Skocz do zawartości
matroxpl

MAXSPECT RSX R5-100

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zadniem ten przelicznik w LED w ogóle się nie sprawdza i z doświadczenia mogę powiedzieć, że ja bym liczył ok 0,5W na litr

LEDy są o wiele mocniejsze i ja mam teraz lampę chyba 300 W skręconą na ok 50-60 %. Świecę w szczycie przez dwie godziny do 75% . . . .

pozdr

Edytowane przez Engell1 (wyświetl historię edycji)

Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu)

2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018)

odpieniacz: Deltec SC 1456

cyrkulacja : 2 x Tunze 6055

obieg : Eheim Compact+ 3000

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Damian się z tym nie zgodzi bo on SPSy dopala większą mocą niż miałby w świetlówkach :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Engell1 napisał:

Witam,

To są zdjęcia z ustawieniami jakie Maxspect zaleca pod LPS i SPS

IMG_8692.jpg

IMG_8693.jpg

IMG_8691.jpg

IMG_8690.jpg

IMG_8687.jpg

IMG_8686.jpg

Ogólnie to ta barwa mi się podoba bo korale mocno fosforyzują

Czesc:-) zgoda ale ile jest bialego w stosunku do niebieskiego.dla tego jest taki fiolet,ustaw 15%bialego i 70% niebieskiego zobaczysz czy bedzie fiolet na żywo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minął miesiąc od zakończenia tej dyskusji. 

Czy ktoś już może ocenić tę lampę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Maxspecta Razora 160W (akwa 100x60x55) i rzeczywiście ogólnie ciężko było się pozbyć efektu niebiesko-fioletowego. Mimo, że ładny to jednak nie był on kwestią decyzji uzytkownika tylko "tak musiało być". 

Teraz mam lampe R5  200W w ciut większym akwa (120x60x55) i pierwsze co się rzuca w oczy to jasność. Ogólnie przy podobnych ustawieniach w akwarium jest po prostu jasno. Fakt, ustawiona na jeden z presetów ale czuć od niej "moc".  Jest jasno a w miarę potrzeb oczywiście można zrobić ciut "niebieściej". I diody nie są te same - tak jak pisała Beti. 

Dodatkowo wiatrak w zasilaczu to nawet nie wiedziałem, że jest. Cichuteńki.

Jedyne co mi się w niej nie podoba (no może poza wizualnym wyglądem który był chyba lepszy w Razorze - ale to kwestia gustu) to nóżki. Te pod kątem dają tylko jedną możliwość ustawienia. W Razorze można było ustawić mocowanie zewnętrzne lub wewnętrzne. Można było sobie "dorobić" pręty nóżek. Tutaj jesteśmy trochę ograniczeni.

Mniej mi się też podoba system programowania ustawień ale to chyba kwestia przyzwyczajenia się. 

Ogólnie lampa ok. Nawet bardzo ok bo naprawdę ładnie i mocno świeci,

Edytowane przez Nalesnick (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Nalesnick napisał:

Miałem Maxspecta Razora 160W (akwa 100x60x55) i rzeczywiście ogólnie ciężko było się pozbyć efektu niebiesko-fioletowego. Mimo, że ładny to jednak nie był on kwestią decyzji uzytkownika tylko "tak musiało być". 

Teraz mam lampe R5  200W w ciut większym akwa (120x60x55) i pierwsze co się rzuca w oczy to jasność. Ogólnie przy podobnych ustawieniach w akwarium jest po prostu jasno. Fakt, ustawiona na jeden z presetów ale czuć od niej "moc".  Jest jasno a w miarę potrzeb oczywiście można zrobić ciut "niebieściej". I diody nie są te same - tak jak pisała Beti. 

Dodatkowo wiatrak w zasilaczu to nawet nie wiedziałem, że jest. Cichuteńki.

Jedyne co mi się w niej nie podoba (no może poza wizualnym wyglądem który był chyba lepszy w Razorze - ale to kwestia gustu) to nóżki. Te pod kątem dają tylko jedną możliwość ustawienia. W Razorze można było ustawić mocowanie zewnętrzne lub wewnętrzne. Można było sobie "dorobić" pręty nóżek. Tutaj jesteśmy trochę ograniczeni.

Mniej mi się też podoba system programowania ustawień ale to chyba kwestia przyzwyczajenia się. 

Ogólnie lampa ok. Nawet bardzo ok bo naprawdę ładnie i mocno świeci,

Czyli krótko mówiąc, nie jest już tak fioletowo? Cztery kanały przydatne?

Edytowane przez Pawel_Q (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł ;-) ja mam na tą chwilę ustawioną lampę 65% niebieskiego i 15% białego przy szczycie i nie ma mowy przy tym ustawieniu o fiolecie,owszem jak dam już 35% białego no to wpada w fiolet,ale to normalne bo w szkole uczyli mieszać kolory na plastyce:lol:jak do niebieskiego dodamy białego będzie fiolet.

Trzeba tak ustawić jak komu pasuje,ja lubię niebiesko inni bardziej biało,kwestia gustu, a Maxspect ma możliwości dużo zwłaszcza najnowszy model ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, @Beti napisał:

Paweł ;-) ja mam na tą chwilę ustawioną lampę 65% niebieskiego i 15% białego przy szczycie i nie ma mowy przy tym ustawieniu o fiolecie,owszem jak dam już 35% białego no to wpada w fiolet,ale to normalne bo w szkole uczyli mieszać kolory na plastyce:lol:jak do niebieskiego dodamy białego będzie fiolet.

Trzeba tak ustawić jak komu pasuje,ja lubię niebiesko inni bardziej biało,kwestia gustu, a Maxspect ma możliwości dużo zwłaszcza najnowszy model ;-)

przepraszam bardzo jak do niebieskiego dodamy czerwonego to mamy fiolet...

jestem plastykiem :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Ura napisał:

przepraszam bardzo jak do niebie:)

@Ura no tak białego też bo widzisz jaki efekt ( w przenośni) to napisałam z myślą o fiolecie w lampie,ok poprawiłeś mnie) jest po dodaniu białego koloru,a mowa też o lampie nowej one mają diody czerwone.Choć byśmy jak nie dodawali białego do tej lampy będzie fiolet zgadza się? no bo siedzę teraz przed nią i się bawię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, @Beti napisał:

@Ura no tak białego też bo widzisz jaki efekt ( w przenośni) to napisałam z myślą o fiolecie w lampie,ok poprawiłeś mnie) jest po dodaniu białego koloru,a mowa też o lampie nowej one mają diody czerwone.Choć byśmy jak nie dodawali białego do tej lampy będzie fiolet zgadza się? no bo siedzę teraz przed nią i się bawię

to tak mamy dwa mieszania kolorów :

-substraktywne : gdzie dodajemy pigmenty i one odbijają daną długość fali / mieszanie farb. Dany pigment odbija daną falę i mieszając je mamy w sumie mieszaninę mikro cząstek odbijających kolor który widzimy.

-addytywne : tutaj jest to mieszanie widma światła emitowanego o danej długości fali, miesza się to homogenicznie, no chyba że są do kitu diody oraz soczewki i powstaje w akwarium "efekt disco" źle zmieszane barwy. Każda barwa biała zawiera komplet widma widzialnego im bardziej ciepła tym więcej ma czerwonego i żółtego, dzięki temu jak dodamy do tego niebieski możemy uzyskać fiolet widzialny ( nie mówię o UV ). Ograniczając czerwony i żółty zmniejszamy możliwość wymieszania się fioletu, ale też ograniczamy zdolność do odbioru odbitego światła czerwonego od np ryb, trzeba to sobie zbalansować.  Ważne jest by lampa miała dobre soczewki i nie robiła dyskoteki z kolorów - im bliżej są diody względem siebie tym łatwiej zmieszać kolor dla tego teraz raczej robi się diody multi chip pod jedną soczewką. Fajne są soczewki płaskie rozpraszające oparte o jakiś mikro raster - ładnie rozpraszają, ale blików spektakularnych nie ma ( brak efektu HQI) 

Edytowane przez Ura (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Ura napisał:

to tak mamy dwa mieszania kolorów :

-substraktywne : gdzie dodajemy pigmenty i one odbijają daną długość fali / mieszanie farb. Dany pigment odbija daną falę i mieszając je mamy w sumie mieszaninę mikro cząstek odbijających kolor który widzimy.

-addytywne : tutaj jest to mieszanie widma światła emitowanego o danej długości fali, miesza się to homogenicznie, no chyba że są do kitu diody oraz soczewki i powstaje w akwarium "efekt disco" źle zmieszane barwy. Każda barwa biała zawiera komplet widma widzialnego im bardziej ciepła tym więcej ma czerwonego i żółtego, dzięki temu jak dodamy do tego niebieski możemy uzyskać fiolet widzialny ( nie mówię o UV ). Ograniczając czerwony i żółty zmniejszamy możliwość wymieszania się fioletu, ale też ograniczamy zdolność do odbioru odbitego światła czerwonego od np ryb, trzeba to sobie zbalansować.  Ważne jest by lampa miała dobre soczewki i nie robiła dyskoteki z kolorów - im bliżej są diody względem siebie tym łatwiej zmieszać kolor dla tego teraz raczej robi się diody multi chip pod jedną soczewką. Fajne są soczewki płaskie rozpraszające oparte o jakiś mikro raster - ładnie rozpraszają, ale blików spektakularnych nie ma ( brak efektu HQI) 

No ale wyklad :-)widac plastyk:-) kazdy ma tam swoje kółko zainteresowania.:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, @Beti napisał:

No ale wyklad :-)widac plastyk:-) kazdy ma tam swoje kółko zainteresowania.:-)

:) studiowałem Przestrzeń i Barwę na ASP w Krakowie na wydziale Designu (aka Wzornictwo Przemysłowe)

tak więc mam przerobione to wszystko dość dokładnie w kolorkach nikt mnie raczej nie zagnie, teraz się przydaje w pracy bo mam drukarnie a tu kolor ważny jednak.

EDIT: ale offtop na maksa.  Żeby nie oftopicować to powiem że mam Maxspecta lampkę Etheral, i tutaj są super fajnie zrobione soczewki płaskie, jak kogoś mocno wnerwiają bliki z typowych ledowych lamp, albo słabe pokrycie powierzchni to w Etheralu jest dość szerokie pole oświetlone.

Edytowane przez Ura (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.