tomasz Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Daro, będzie ciężko. Jeśli chcesz oświetlić metrowe akwarium to powinieneś mieć min 8 modułów 6-cio ledowych. Ja robię lampy 6-cio modułowe i świetnie oświetlają do 60-70cm. Moduły kup w Maritexie. I nie rób nitek 18 ledowych tylko sześcio, chyba że coś źle zrozumiałem. Edytowane 16 Sierpnia 2012 przez tomasz (wyświetl historię edycji) Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daro76 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Ja byłem się ochlapać o chłopaki już odpisali Jeśli pójdę w ten sterownik to poszedł bym również w zasilacz Mean Well serii SP zastanawiam się od razu nad mocniejszym, bo chciałbym żeby cały projekcik akwarium był rozwojowy. Stelaż też będę robił od razu na długość 150 tak na wszelki wypadek z możliwością posadzenia na niego 100 cm na początek. Dieter czy wezmę tez płytki z 6 cioma ledami i driverami to będzie zależało na i lewatów zdecyduje się na początek , bo jak tylko 0.5W/L czyli jak obstawiałem 24 XPE i 12 XPG z prądami odpowiednio 0.9 i 1.2 to z tego co tomasz pisze ciężko będzie rozmieścić je z małymi radiatorami żeby oświetliło równomiernie 100 cm długości. W takiej sytuacji zastanawiam się czy nie lepiej byłoby robić z pojedynczych diod, wtedy jest możliwość bardziej rozciągnąć to wszystko po długości. Ale to jeszcze jest kwestia do przemyślenia. Tomasz na każdym z dwóch modułów w założeniu miało być 18 diod w tym 12 XPE RB i 6 XPG, 3 nitki po 6 diod. Szczerze mówiąc miałem nadzieję że 2 x 20 cm radiatorki dadzą radę na 100 cm hmm będę musiał chyba zmienić koncepcję. _________ _________ XPE RB _________ _________ XPG łącznie 126W _________ _________ XPE RB Chciałem to zrobić w taki sposób z prostego względu, po dodaniu 2 kolejnych po długości miałbym 1W/L i 4 moduły mieszczą się ładnie z małym zapasem nad zbiornikiem Edytowane 16 Sierpnia 2012 przez daro76 (wyświetl historię edycji) Cytuj Docelowo: -AKWARIUM: 360l (120x60x50) -SUMP: 128l (80x40x40) -STELAŻ: profil 30x30x3mm -PRZELEW: overflow pipe /komin zew./-ODPIENIACZ: Marine Sources RDC 850 -OSWIETLENIE: led +- 200W -FILTR RO+DI: 75 GPD (Waterpure, Aqaafilter, Aqurius) + TDS,...? -CYRKULACJA: 2x jvp 102...? -OBIEG: Tuzne Silence 1073.020 (300-2400l/h), (1073.040 (300-3000l/h),...? -AUT.DOLEWKA: Aqua Trend Levelautomatic...? -Start na suchej skale -Próba z siporax-em lub FBF piaskowym (0,75 - 2kg piasku) _____________________________________________________________________________________________________ Kontakt: tel: 513-036-976 e-mail: daro76@o2.pl gg: 3166809 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kbos Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2012 da się kupić diody w tym maritexie na sztuki? chodzi mi o XP-G 0A XP-E RB D4 bo jakoś wyskakuje mi tylko po 24-30 sztuk :/ innych nie mogę znaleźć :/ Cytuj Aquael-30l powolne kompletowanie sprzętu pod większe. Krzycho. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) Tak, chociaż 0A może nie być. PS. Sprawdziłem. Są dostępne. Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez tomasz (wyświetl historię edycji) Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kbos Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2012 podeślesz mistrzu linka? bo mi wyskakuje tylko na paczki 24/30 sztuk O.o Cytuj Aquael-30l powolne kompletowanie sprzętu pod większe. Krzycho. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2012 Tym się nie przejmuj. Dzwonisz do Krystiana i zamawiasz ile chcesz. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2012 Cześć. Żeby zacytować klasyka "...nadejszła wiekopomna chwiła...". Taki byłem mądry a do tej pory nad zbiornikiem wisiał mi radiator. Pełna prowizorka. Ale żona już nie odpuściła. Właśnie skończyłem i dla siebie lampkę. Są to dwa moduły - zastanawiam się jeszcze nad trzecim. mniejszym w środku. Każdy 200w, sterowanie oczywiście. Połączone belką, gdyż lampa leży u mnie na koronie. Że w zbiorniku raczej pustki, miałem odnowić obsadę w wakacje, ale los nie pozwolił więc zbiornik przedstawię gdy już będzie co pokazać. Teraz natomiast proszę, oto moja Biała Dama: Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MR_CUBE Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2012 WOOW :oo Cytuj pozdrawiam Arian. Tel.608-353-030, Gadulec 32936596 Moje 30l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 5 Września 2012 ja nadal nie mogę doczytać że te diody mają 3w może mi ktoś wyjaśnić bo nie kumam http://www.maritex.com.pl/pl/shop/productInfo/ggid/18074/pid/24624/page/1/backurl i http://www.maritex.com.pl/pl/shop/productInfo/ggid/17345/pid/22550/page/1/backurl Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Sylwek, te pierwsze xp g mają nawet 5w. Moc to iloczyn napięcia i natężenia przepływającego prądu. W karcie katalogowej szukasz jaki max prąd może przez nie przepływać (przy xp g 1500 mA) i szukasz jaki jest spadek napięcia na nich , a jest 3,2-3,5 pisze z pamięci to mogę sięmyligo jedną dziesiątą. Mnożysz przez siebie i wychodzi Ci moc w watach. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 5 Września 2012 i tak trudno mi połapać te cyferki ale studiuję już trochę bo chyba coś sobie zbuduję Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cagen Zgłoś Napisano 5 Września 2012 lampa wykonana według opisu z pierwszej strony moc 200 W skręcona na 50% i białe na 30% działa pierwsza klasa , zwierzeta też ładnie sie porozkładały . działa już miesiąc bez problemu. Cytuj 450l , bk dc200 , ps pandora R2 2 x 150W 4 x 39 W , profilux 2 , schuran pico twice Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Ciesze się. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jobberwalker Zgłoś Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Myleby zastosowa株eden driver ustawiony na 900mA diody cree XP-E 2 biae i 4 royal blue czy bedzie to dobre rozwizanie? Dodam ze bez sterownika tylko wcz i wycz. Bedzie ok, przy polaczeniu tego w szereg najlepiej jak zastosujesz zasilacz 24v 1A (24W) Pozdr Jb Edytowane 5 Września 2012 przez jobberwalker (wyświetl historię edycji) Cytuj ----------------------------------------------------------------- 110x60x50 330L + 70L sump; Jebao WP25 ; NJ2300; Reef Octopus 2000; lampa LED DIY 150W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Zasilacz powinien mieć min 1,6A. Zasilacze impulsowe w pracy ciągłej powinny pracować max na 60% swojej mocy. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 6 Września 2012 (edytowane) czy na moje akwarium około 230l zbiornik 120cm długości z obsadą lps i sps głównie montipory takie światło będzie git a mianowicie całość z 72szt diod cree w stosunku 40 niebieskie i 32 białe a może jednak mniej 60szt 36 niebieskich i 24 białe?bez sterowania po prostu włącz wyłącz tak aby białe i niebieskie włączały się osobno. 1.radiator 100cm długi 19cm szeroki czy oświetli cały baniak równomiernie? 2.dioda biała 32szt.czy mogą być bo lepszych nie znalazłem http://www.maritex.c.../page/1/backurl 3.dioda niebieska 40szt na płytce prostokątnej bo tańsza http://www.maritex.c.../page/1/backurl 4.nie znam się jakie drivery ale może ktoś poleci coś taniego co będzie dobre bo wiem że potrzebuje aż 12szt. 5.kolejna sprawa to zasilacz jeden czy 2 szt?na niebieskie i białe osobno?jaki? 6.wentylatory czy będą potrzebne na takim radiatorze jeśli tak to jak odbywa się ich załączanie czy wraz z włączeniem lampy czy na zasadzie jakiegoś czujnika Głównie chodzi mi o jak najmniejsze koszty bez dodatkowych bajerów ale też tak abym nic ręcznie nie robił przy niej Edytowane 6 Września 2012 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistral Zgłoś Napisano 7 Września 2012 Witajcie, Do powoli powstającego zbiornika 64l planuję stworzyć sobie lampę led na diodach cree. Ma to być w sumie 12 diód połączonych w dwóch niciach (6x Cool-White, 6x Royal Blue), a dokładniej: http://www.maritex.c.../page/1/backurl http://www.maritex.c.../page/1/backurl Jeżeli chodzi o drivery.. propozycja jest następująca: http://allegro.pl/pr...2582832452.html Zasilacz 24V 60W: http://allegro.pl/za...2593955921.html Do tego regulator napięcia LM7812 i reszta drobnej elektroniki. Kontroler.. niestety sam nie dam rady go sobie zrobić, dlatego prawdopodobnie skorzystam z usług morswina lub (czekam na odpowiedź) lubusika. Tutaj zamieszczam profesjonalny schemat całego układu stworzony w paincie Bardzo proszę o wszelkie sugestie, opinie i rady. EDIT: Jest piekny watek Tomasza o budowie lamp - po co zakladasz nowy? Tester Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 7 Września 2012 Stosunek diód jaki zastosowałeś da wściekle białe światło. Jak bedziesz chciał trochę błękitu to trzeba będzie białe skręcić o połowę i wtedy się okaże że zostało za mało mocy... Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistral Zgłoś Napisano 7 Września 2012 ~tomasz, jak byś w takim razie proponował ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olecha7 Zgłoś Napisano 7 Września 2012 Hej, ja mam 6 XP-G i 12 XP-E i jeszcze odrobinkę białe skręcam a RB jest idealnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olecha7 Zgłoś Napisano 7 Września 2012 jeszcze driverki mam takie same i jest git Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 7 Września 2012 No właśnie tak jak kolega 2:1 na korzyść RB. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistral Zgłoś Napisano 7 Września 2012 Więc w takim wypadku zrobiłbym 3 nici po 6 diod. Wymagać to będzie zmiany zasilacza. Jeżeli dobrze liczę, to będzie to (1,1A*1 + 0,9A*2)*24V = 69,6. Zasilacz 80W chyba wystarczy ? Byłbym wdzięczny gdybyście coś podrzucili, w miarę niedrogiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gimbus22 Zgłoś Napisano 9 Września 2012 Witam Serdecznie Zabrałem sie za zrobienie lampy led oczywiście z wielką pomoca Tomasza, na chwile obecną planuje dac 9 pasków po 6 diód, 3 paski na radiatorek, wsomie 3 radiatory z mozliwoscią rozbudowania do 4 radiatoró jak postawie większe akwa, nie jestem szpecem i nie znam sie na tym za dobrze ale jakos to tam polutuje, niestety mam problem z wyborem zasilacza pod to bo nie rozumiem czy zasilacz 24V 4A jak napisał Tomasz ma byc pod jeden moduł z 3 paskami i ja robiąc 3 moduły musze zakupić 3 takie same zasilacze?? , czy bedzie ktoś z was tak miły i poradzi lub poleci ktory zasilacz kupic na 3 a potem 4 moduły po 3 paski każdy Zapomnialem napisac, mam zamiar dac takie paski 3x Moduł 6xLED XP-G, jasność 6 x R3-122 lm/350 mA , biały zimny 6 x szt Moduł 6xLED XP-E, jasność 6 x 425 mW/350 mA , Royal Blue czyli po dwa niebieskie i 1 biały na radiatorek Dzięki serdeczne JAcek Cytuj Akwarium 175x50x50cm okolo 450l Sump około 150L Odpieniacz bable magnus NAC 7 Cyrkulacja Jebao WP-40 i Tunze 6045, 6025 Grzałka 2x 250w 60 żywej skały a może więcej Swiatło LED Cree DIY około 200w Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistral Zgłoś Napisano 9 Września 2012 Specem jeszcze w temacie nie jestem, ale z tego co wyczytałem (podczas poszukiwań własnego zasilacza), sumuje się zapotrzebowanie mocy wszystkiego, co jest połączone szeregowo, a wszystko co połączone szeregowo można podłączyć pod jeden zasilacz. Licząc, że średnio Cool-White miałbyś przykręcone do 1,3A, a Royal Blue do 0,9A potrzebujesz zasilacza : 3*1,3A + 6*0,9A = 3,9A + 5,4A = 9,3A do tego dodać rezerwę 20 % to daje nam 11A z kawałkiem. Szukamy więc zasilacza 24V o mocy nie mniejszej niż 11A, np. http://elight.com.pl/zasilacz-led-sp-320w-24vdc-p-2142.html Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że powinien być OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach