Skocz do zawartości
Uri

Zoa ale jaki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie w innym wątku toczyła się dawno  temu rozmowa na temat tego korala dziś zrobiłem zdjęcie przy dodatkowym świetle czy to nadal trujący Zoa czy jakiś łagodniejszy 

10552843_81875C51-F3F9-4414-8E21-A845A15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze dwa zdjęcia ale nie wiem czy pomogą bo koral jest w zakamarku 

10556741_A3967378-79D5-400A-844E-DBDF8A7

10556744_767A035B-24D3-42E6-A857-37516FE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie rośnie na "nóżce" to raczej nie Zoa - ja bym się nie obawiał tego korala, zresztą Zoa też bym się nie obawiał panicznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zoa nie wygląda, ani jego rodzaje. Nie widać zarysu talerzyka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baniak mam  11 msc a ostatnie zakupy to tylko ryby były 2 msc temu podobnego korala nie posiadam skała  na której startowałem była sucha A to niespodzianka szkoda ze koledzy w innym wątku zdiagnozowali silnie trującego Zoa i wykonczylem w panice 5 polipów . Dobrze ze nie wszystkie 

Edytowane przez Uri (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Uri napisał:

szkoda ze koledzy w innym wątku zdiagnozowali silnie trującego Zoa i wykonczylem w panice 5 polipów

dobrze ze Cie nie sparaliżowało albo co gorsza nie otrułeś się podczas "eksterminacji"..... :) tutaj jak i do każdego hobby trzeba mieć trochę dystansu i zdroworozsądkowego myślenia...

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez myslalam, może jakas favia lub może mała blastomussa. Kiepska fota, ale nie usuwaj tego. Moze to być jakiś ładny koralowiec. Mnie nie przypomina ani trochę zoa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niwre dlatego zostawiłem trzy polipy a resztę wykonczylem trutką na różyczki .Maciejraczej tu u mnie każdy polip jest jak słoneczko z jej ramieniami wolnymi nie połączonymi 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w jaki sposób się zamyka? Nie znalazłem wśród zoa podobnego. 

1 minutę temu, Nik@ napisał:

Tez myslalam, może jakas favia lub może mała blastomussa. Kiepska fota, ale nie usuwaj tego. Moze to być jakiś ładny koralowiec. Mnie nie przypomina ani trochę zoa.

Przez chwilę sam myślałem że to Blastomussa. Ale tylko jedno zdjęcie to przypomina.

https://pl.reeflex.net/tiere/8673_Blastomussa_omanensis.htm 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem w stanie zrobić lepszych zdjęć bo to małe polipy te duże takie jak 2 grosze wykonczylem w panice śpię  w sypialni gdzie stoi baniak .Poczekamy i zobaczymy co z tego wyrośnie lub nie wyrośnie :)

SteFun zamyka się jak Zoa na noc całkowicie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie przeglądam miliony korali i trafiłem na Gonipore polip bardzo podobny jak słoneczko co Wy na to ???

SteFun to ten sam koral tylko ze teraz po przeprowadzce troszkę więcej światła na niego padło i jest mniejszy bo te większe wykonczylem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takiej jakości zdjęcia ciężko cokolwiek stwierdzić. Na pewno ktoś bardziej doświadczony się wypowie, jednak przy tej jakości to raczej będą spekulacje niż trafna identyfikacja. 

Zajrzałem do tematu z uwagi na moje zainteresowanie zoaskami :) 

W poprzednim temacie niektóre zdjęcia ewidentnie wskazywały na Palythoa.

Poniżej masz zdjęcie najbardziej zbliżonego. 

https://www.reeflex.net/tiere/1507_Protopalythoa_sp_01.htm

Edytowane przez SteFun (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie to nie ten mój ma grube promienie dochodzące do zielonego fluo nie będziemy się prześcigać w pomysłach zdjęcie marne to fakt jak koral przeżyje to za tydzień dwa odświeże wątek napewno z nowymi zdjęciami 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może to jakas  clavularia ?

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuszna decyzja :)

Na pewno nie jest to palythoa. Myślę tak samo, jak ktos powyżej, ze to jakiś lps, ale jak podrośnie, to będzie go łatwiej zidentyfikować. Nie martw się, przeżyje. Skoro pojawił się "znikąd" to chyba mu pasują warunki i bedzie sobie rosł, póki warunki się nie pogorszą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z daleka wygląda jak blastomusa wellsi

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VDR tak wydaje mi się ze to strzał w dziesiątkę jak podrośnie zrobię lepsze zdjęcia a tak wogole zauważyłem kolejny koral narazie to maleństwo jest fluo co z niego wyrośnie zobaczymy dodam zdjęcia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Uri napisał:

Baniak mam  11 msc a ostatnie zakupy to tylko ryby były 2 msc temu podobnego korala nie posiadam skała  na której startowałem była sucha A to niespodzianka szkoda ze koledzy w innym wątku zdiagnozowali silnie trującego Zoa i wykonczylem w panice 5 polipów . Dobrze ze nie wszystkie 

Dziwne, że z suchej skały wyrastają koralowce i teraz piszesz, że jeszcze kolejny inny wyrasta.

15 minut temu, Uri napisał:

zauważyłem kolejny koral narazie to maleństwo jest fluo co z niego wyrośnie zobaczymy dodam zdjęcia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic na to nie poradzę kupiłem szczepki widać je wyraźnie w specjalnych podstawkach i to wszystko z korali te które się pojawiają są inne niż moje,może  przybyły jako zarodniki z podstawkami ale to tez niemożliwe bo osoba od której je kupowałem nie ma takiego koralowca dodam ze zaczynałem na  skale koralowej martwej (suchej )  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Uri napisał:

Nic na to nie poradzę kupiłem szczepki widać je wyraźnie w specjalnych podstawkach i to wszystko z korali te które się pojawiają są inne niż moje,może  przybyły jako zarodniki z podstawkami ale to tez niemożliwe bo osoba od której je kupowałem nie ma takiego koralowca dodam ze zaczynałem na  skale koralowej martwej (suchej )  

Nie ma czegoś takiego, jak niepokalane poczęcie ;)  skoro koralowiec się pojawił, to musiał zostać z czymś przyniesiony do akwarium. Podstawka, woda, piach... gdzieś musiał sie mały jego kawałek tkanki lub jakas forma zarodnikowa trafic. 

Koralowce nie mnoza sie tylko  przez podział polipów. Puszczaja tez do wody odpowiednik jaj i spermy, dzieki czemu mogą kolonizowac odległe obszary. Byc może w wodzie z szczepką trafił Ci sie jskis zarodnik korala. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bardzo dobra teoria ale ten kolega nie ma takiego korala bo inaczej ja już bym go dawno kupił mieszkam w terenie jałowym w baniaki morskie byłem ost kupować rybki błazenki może z wodą z tego baniaka się dostały i bardzo dobrze jak by tak było dziękuje Wszystkim za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.