Heweliusz Report post Posted November 1, 2018 (edited) Witajcie, Minęło juz 9 miesięcy od startu mojej solniczki, bywało raz lepiej raz gorzej, jak to mówią Japończycy jakotako, udało mi sie wprowadzić trochę życia do akwarium, część niestety nie przetrwała, ale jest progres, narazie parametry w miarę stabilne i jakoś się to kręci Parametry na dzień dzisiejszy: Zasolenie 1,025 Kh 8 Ca 420 Mg 1350 NO3 10 PO4 nie wykrywalne, mierzone salifertem tak jak i reszta, także tego, każdy wie o co chodzi. Obsada to przewaga miękasów, ale są też i LPSy i proste SPSy Z ryb to para błazenkow, pterapogon kauderni i nemateleotris decora, zarzuce kilka fotek, uwagi mile widziane. Edited November 2, 2018 by Heweliusz (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
maciej01 Report post Posted November 2, 2018 Całkiem ładnie już się prezentuje, taka ściana z koralami . Mi się podoba. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Heweliusz Report post Posted November 3, 2018 Niestety akwarium ma tylko 35 cm głębokości więc szału nie ma, a poza tym nad ułożeniem skały bede musial jeszcze popracowac, narazie to 'gruzowisko' Quote Share this post Link to post Share on other sites
maciej01 Report post Posted November 3, 2018 Ale te gruzowisko ma coś w sobie . Jedyne czego mi brakuje to odrobiny piasku na dnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kanio10 Report post Posted November 4, 2018 Z mojej strony jedna uwaga - czas na większy zbiornik Quote Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Share this post Link to post Share on other sites
Heweliusz Report post Posted November 8, 2018 Ja z wielką chęcią bym sie przesiadl, tylko jeszcze pozostaje moja małpożonka pracuje nad tym, może w niedalekiej przyszłości cos sie uda ugrać Quote Share this post Link to post Share on other sites
Heweliusz Report post Posted October 27, 2019 (edited) Trochę czasu minęło, rok i 10 miesięcy od zalania, jakoś się kręci, raz lepiej raz gorzej, ze zmian to wskoczył nowy odpieniacz Skimz sn 143 i lampa Pacific Sun 2x100W i dołożone 2x24W T5 20000K Edited January 2, 2020 by Heweliusz (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Heweliusz Report post Posted November 13, 2019 Hej, Mam problem z lekko zawysokim zasoleniem, skacze mi do poziomu 1,027, chce to zbić podmianami i robie solankę 1,025 ale Kh, Ca i Mg przy takim zasoleniu są na niższym poziomie niz w akwarium, czy dolewać samych roztworów Kh, Ca i Mg czy z component strong? Ballinga normalnie podaje z pompy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Heweliusz Report post Posted November 22, 2019 Ktoś coś? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Report post Posted November 22, 2019 Czytałeś o ballingu i soli bez soli? ja bym zrobił kilka podmian częstszych albo odlał wodę z akwarium i uzupełnił czystym rodi a braki uzupełnił ballingiem i dodatkami do niego.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Peniek Report post Posted December 8, 2019 Lampa na pewno ma 2x200w, a nie 2x145,bo takiej 2x200w na stronie Pacific sun nie widziałem? Quote Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Share this post Link to post Share on other sites
Heweliusz Report post Posted January 2, 2020 W dniu 8.12.2019 o 19:21, Peniek napisał: Lampa na pewno ma 2x200w, a nie 2x145,bo takiej 2x200w na stronie Pacific sun nie widziałem? Pomyłka, 2x100w miało być.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Heweliusz Report post Posted November 1, 2020 (edited) Jak planowałem, tak też postąpiłem, i przesiadka na większe tj, 120x50x50. Minęło 5 miesięcy, obeszlo się bez strat. Obecnie lekki problem z zasoleniem, podejrzewam, że to od fito i ballinga. Leje po 125 ml ballinga i 150 ml fito. Próbuje zbić podmianami, walka trwa. Edited November 3, 2020 by Heweliusz (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Heweliusz Report post Posted January 7, 2021 Akwa od kilku tygodni kuleje, w szczególności lpsy, wyniki icp w załączeniu. Nisko Fe, Mo, S, V. Dozować wszystko osobno,czy jakieś micro e lub coś innego? Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted January 7, 2021 Jak dla mnie to tylko żelazo jest za nisko. Kup żelazo + jakieś micro i obserwuj. Jakie masz azotany? PO4 jest nisko, ile karmisz? Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus, Pictochromis aldabrensis, chrysiptera hemicyanea, Labroides dimidatus, Chelmon rostratus. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
Heweliusz Report post Posted January 7, 2021 Micro e od af będzie dobre? Po4 nisko? 0,04 to i tak szczyt, przez ostatni miesiąc permanentne 0. NO3 5-10. Karmię garścią suchego, algi nori i 5 kostek mrożonek dziennie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted January 7, 2021 18 minut temu, Heweliusz napisał: Karmię garścią suchego, algi nori i 5 kostek mrożonek dziennie To korale powinny być zadowolone. Ja stosuję Micro e. u mnie działa. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus, Pictochromis aldabrensis, chrysiptera hemicyanea, Labroides dimidatus, Chelmon rostratus. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
Heweliusz Report post Posted January 8, 2021 9 godzin temu, katani napisał: To korale powinny być zadowolone. Ja stosuję Micro e. u mnie działa. Niestety nie wszystkie, Quote Share this post Link to post Share on other sites
Heweliusz Report post Posted February 20, 2023 Hello, Chyba czas na małą aktualizację. Akwarium dalej się kręci, w międzyczasie zmieniona lampa na Pacific Sun 3x150w + 4 x 54w T5. Problem z po4 nadal występuje, cały czas muszę dozować, podwójne dawki domowe a i tak na drugi dzień 0, przez co lpsy szczególnie euphyllie dostają po tyłku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mazmaciek Report post Posted February 20, 2023 przepiękne calustree. Quote 80) Trzecie gruzowisko, mniejsze, tańsze z miękasami Share this post Link to post Share on other sites
Heweliusz Report post Posted February 27, 2023 W dniu 20.02.2023 o 11:20, mazmaciek napisał: przepiękne calustree. za duże, ale szkoda ciąć Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted February 27, 2023 Caulastree trzeba ciąć co jakiś czas. Bardzo ładne akwarium. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus, Pictochromis aldabrensis, chrysiptera hemicyanea, Labroides dimidatus, Chelmon rostratus. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites