Skocz do zawartości
Mat_Mat

Codzienne małe podmiany wody - czy to ma sens?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Mateusz - znaczy teraz (900l w obiegu) nie masz balinga ani reaktora ? - no to rozumiem po co te podmiany , tylko czy te 100% wystarcza ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, silvia napisał:

tak - chwila zaraz znajdę temat

o - proszę

Z opisu wynika, że to produkt niedostepny (prototyp). A z obserwacji mam wrażenie że to cykliczna podmiana a nie ciągła. Raczej nadaje się bardziej do obiegu o dużej konsumpcji pierwiastów niż do średnio i mało wchłaniających baniaków. Patent fajny, z tym, że trzeba mieć zaplecze z dużą dostępnością sprzętu i pozwolenie na przeróbki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, silvia napisał:

Mateusz - znaczy teraz (900l w obiegu) nie masz balinga ani reaktora ? - no to rozumiem po co te podmiany , tylko czy te 100% wystarcza ?

Marek zbiornik ma dopiero miesiąc ale już teraz wiem, że balling tylko w ostateczności i małymi porcjami co może być mega uciążliwe przy tym litrażu. Reaktor dla mnie czarna magia i ryzykowna jak i balling. Ten zbiornik był w zamyśle robiony tak aby był prosty tak bardzo jak tylko się da. Obsada to lps'y i miękkie więc będę próbował objechać to samymi podmianami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze opcja zastosowania dozownika Kore od Pacyfic Sun i tam masz opcję systemowa stałych podmian wody 146 podmian w tygodniu czy jakoś tak, po prostu wpisujesz ile chcesz wody podmienić i przeznaczasz dwie pompy perystaltyczne na to, albo dokupujesz dwie małe pompki DC - tutaj nie wiem jak jest zrobione to że woda nie spływa grawitacyjnie wężem podczas bezczynności pompy DC.

Zasada jest bajecznie prosta, dwie pompy perystaltyczne są skalibrowane i podają dokładnie tyle samo wody świeżej ile wypompują wody "starej" z baniaka, jak masz podpięty pod Kore czujnik poziomu i dolewkę odparowanej wody, po prostu na czas podmiany system nie podaje wody RODI z dolewki, robi pauzę, następnie pompa nr1 odpompowuje starą wodę z akwa, a pompa 2 podaje nową z beczki procedura się kończy, załącza się czujnik poziomu wody i dolewka RODI działa znowu. Wszystko trwa chwilę i jest bezobsługowe. 

EDIT: też mam LPS i miękkie i nie da rady objechać tego bez ballinga :( za duże wachania, zwłaszcza jak ma się wymagające LPS jak Goniopory czy jakieś fajne LPS z Australii, ballin jest bezpieczny tylko trzeba unikać chińskich pompek dozujących, i nie mieć za dużych baniaków z rozrobionymi roztworami, tylko tyle ile potrzebne, można dolewać sobie z większej beczki ale na wypadek awarii pompki lepiej mieć mniejsze pojemniki podpięte pod pompę, no chyba że się jest w miarę pewnym jakości pompy :) Ja mam podpięte 4 litrowe baniaki - w sumie trochę za dużo na mój litraż - ale to z lenistwa.

Edytowane przez Ura (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ura bo to będzie robione właśnie na Pacyfic Sun. Się wstrzeliłeś dobrze ;)

Za nim jednak zacznę to wdrażać to muszę przemyśleć wszystko za i przeciw. Stąd też ten temat.

Edytowane przez Mat_Mat (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Mat_Mat napisał:

:) mam tą pompkę i powiem że bardzo fajnie działa, nie mam ustawionych podmian bo mi kanałów brakło - ale dozowanie roztworów przebiega bardzo fajnie i ładnie można tym sterować przez komputer nie trzeba nurkować do szawki i klikać guziczków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, silvia napisał:

A co z zasoleniem? Nie ma skoków? Czy dolewka robi pauze na czas pracy tych pomp? Do tego układu i tak trzeba by było zastosować czujnik pływakowy gęstości cieczy dla dolewki. Co do tej pompki 55ml na min to fajne cacko :-). Jakby miała regulacje jeszcze w dół to bym ją kupił. Całkowity koszt systemu wody zamknąby się w 1000 zł. 

Edytowane przez dla syna (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Teraz, dla syna napisał:

A co z zasoleniem? Nie ma skoków? Czy dolewka robi pauze na czas pracy tych pomp? Do tego układu i tak trzeba by było zastosować czujnik pływakowy gęstości cieczy dla dolewki. Co do tej pompki 55ml na min to fajne cacko :-) 

a to już pytania do producenta / użytkowników :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Mat_Mat napisał:

Za nim jednak zacznę to wdrażać to muszę przemyśleć wszystko za i przeciw. Stąd też ten temat.

Pacific Sun Kore posiada 5 pomp lub 7 pomp (już wkrótce), do podmian są potrzebne dwie więc czy nie warto wykorzystać tych 3 pozostałych pomp? Toż to idealnie pod Ballinga skoro i tak już chcesz wydać pieniądze na taki dozownik;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, dla syna napisał:

A co z zasoleniem? Nie ma skoków? Czy dolewka robi pauze na czas pracy tych pomp? Do tego układu i tak trzeba by było zastosować czujnik pływakowy gęstości cieczy dla dolewki. Co do tej pompki 55ml na min to fajne cacko :-). Jakby miała regulacje jeszcze w dół to bym ją kupił. Całkowity koszt systemu wody zamknąby się w 1000 zł. 

W konstrukcji tej pompki są dwa węzyki stantoprenowe na jednym silniku i na jednych rolkach po odpaleniu silnika jednocześnie następuje podawanie i odejmowanie płynu - czyli dolewka nie zareaguje, z jednej strony zanurzasz pobór wody z akwa a w drugim rogu dajesz wlot nowej wody - minus jest taki że jakiś procent wody nowej zdąży się wymieszać z starą wodą i i tak zostanie odpompowany - ktoś nawet wyliczał stratę - w sąsiednim temacie o tych pompach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Ura napisał:

EDIT: też mam LPS i miękkie i nie da rady objechać tego bez ballinga :( za duże wachania, zwłaszcza jak ma się wymagające LPS jak Goniopory czy jakieś fajne LPS z Australii,

@Ura ma rację u nas było podobnie do 5 miesięcy bez ballinga, a potem stopniowo musiało być na dzień dzisiejszy to prawie 100ml dziennie  KH,Ca,Mg

LPS i SPS pobiera i sama podmiana co tydzień nie wystarczała

(dobrze że mój synek panuje nad tym bo czasem nie ogarniam babskim myśleniem hehe)

co do autora pomysłu "oby mu się udało życzę Ci tego"

Miłego Wieczorka :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.