Pawcio95 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 Witam, Zacznę od tego ze zbieram i jestem przy końcu zbierania na nowa kostkę 70x70x70. Wykonałem już szafkę pod nią i kamienny blat, tylko ze zostało to na chwile odłożone gdyż po drodze w zeszły wtorek urodził mi się synek Mikołaj. W związku z tym przeniosłem stara kostkę 45x45x45 w nowa lokalizacje raptem 50 m dalej gdyż musieliśmy zmienić mieszkanie na większe. O to akwarium przed przeniesieniem: No i po przeniesieniu wczoraj i wymianie świetlówek t5 na nowe, dziś wymieniłem 15l solanki na nowa i wymieniłem wszystkie wkłady tj. Phosfiltrum, filtra5, węgiel aktywny i jeszcze środek na krzemiany którego nazwy zapomniałem. Akwarium na obecna chwile wyglada jak by wszystko miało paść Czy jest w stanie ktoś zaradzić co tu robić ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 Bez podania parametrów wody ciezko będzie coś wymysleć. Gratuluję syna Tobie i Jego mamusi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawcio95 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 Dziękuje, zastanawiam się czy jest możliwość zbadania dokładnego wody gdzieś w laboratorium? Mam salif... ale z nich to ciężko mi co kolwiek przeczytać. Dam jutro wode gdzieś do badania i zobaczymy co powiedzą Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 (edytowane) akwa przed przenosinami było nieco zaniedbane ,gruba warstwa piachu a w niej zapewne pełno syfu i w skale zapewne tez ..prawdopodobnie parametry się ostro rozjechały ,nie wiadomo czy amoniak się nie uwolnił ,zresztą jak napisał kolega wyżej nie podałeś parametrów wody jakie teraz masz to trudno cokolwiek doradzić.. edit:po co Ci laboratorium ? kup testy albo zanieś wodę do sklepu zoologicznego/akwarystycznego (jeśli masz taki w pobliżu) i tam Ci zrobią Edytowane 9 Lutego 2018 przez niwre37 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawcio95 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 Jutro podam dokładniej ale fakt w skale był dentrytus i to dużo a piasek dzieliłem na 2 partie i płukalem chyba z 30 min bo jednak syf nie miłosierny, a myślicie ze codzienna podmiana trochę to załagodzi ? I czy macie jakieś rady jak zajmować się tym piachem ? Mieszać go co jakiś czas czy coś innego ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 Ruszyłeś piach, to że go wypłukałes nic nie dało. W akwarium wszystko zdycha, NH4 jest pewnie kosmiczne. Zrobiłeś podstawowy błąd, użyłeś tego samego piasku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawcio95 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 Ja pier...Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Na obecna chwile daje to.Dziś wymieniałem już wode to wymienić jeszcze raz ? Z 15l ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Zaraz pójdę i zrobię test Hanka chodź na po4 chyba Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 51 minut temu, elespero napisał: Ruszyłeś piach, to że go wypłukałes nic nie dało. W akwarium wszystko zdycha, NH4 jest pewnie kosmiczne. Zrobiłeś podstawowy błąd, użyłeś tego samego piasku... to ze złe podszedł do piachu to się zgodzę ale ze to podstawowy błąd to już nie bardzo Ja 3 razy "się przenosiłem " i za każdym razem dawałem ten sam stary piach -oczywiście dobrze wypłukany ale dawałem tez za każdym razem z Seachema AmGuard (raz przedobrzyłem i były straty) i możesz mi wieżyc lub nie nie miałem z tego tytułu najmniejszych problemow Pawcio95@ Tobie tez radze użyć ten lub podobny preparat ,jest juz troche za pozno ale pewnie nie zaszkodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawcio95 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 Ale da radę jakoś odratować ? Te korale ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk No3 z 80 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawcio95 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 Podmieniłem znowu 15 l wody i zaraz zobaczę czy spadają parametry, jutro rano jeszcze podmienię i może jakoś przetrzymają Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 Cześć jeśli to niedawno bylo zalewane akwarium to moim zdaniem wyciąg ten piach daj nowy lub wypłukaj w zwyklej wodzie a ostatnie płukanie w wodzie RO/DI zalej nową solanka.Dobrze by bylo miec choc 1/2 wody z podmiany od kogoś.Jest tu na forum dużo podobnych problemów ale nie czas szukac teraz,ratuj co możesz:-)Nie jest to duże akwarium to poradzisz sobie szybko.skala do wiaderka piasek do plukania i zalać,idzie weekend mieszkasz w Wrocku wiec nie jeden bedzie robil podmiany niech Cie poratują. Ps.Po4 nie ma tragedii choc dużo ale tam jest Nh4 i stąd jest problem,ekspertem nie jestem doradze Ci to co też czytam dużo forum,ale skoro ze starszyzny nikt Ci nie chce pomóc trzeba radzić samemu,glowa do gory:-) Powodzenia:-) Dasz radę:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 Ja bym nic nie ruszał. Korale dostały szoku od skoku parametrów. Z tego co piszesz to nie ma dużej tragedii. Powinny dojść do siebie. Może nawet nie karm ich przez kilka dni. Jeśli nie zmieniłeś zasolenia będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 Piszesz, że przenosiłeś akwarium wczoraj. To może być zestresowane korale po przekładce i powinny jutro, może za kilka dni zacząć się pompować ponownie. Jak kupiłeś nowego korala to pompował się od razu? Jedne w nowym miejscu pompują się od razu, a inne potrzebują czasu. Dla pewności zmierz parametry typu NH4, NO2, PO4, NO3 i daj znać jakie są. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 10 Lutego 2018 Ja juz nic Panowienie nie rozumię z tego są posty do tylu wstecz jak poszukam na forum ze radzicie aby nie dawać powtórnie piasku do akwarium tym bardziej nie plukanego,a teraz piszecie że nic takiego korale są zestresowane. No są zgadza sie,ale i tak jest to poczatek problemów tego zbiornika jesli nie doprowadzi tego do pożądku,wróżenie z fusów może będzie dobrze moze nie. Kolego zrób tak jak Ci sumienie podpowiada to będzie najlepszy twoj doradca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 10 Lutego 2018 19 godzin temu, Pawcio95 napisał: Na obecna chwile daje to. Jeśli mogę doradzić: nie podawaj teraz Coral Balance. To bardzo silny steryd po którym fakt, że SPSom polipy wyskakują i akwaryste cieszą ale to podaje się do dojrzałego zbiornika nie targanego problemami. Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawcio95 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2018 Ok dziki za radę Po4 jest 0,9 a No3 wysokie 80-100 dziś zmieniłem wkłady na nowe Oraz Rano zrobiłem kolejna podmianę a przed chwila badałem No3 i to samo, korale powoli lepiej ale i tak szlu nie ma, zastanawiam się czy mogę jeszcze teraz zrobić podmianę ? I czy to może wpłynąć na coś ? Bo wczoraj rano i wieczór podmiana i dziś rano Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 10 Lutego 2018 Zaprzestań tych podmian. Rozsypiesz biologię, ktora i tak jest zachwiana. To normalne że masz wysokie no3 i po4. Tak naprawdę to bym się nawet cieszył, że taki jest wynik bo to oznacza że biologia jeszcze działa. Gdyby było na stałym niskim poziomie po takich zmianach mógłbyś panikować. Zobaczysz, że niedługo zacznie spadać. Lej bakterie i nie karm lub karm śladowo tylko na przetrwanie nawet 1/5 zalecanej dawki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2018 15 godzin temu, @Beti napisał: Ja juz nic Panowienie nie rozumię z tego są posty do tylu wstecz jak poszukam na forum ze radzicie aby nie dawać powtórnie piasku do akwarium tym bardziej nie plukanego,a teraz piszecie że nic takiego korale są zestresowane. No są zgadza sie,ale i tak jest to poczatek problemów tego zbiornika jesli nie doprowadzi tego do pożądku,wróżenie z fusów może będzie dobrze moze nie. Kolego zrób tak jak Ci sumienie podpowiada to będzie najlepszy twoj doradca. czasami pisze się tylko po to żeby zaistnieć . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach