doriand1 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2018 Cześć, powoli myślę nad wprowadzeniem do akwarium większej ilości koralowców. Postanowiłem zmierzyć parametry i są następująca: kh- 11 Ca- 400 Mg- 1050 Jakimi środkami radzicie mi zbić kh, a podpić pozostałe? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 3 Lutego 2018 a jakimi testami robiłeś Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2018 Jakiej soli używasz, jakie jest zasolenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gryadam Zgłoś Napisano 3 Lutego 2018 KH powinno zejść samo, jak wrzucisz twardziele. Ja wszystko podbijam serią "Plus", tzn. KH Plus, Ca Plus i Mg Plus od AquaForest. Cytuj Moje 162l, start: 11.11.2016 r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Romek05 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2018 Mg powinieneś podbić bo masz strasznie niskie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doriand1 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2018 Dziękuję za odpowiedzi. Testy robiłem Salifertem. Sól jaką używam to Instant Ocean. Użyłem wczoraj preparat AF Growth Boost z AquaForest. Dałem płaską łyżeczkę na moje 50 litrowe akwarium i dzisiaj Mg dobiło do 1200. Niestety ten preparat również podnośi Kh, które chciałbym obniżyć. Na niedomiar zobaczyłem z tyłu na skałe kilka Aiptasi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2018 Dziękuję za odpowiedzi. Testy robiłem Salifertem. Sól jaką używam to Instant Ocean. Użyłem wczoraj preparat AF Growth Boost z AquaForest. Dałem płaską łyżeczkę na moje 50 litrowe akwarium i dzisiaj Mg dobiło do 1200. Niestety ten preparat również podnośi Kh, które chciałbym obniżyć. Na niedomiar zobaczyłem z tyłu na skałe kilka Aiptasi... Musisz niestety szukać przyczyny gdzie indziej , aminokwasy nie mogę wpłynąć na zmianę ani Kh ani Mg . AF Growth Boost to rodzaj aminokwasów. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 4 Lutego 2018 A może jednak przyczna leży od zasolenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 4 Lutego 2018 na jakiej skale startowałeś akwarium? Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doriand1 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2018 (edytowane) Na żywej :-) dzisiaj sprawdzę i podam zasolenie. Zasolenie mam 1.022. Edytowane 4 Lutego 2018 przez doriand1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2018 5 godzin temu, doriand1 napisał: Na żywej :-) dzisiaj sprawdzę i podam zasolenie. Zasolenie mam 1.022. Zasolenie Density czy Specific Gravity? Czym mierzone? Wygląda na to, że przez zbyt niskie zasolenie masz za niskie Mg i Ca które mogłoby być trochę wyższe ale nie jest źle. Ale skąd takie wysokie kh? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doriand1 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2018 (edytowane) Mierzone refraktometrem: https://archiwum.allegro.pl/oferta/refraktometr-miernik-tester-zasolenia-wody-gw-fv-i6935582854.html Skąd takie Kh, nie mam pojęcia. Mierzyłem również w sklepie elektronicznym miernikiem i też wskazywało na powyżej 10. Edit jeszcze raz skalibrowałem refraktometr płynem. Woda ma 1.021. Do ilu podnieść? Edytowane 5 Lutego 2018 przez doriand1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 5 Lutego 2018 Jeśli wyniki są właściwie to stawiam na trefną skałę. Może była długo w zbiorniku gdzie były anomalie albo wśród żywej znalazła się cześć skały, która jest lepiona z czegoś dziwnego. Jakiś kawałek wizualnie nie odstaje od reszty? A jak długo jest zalany zbiornik i jakie masz po4 i no3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doriand1 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2018 Nie, nie, wszystkie wyglądają tak samo. Dlaczego mówisz, że to problem z skałą? Możesz mi to wytłumaczyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 5 Lutego 2018 IO ma wysokie kh i ca pasuje, lecz zasolenie jeśli gravity to coś zbyt niskie wraz z mg. Jaką jednostkę podajesz zasolenia? 5 minut temu, doriand1 napisał: Nie, nie, wszystkie wyglądają tak samo. Dlaczego mówisz, że to problem z skałą? Możesz mi to wytłumaczyć? Ja tak miałem, mi skała puszczała niebotyczne ilości kh do wody. A jak na siłe próbowałem obniżyć to wtedy skała puszczała dużo ca. I tak w kółko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doriand1 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2018 Mój refraktometr pokazuje zasolenie w SG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 5 Lutego 2018 14 minut temu, doriand1 napisał: Mój refraktometr pokazuje zasolenie w SG. To podnieś mg do 1300 i obserwój raz na tydzień ca, kh, mg. Ile zbiornik ma od zalania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doriand1 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2018 (edytowane) Kh zmierzone przed chwilą: 11.5. Ca: 410 Mg: 1130 Edytowane 5 Lutego 2018 przez doriand1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 5 Lutego 2018 Może tak wyjść. Kiedy był zalewany zbiornik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doriand1 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2018 (edytowane) Ok, zaraz zamówie środki na Mg i Ca. Zbiornik zalałem w połowie poaździernika. Zmienię dodatkowo sól. Pojawi mi się teraz więcej koralowców to może i Kh spadnie. Jaką sól polecacie? Edytowane 5 Lutego 2018 przez doriand1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 5 Lutego 2018 TM pro reef ma najniższe kh na naszym rynku. Lej to a jak zbijesz kh to zdecydujesz jaką sól bedziesz chciał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2018 Tu masz tabelkę prawidłowego zasolenia, trzymaj się ciemno niebieskiego koloru w tej tabelce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach