature.

· phase of declining growth rate

Cell division slows down when nutrients, light, pH, carbon dioxide or other physical and chemical factors begin to limit growth.

· stationary phase

In the fourth stage the limiting factor and the growth rate are balanced, which results in a relatively constant cell density.

· death or “crash” phase

During the final stage, water quality deteriorates and nutrients are depleted to a level incapable of sustaining growth. Cell density decreases rapidly and the culture eventually collapses.

In practice, culture crashes can be caused by a variety of reasons, including the depletion of a nutrient, oxygen deficiency, overheating, pH disturbance, or contamination. The key to the success of algal production is maintaining all cultures in the exponential phase of growth. Moreoever, the nutritional value of the produced algae is inferior once the culture is beyond phase 3 due to reduced digestibility, deficient composition, and possible production of toxic metabolites.

źródło:

http://www.fao.org/docrep/003/W3732E/w3732e06.htm#b2-2.3.2. Growth dynamics

Po samym kolorze - "na oko' nie można określić gęstości komórek. Do tego potrzebny jest mikroskop. 

To do czego prowadzi link przez ciebie zaproponowany to nie jest  artykuł tylko kilka zdań bez źródła.  W dodatku nie na temat. Z drugiej strony ten tekst pochodzi z propagandowego czasopisma a nie z naukowego źródła. Obecnie na Ziemi mamy epokę lodowcową. W prehistorii przez setki milionów lat było znacznie cieplej... Ocieplenie klimatu jest wywołane naturalnymi cyklami zmian aktywności słonecznej a nie emisją CO2... Nie ma żadnych faktów doświadczalnych, które potwierdzają tezy o rzekomym wpływie emisji CO2 na klimat a które są promowane przez zachodnie byłe mocarstwa kolonialne [które od 100 lat upadają] promujące na siłę swoją technologię... W dodatku ich rzekome ograniczenia przyczyniły się do wzrostu emisji bo fabryki przeniosły się do państw w których nie ma żadnych norm...

Można przypuszczać że ocieplenie klimatu połączone ze wzrostem emisji co2 przyczyni się do wzrostu absorpcji CO2 przez organizmy żywe a więc w oceanach pojawi się poprostu więcej życia i tyle. Brak CO2 silnie ogranicza rozwój wszystkich organizmów fotosyntetyzujących - wiedzą o tym doskonale akwaryści roślinni. Wystarczy dodać trochę CO2 i rośliny rosną znacznie szybciej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konrad - użyłeś uogólnienia, że jak ciemnozielony phyto to juz bakterie i kaplica. Prawda jest taka, ze fito - to dość ogólna nazwa. Z tym się pewnie zgodzisz. Nikt nie mówi co jest w jego  butelce bo pewnie nawet nie wie. Zielone to fito i już. Ja świadomie kiedyś kupiłem na ebayu by wiedziec co w butelkach mam. Ale hodowla padła bo jej nie doglądałem z braku czasu. A miałem wszystkie 3 popularne.  Isochrysis, nanochloropsis, tetraselmus to wszystko fito. I to tylko ulamek tego co jest w oceanie. Kazdy z nich charakteryzuje się inna wielkością a co za tym idzie ten "kolor" będzie inny przy tym samym zageszczeniu. Teraz mam trochę zielonego - ale co tam jest nie wiem. Na kupie nie hoduje, mam F2 - super świetny pokarm dla fito. Problem - że ciężko go kupić i mieć pewność ze w butelkach jest to co jest na etykiecie. Papier przyjmie wszystko. Witaminy - cóż jak sądzę w moim F2 po nich pozostało już tylko wspomnienie. Czy te F2 które kupię na ebay beda ok ? Podejrzewam, że nie koniecznie.

Moje pytanie na czacie były tylko i wyłącznie pytaniem - czy jest sens używania C i D ?  A nie stwierdzeniem. Również nad B się ludzie zastanawiaja. Krzemiany - według badań wpływają na namnażanie fito.  Czy dają coś więcej ? Ja jestem cierpliwy - choć okrzemek się nie boję i fito karmie jednym i drugim.  Przyznam szczerze, że nie zgłębiałem jak to z tymi krzemianami jest. Aż tak bardzo mnie to nie interesuje.

Podając A przynajmniej wiem ze podaję to co jest potrzebne bez ładowania np. K do baniaka w nawozach do kwiatów czy innych tam roslinnych. W F2  - K się nie uświadczy w żadnych z płynów. 

C to już trace metals, D to witaminy b6/b12 i biotyna czyli B7 - czy bez tego to fito nie bedzie sie namnazac ? Z pewnoscia nie bedzie takie bogate i odzywcze ale rosnać i zwiekszac populacje będzie.

Książkę dwóch panów tych na G i na R w nazwiskach w pdf  gdzieś mam. Ale ja nie jestem naukowcem by się w to mocno angażować. Dla mnie ważne jest bym do baniaka nie lał syfu a tym bardziej np potasu.

Co do linka do artikla - to na szybko z komorki wrzucałem i nie o to mi chodziło.

Tutaj masz ten własciwy. W sumie fajny projekt - mi się podoba. Proste i skuteczne - tym bardziej, że ludzie pływają ;)

https://www.sailorsforthesea.org/programs/ocean-watch/searching-phytoplankton

Tweeta Dr. Kilby masz tutaj: https://twitter.com/planktonpundit

Tu masz jego strone: http://www.planktonpundit.org/

Resztę z linków znajdziesz.

P.s  nie wiem o jakiej aktywności slonecznej piszesz, ale aktywnosc slonca ma cykl jakos 11 letni. Czesto patrze na mapy progapagcji jak odpalam moja radiostacje.

Edytowane przez VDR (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Słuchaj, każdy robi jak chce.

Ja robię tak jak robię i działa. czy zawsze działa? Nie ale jest coraz lepiej - staram się uczyć na błędach i szukam informacji jak coś nie wychodzi. Czy robię to co robię idealnie -nie - wiele można udoskonalić w tym to czego nie wiem. W dodatku wiele rzeczy robię tak jak mi na to pozwalają środki, które mam dodyspozycji.  Ale prawda jest taka że tak  robiło wiele mądrzejszych odemnie osób. Osób które całe życie poświęciły temu zajęciu i które miały gigantyczne pieniądze i masę ludzi do roboty. Więc coś w tym jest... A ty uważasz że to jest bez sensu bo tak i koniec a do tego cytujesz jakieś teksty nie na temat.  Co mnie obchodzi jakiś gościu co szuka fitoplanktonu na oceanie... Może lepiej zacytować takiego co szuka fitoplanktonu w kosmosie? 

Witamin nie dodaje się po to żeby fitoplankton lepiej rósł ale po to żeby był bardziej "pożywny".... Fitoplankton służy w akwakulturze do hodowli zooplanktonu i do hodowli narybku.

A krzemiany powinno się moim zdaniem dozować do akwarium morskiego i to nie w formie "fitoplanktonu" ale poprostu sypać krzemian sodu. Pięknie rosną wtedy gąbki i zmienia się cały ekosystem.

My tak naprawdę nie wiemy jak działa słońce i jak zmienia się  jego aktywność. My jako ludzie nawet nie wiemy jak działa ziemia i jak jest zbudowana [wszystko co wiemy to są hipotezy] w tym jak zmienia się pole magnetyczne Ziemi - a bieguny magnetyczne zmieniają się napewno. Jak powstajepole magnetyczne, dlaczego Ziemia się nie wychłodziła podobnie jak Mars...   My ludzie nie znamy nawet oceanów. Nie wiemy jak działa ekosystem rafy koralowej. Nie potrafimy zbudować elektrowni termojądrowej, wytwarzać pierwiastków, których nam brakuje - do pierwiastków z grupy żelaza hipotetycznie jest to możliwe. Ba nawet nie potrafimy obrabiać kamienia tak jak Egipcjanie i zbudować kopii wielkiej piramidy... Nie mówiąc już o piramidach w chinach albo w ameryce. Jesteśmy jak szympansy - w klatce i to w klatce swojej ignorancji i swoich wizji... Stworzyliśmy sobie bezpieczną iluzję świata, jego historii, praw które nim rządzą i w niej tkwimy.  Tylko że nawet główne dziedziny nauk kompletnie się ze sobą nie wiążą i często są kompletnie bezsensu - wzajemnie się wykluczają - np teoria względności i teoria kwantowa... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Słuchaj, każdy robi jak chce.
Ja robię tak jak robię i działa. czy zawsze działa? Nie ale jest coraz lepiej - staram się uczyć na błędach i szukam informacji jak coś nie wychodzi. Czy robię to co robię idealnie -nie - wiele można udoskonalić w tym to czego nie wiem. W dodatku wiele rzeczy robię tak jak mi na to pozwalają środki, które mam dodyspozycji.  Ale prawda jest taka że tak  robiło wiele mądrzejszych odemnie osób. Osób które całe życie poświęciły temu zajęciu i które miały gigantyczne pieniądze i masę ludzi do roboty. Więc coś w tym jest... A ty uważasz że to jest bez sensu bo tak i koniec a do tego cytujesz jakieś teksty nie na temat.  Co mnie obchodzi jakiś gościu co szuka fitoplanktonu na oceanie... Może lepiej zacytować takiego co szuka fitoplanktonu w kosmosie? 
Witamin nie dodaje się po to żeby fitoplankton lepiej rósł ale po to żeby był bardziej "pożywny".... Fitoplankton służy w akwakulturze do hodowli zooplanktonu i do hodowli narybku.
A krzemiany powinno się moim zdaniem dozować do akwarium morskiego i to nie w formie "fitoplanktonu" ale poprostu sypać krzemian sodu. Pięknie rosną wtedy gąbki i zmienia się cały ekosystem.
My tak naprawdę nie wiemy jak działa słońce i jak zmienia się  jego aktywność. My jako ludzie nawet nie wiemy jak działa ziemia i jak jest zbudowana [wszystko co wiemy to są hipotezy] w tym jak zmienia się pole magnetyczne Ziemi - a bieguny magnetyczne zmieniają się napewno. My ludzie nie znamy nawet oceanów. Nie wiemy jak działa ekosystem rafy koralowej [nawet w akwarium]. Nie potrafimy zbudować elektrowni termojądrowej, wytwarzać pierwiastków, których nam brakuje - do pierwiastków z grupy żelaza hipotetycznie jest to możliwe. Jesteśmy jak szympansy - w klatce...
Gdzie napisałem że coś jest bez sensu? Nigdzie nie napisałem niczego takiego. Zapytałem tylko czy jest sens podawania płynów c i d? Co jeśli ich nie podamy?
Chętnie bym się dowiedział czy są mega krytyczne i co się stanie jeśli ich zabraknie.

Bo płyny A i B zrobię we własnym zakresie by tej kupy świńskiej nie lac.

Na moich butelkach z f/2 mam podane że witaminy i trace metal jest w środku. Ale równie dobrze może być ta świńska kupa skoro po niej też będzie pięknie zielone. No bo niby jak mam sprawdzić te butelki z ebaya?

Sprowadzasz wszystko do nauki i osiągania maximum z tego co robisz. A ludzie leja do baniaka to fito pedzone na tej “świńskiej kupie" i mają gdzieś co tam jest jeśli to przynosi efekty. Cieszą się jeśli zamiast 20-30 odchowaja 2 pterapogony, zamiast 100 czy 200 błazenkow odchowaja 2 błazenki. Itd

Tego nie zmienisz.

Ale zapytam o jedno bo to się może mi przydać przy zakupach. Jak rozpoznać fito w fazie wzrostu od rozcienczonego fito w fazie śmierci?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiające jest jakość f2 za kilkadziesiąt dolców za litr na ebayu,skoro cena f2 w firmie sigma-aldrich która na świecie znana jest z produkcji wszelakich związków chemicznych wysokiej jakości za 0,5l trzeba zapłacić prawie 400zł.https://www.sigmaaldrich.com/catalog/product/sigma/g0154?lang=pl&region=PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, grzegorz77 napisał:

Zastanawiające jest jakość f2 za kilkadziesiąt dolców za litr na ebayu,skoro cena f2 w firmie sigma-aldrich która na świecie znana jest z produkcji wszelakich związków chemicznych wysokiej jakości za 0,5l trzeba zapłacić prawie 400zł.https://www.sigmaaldrich.com/catalog/product/sigma/g0154?lang=pl&region=PL

To jest  koncentrat x50 do samodzielnego rozrobienia w wodzie

Pozdrawiam

AQUA

182l +60l + 50l : 90x45x45 :Razor 160W 16k: Jebao RW4 + Jebao RW4, 14 kg LR, 4 kg LS, Jetskim 120; 60x30x36  "Refugium" 3 x full spectrum+ techniczny 7 x royalblue 3 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.