rafik350 Zgłoś Napisano 14 Października 2017 Cześć wszystkim, Jakiś czas temu dostałem "cos takiego" - nie wiem do końca co to jest, na pewno miękas.. Wydaje mi się że to może być coś mocno toksycznego..?? Wielka prośba o pomoc w identyfikacji i info co z tym dalej robić.. Z góry dzięki Pozdrawiam R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 14 Października 2017 Przypomina sinularie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik350 Zgłoś Napisano 14 Października 2017 To nie sinularia, ma jakby bardziej twardszą podstawę od której odchodzą odnóża.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 14 Października 2017 Sinularia ma właśnie twardszą podstawę, a nie możesz zapytać się tego kogoś od kogo dostałeś co to za koral? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik350 Zgłoś Napisano 14 Października 2017 znam singularie to nie to:) niestety ten ktoś też nie wie co to jest..:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 14 Października 2017 Jak wyciągnie polipy to pewnie jest przepiękne. Jak coś, to reflektuję na szczepkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 14 Października 2017 A skad Ci to przyszło do głowy że mocno toksyczne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik350 Zgłoś Napisano 14 Października 2017 Bo odkąd mam "to coś" w baniaku wszystko gorzej się trzyma.. Ślimaki i kraby padają:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 14 Października 2017 Wydaje mi się, że to nie od koralowca. To coś innego, co złożyło się w podobnym czasie. Może miedź? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik350 Zgłoś Napisano 14 Października 2017 A skąd miedź? Co prawda mam nadzwyczajnie wysoki magnez - poza skalą na Salifercie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 14 Października 2017 zrób po prostu pełen komplet testów jakie masz w domu, może masz skok No3 albo Po4 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 14 Października 2017 Dla mnie to sinularia. Nik@ może mieć rację. Przeprowadzanie jakiejkolwiek kuracji leczenia w akwarium głównym lekarstw to pomyłka. Większość preparatów jest miedźopochodnych, stąd mogą być problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 14 Października 2017 Tylko strzeliłam z miedzią, może to być też amoniak, ewentualnie jakiś dziki lokator-morderca, ale zakładam, że koralowiec jest niewinny. Nie słyszałam dotąd o podobnym przypadku, żeby toksyna koralowca zabiła ślimaki czy kraba, choć nic za to sobie odciąć nie dam Gnijący koralowiec mógłby zabić, ale ten Twoj wygląda zdrowo i niewinnie i nie sądzę, że to jego sprawka. Mogę się mylić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 14 Października 2017 https://pl.reeflex.net/kategorie/83.html#katID83 może coś dopasujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 14 Października 2017 nie jest to przypadkiem jeden z pogranicza NP może Nephtea lub Klyxum albo http://www.qualitymarine.com/Products/Invertebrates/Wild/Corals-Soft/Cladiella-sp.-on-Scleractinia/Colt-Cladiella Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik350 Zgłoś Napisano 14 Października 2017 Chyba mamu temat zamknięty - najprawdopodobniej to colt cladiella Dzięki wszystkim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 14 Października 2017 Koral zidentyfikowany, ale na pewno nie jest on winny padania ślimaków i krabów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach