Niko235 Zgłoś Napisano 1 Października 2017 (edytowane) Witam, złapałem ślimaka pierwszy raz go widzę pewnie jakiś pasażer na gapę i mam pytanie czy go zostawić czy się pozbyć. Edytowane 1 Października 2017 przez Niko235 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Wygląda jak stomatella. Ale ktoś mógłby potwierdzić. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 1 Października 2017 (edytowane) To na pewno nie jest stomatella, bo ona nie ma tej trąby po środku i inaczej wygląda. Szukaj https://pl.reeflex.net/kategorie/139.html#katID139 Edytowane 1 Października 2017 przez maciej01 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Według mnie to też nie stomatella. Nie zgadza się trąba i wygląd muszelki. Jakiej wielkości jest ten slimak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niko235 Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Znalazłem, wygląda mi to na "Oliva carneola" - https://pl.reeflex.net/tiere/3091_Oliva_carneola.htm#katID139 . Proszę jeszcze was o potwierdzenie Podobno nieszkodliwy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Dobrze szukałeś, według mnie to jest ten ślimak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niko235 Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Dzięki za pomoc. Tylko mam dylemat bo ten ślimak lubi atakować i zjadać inne ślimaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 1 Października 2017 To go komuś oddaj, na pewno znajdzie się chętny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dark75 Zgłoś Napisano 1 Października 2017 A może zostaw..bo jak Ci się zrobi plaga niechcianych ślimaków..to jeszcze go po muszli pogłaszczesz Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Faktycznie jest niegrzeczny... http://www.akwarysta.eu/index.php/filmy2/632-slimak-oliva-carneola-atakujacy-slimaka-columbella Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niko235 Zgłoś Napisano 2 Października 2017 Na brak ślimaków nie narzekam mam ich od groma,ciągle się mnożą szczególnie turbo, ale przynajmniej mam czysto na skale. Jeszcze przemyśle co z nim zrobić może trafi do karceru (sump). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
minio_p Zgłoś Napisano 3 Października 2017 U mnie atakowały dolabelle i strombusy. Jednak mam wrażenie, że atakują one głównie osłabione ślimaki. Jak wyczują takiego delikwenta to pojawiają się z nikąd i atakują w stadzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach