mathom Zgłoś Napisano 2 Listopada 2017 Zastanawiam się nad tematem lekkiego rozproszenia światła mojej lampki w celu redukcji blików, lepszego zmieszania kolorow i zwiększenia powierzchni swiecacej. Na amerykańskich forach stosują folie dyfuzyjne (takie jak do fotografii). Nie ma tego dużo na polskim rynku, w zasadzie znalazłem tylko folie Lee w sensownej cenie i z dużym wyborem stopnia rozpraszania (http://www.leefilters.com/lighting/diffusion-list.html) Sensowne wydają sie dwa; 452 i 252. Strata światła to 0.1 i 0.3 f-stop, więc w zasadzie nie duzo. Pytanie tylko czy to ma sens? Wysłane z mojego STV100-4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 3 Listopada 2017 Sens ma próba czy osiągniesz oczekiwany efekt. Chociaż ja na Twoim miejscu spróbował bym czegoś tańszego. Foli mlecznej do oklejanie okien. Nie znam parametrów przepuszczalności światła, ale powinna dać radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 3 Listopada 2017 Na moją lampę wystarczy jeden arkusz, cena 25 zł. Planuję dzisiaj podjechać bo sklep jest lokalnie. Dam znać jaki efekt. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mithil Zgłoś Napisano 3 Listopada 2017 Ja mam inny patent, szybka z plexi/poliwęglanu, papier ścierny 100,120,150 + kostka i jedziemy Porysasz trochę plexi i ustawiasz, jeżeli efekt zadowalający zostawiasz jeżeli nie wracasz do początku. Tak długo rysujesz aż będziesz zadowolony. Jeżeli nie idzie już bardziej zmatowić plexi, a nadal za małe rozproszenie to matujesz 2 stronę. Metoda tania lecz wymaga czasu, ale za to nie musisz kupować X rodzaju folii aby sprawdzić czy działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 3 Listopada 2017 bez sensu,po co w ogóle ograniczać światło Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 3 Listopada 2017 (edytowane) Zjawisko dyfuzji nie dotyczy światła. Dyfuzja zachodzi tylko w ciałach stałych. Komercyjny wymysł - jedna wielka głupota. Edytowane 3 Listopada 2017 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 3 Listopada 2017 Zjawisko dyfuzji nie dotyczy światła. Dyfuzja zachodzi tylko w ciałach stałych. Komercyjny wymysł - jedna wielka głupota. Dyfuzja to oczywiście jest skrót myślowy. Chodzi o rozproszenie i "zblendowanie" kolorów. Przy golych ledach np. czerwonych widać wyrazny miejscowy zafarb na skalach.Nie bez kozery stosuje się dyfozory, softboxy itp. w fotografii.Wysłane z mojego STV100-4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 3 Listopada 2017 Mathom a dawałeś soczewki na ledy czy masz ledy bez soczewek? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 3 Listopada 2017 3 minuty temu, katani napisał: Mathom a dawałeś soczewki na ledy czy masz ledy bez soczewek? Mam ledy bez soczewek. Jedynie w sumpie mam soczewkę - a w zasadzie obiektyw 320mm lumenlab od projektora diy którego nigdy nie zbudowałem Bawiłem się kolimatorami, ale stwierdziłem że to nie ma sensu, bo montaż jest strasznie upierdliwy na ledach >10W i skupione światło jeszcze gorzej się miesza. Mam te folie z leefilters: 452 wydaje mi się idealna, 252 na oko jest chyba za mało przezroczysta. Dzisiaj postaram się zamontować i zrobić zdjęcia przed i po. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 3 Listopada 2017 hm i mimo że bez soczewek to i tak słabo się ledy mieszają ? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 3 Listopada 2017 Nie wiem czy słabo, ale pewnie mogłoby być lepiej Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 3 Listopada 2017 Test da pewnie odpowiedź za jakiś czas. Zobaczysz prędzej po koralach. Ale jestem ciekaw wyników eksperymentu. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 3 Listopada 2017 Wg mnie szkoda światła. Poszukaj może mikro soczewek naniesionych na płaski arkusz - dali takie coś w Maxspect Etheral, ładnie rozprasza, ale nie widziałem na ebayu, może na alibabie ? dawniej w fotografii były filtry zmiękczające "softar", ale nie było wtedy techniki mirko soczewek, tylko były drobniutkie mikro rysy w różnych kierunkach na tym szkle, naprawde malutkie - używało się tego do obiektywów Zeissa jak nie chciało się by modelce każdy pryszcz było widać a nie było wtedy photoshopa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 3 Listopada 2017 (edytowane) ciekawy pomysł, pytanie gdzie takie coś kupić... tyle że to raczej skupi światło a nie rozproszy ... Edytowane 3 Listopada 2017 przez mathom (wyświetl historię edycji) Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 3 Listopada 2017 45 minut temu, mathom napisał: ciekawy pomysł, pytanie gdzie takie coś kupić... tyle że to raczej skupi światło a nie rozproszy ... To nie były skupiające filtry tylko płaska szyba z rysami płaska optycznie krojona z walca szklanego i polerowana, a nie wylewana jak zwykłe szkło w oknie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 4 Listopada 2017 Założyłem tą najsłabszą folię. Efektu nie widać na zdjęciach, bo jest bardzo subtelny, ale faktycznie jest bardziej miękko, nie ma ostrych cieni, są ciutkę mniejsze bliki i miejsca które były do tej pory w cieniu trochę się rozjaśniły. 17 godzin temu, Ura napisał: To nie były skupiające filtry tylko płaska szyba z rysami płaska optycznie krojona z walca szklanego i polerowana, a nie wylewana jak zwykłe szkło w oknie. Jedyne co znalazłem to płyty pryzmatyczne (mikropryzma), np. https://www.schrack.pl/sklep/wklad-mikropryzmat-przezr-95-limp003001.html Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2017 Mam założoną folię szronioną , Na szybko nic innego nie znalazłem ,ale efekt mi całkiem pasuje .Miałem nawet kilka pytań jakich świetlówek używam . Oczywiście trzeba się liczyć z tym że trochę światła "zmarnujemy" ale jak raz mam dużo za mocną lampę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 4 Listopada 2017 2 godziny temu, mathom napisał: Założyłem tą najsłabszą folię. Efektu nie widać na zdjęciach, bo jest bardzo subtelny, ale faktycznie jest bardziej miękko, nie ma ostrych cieni, są ciutkę mniejsze bliki i miejsca które były do tej pory w cieniu trochę się rozjaśniły. Jedyne co znalazłem to płyty pryzmatyczne (mikropryzma), np. https://www.schrack.pl/sklep/wklad-mikropryzmat-przezr-95-limp003001.html Powinno bardzo szeroko rozpraszać światło - ja ma takie cudo w lampie błyskowej Canon Speedlite 580EX - jest zamontowane w lampie wyciąga się to z korpusu lampy i zamontowane jest czubkami pryzmatów w stronę żarówki w lampie. Dobrze że jest 95% przepuszczalności, czyli strata na świetle jest niewielka - nie wiadomo jak z widmem, trzeba by zrobić eksperyment. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 6 Listopada 2017 Znalazłem ciekawe materiały, zamówiłem próbki. W załącznikach specyfikacje. produktnews_bwf_designprism_03_2014_e(1).pdf produktnews_bwf_diamondprism_sheet_11_2012_e(2).pdf Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 6 Listopada 2017 Ciekawe jak to będzie działąć. Doczytałeś może, czy np taka warstwa niezmienia długości fali światła, albo filtruje jakieś konkretne pasmo? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2017 Widziałem kiedyś lampę z "czymś" co lux rozprasza , niestety producent nie chciał zdradzić co to jest .Wyglądem przypominało tkaninę z żyłki .Lampa dawała równo rozłożone światło ,wrażenie podobne jak przy ledowych plafonach . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekT Zgłoś Napisano 6 Listopada 2017 (edytowane) Załatw sobie plexi o nazwie 1TL2 - opal Edytowane 6 Listopada 2017 przez MarekT (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szymcio Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2017 I co przetestował ktoś jak to wygląda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach