Mario94 Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 Jestem w trakcie składania nowego akwarium i wczoraj miałem taką przykrą sytuację. Rura obiegu ,która jest w akwarium spadła z uchwytu i podczas gdy bawiłem się z elektryką (wyłączyłem pompę obiegową) woda cofnęła się do sumpa przez pompę. A że wspomniany wypływ był około 10cm od lustra wody sump nie pomieścił całej wody i dość sporo wody się wylało na podłoge. Obawiam się ,że podczas mojej nieobecności w domu i braku prądu taka sytuacja może się powtórzyć. Myślałem o założeniu zaworu zwrotnego.Jak wy zabezpieczacie się na taką ewentualność? Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 Daj wylot z obiegu tuz pod powierzchnie wody. Zrob test zanim wyjdziesz z domu Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) Przy najwyzszym stanie wody w akwarium, wywierc w rurze otwor (3-4mm) ok. 1cm ponizej powierzchni wody (najlepiej od strony szyby, zeby przy napelnianiu zbiornika nie sikalo do przodu). To zapowietrzy rure i przestanie zasysac wode po wylaczeniu pompy. Poza tym, 10 cm od lustra wody jest stanowczo za gleboko. Wystarcza 2-3 cm jako dodatkowe zabezpieczenie w przypadku, gdyby ten otworek sie zapchal. Rura musi byc tak zamocowana, zeby juz nie spadla Edytowane 6 Marca 2014 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 Rura jest około 2-3 cm od lustra tylko wczoraj podczas moich kombinacji w akwarium spadła a ja tego nie zauważyłem. A co myślicie o zamontowaniu zaworu zwrotnego ? Może się to sprawdzić? Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 Poza tym, 10 cm od lustra wody jest stanowczo za gleboko. Wystarcza 2-3 cm jako dodatkowe zabezpieczenie w przypadku, gdyby ten otworek sie zapchal. Stasiu - dość radykalne stwierdzenie. Bo to już zależy od ilości wody na wylocie, jej ciśnienia i mocy pompy. Jak bym dał u siebie wylot na 2 cm pod powierzchnią wody, to miałbym niezłą fontannę. Mam wylot zanurzony na ok. 8cm i powierzchnia przy wylocie jest lekko wzburzona. Jakbym tak dał kilka centymetrów mniej, to woda by mi zdrowo bąblowała na wylocie. I chałas i rozpryski murowane. Najlepszy sposób na pozbycie się strachu o cofającą wodę, to - odpowiednie wyliczenia przy planowaniu akwarium - sump zaprojektowany na podstawie wyliczeń o takim litrażu żeby pomieścił całą wodę do momentu zapowietrzenia spływu + wodę z komina - przeprowadzenie kilku symulacji pod pełną kontrolą i obserwacją, jednoczesne sprowokowanie kilku wariantów awarii i cofania wody. I tyle. Reszta (dziurki, zawory itp.) to tylko półśrodki, które co prawda nie muszą, ale mogą kiedyś się zawiesić i mamy problem z podłogą gotowy. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
indra Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 ja zainstalowałem szbkozłaczkę z zaworkiem zwrotnym taką http://www.coval.com.pl/oferta_ogrodnicze_10_akcesoria_s34zs.php na odgałęzniku nad powierzchnią wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nalesnick Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 ale to jest szybkozłączka ze stopem gdzie ten zawór zwrotny? i po co jest ta szybkozłączka? Cytuj http://nano-reef.pl/...-byla-za-slona/ http://nano-reef.pl/forums/topic/62125-300l-moje-pierwsze-kroki/ https://reefapp.net/en/lex http://pl.reeflex.net/ http://www.segrestfarms.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 1. Przymocuj tak te rury żeby Ci nie spadały - bo to chyba rozwiąże problem z ilością wody jakiej nie może sump zmieścić 2. Tak jak pisał Stasiu, zrób otworek 3. Tak jak pisał Jacek, wszystkie zaworki pierdołki to tylko półśrodki i zawsze mogą dać d..... Dam Ci przykład. Do naszych hydraulik, można zastosować zawór zwrotny (miałem w akfa, widziałem jak działa) .... i działa rewelacyjnie pod warunkiem że przynajmniej raz w miesiącu albo i częściej go wyczyścisz. Bo jeśli między sprężynką a dekielkiem zamykającym się - wpadnie coś - choćby mały kawałeczek muszelki albo glony jakieś - to wtedy cały misterny plan..... Także bajery bajerami, stare szkoły i metody są naj naj naj lepsze. Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaspy Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 Miałem zawór zwrotny VDL, działał bardzo krótko - zaczął głośno brzęczeć i go zdjąłem. Dodatkowo, taki zawór to spora strata na przepływie. Zrobiłem dziurkę, działała niecały rok. Teraz, mimo że woda nią tryska i przepycham ją regularnie wykałaczką, to jakieś zanieczyszczenia utrudniają szybkie zapowietrzanie i sporo wody zdąży spłynąć zanim się zapowietrzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) Ups, Jacek, masz racje. Ja mam w akwarium, na koncu rury zalozone "luzem" kolanko 45°, moze dlatego powierzchni woda nie buzuje. Edytowane 6 Marca 2014 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mslawek Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 Taka też drobna porada- jeśli masz loc-line z dyfuzorem, to zwężenie dyfuzora ustaw pionowo, tak, żeby górna jego krawędź była 2cm pod lustrem wody. Przy wyłączeniu obiegówki część dyfuzora się odsłoni i zassie powietrze. Cytuj Akwarium 300L (120x50x50) front i boki z OW + sump 100L Odpieniacz Deltec MCE600 (na czas dojrzewania) WhiteSkim200, cyrkulacja 2xtunze 60856045, Lampa LED 240W DIY od Tomasza, dolewka AM SP3000, obieg: NJ4500 Jebao DC6000 Start 13.12.2013 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcosB Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) Taka też drobna porada- jeśli masz loc-line z dyfuzorem, to zwężenie dyfuzora ustaw pionowo, tak, żeby górna jego krawędź była 2cm pod lustrem wody. Przy wyłączeniu obiegówki część dyfuzora się odsłoni i zassie powietrze. I to jest najprostsze i wg mnie najlepsze rozwiązanie. Sam je stosuje. Trzeba mieć tylko świadomość, żeby sobie nie zagiąć(większe zanurzenie) tego locline`a. Ale jak już raz Ci się zagnie i fuksem unikniesz powodzi, tak jak ja To będziesz pamiętał, że ten locline ma być ciut wyżej. Wcześniej próbowałem z dziurką, ale jak masz mocną pompę obiegową to ciśnienie jest za duże i np u mnie woda odbijając się od ścianek komina bryzga mi na ścianę Niefajna sprawa. Dziurka zaślepiona, Locline podniesiony. Edytowane 6 Marca 2014 przez MarcosB (wyświetl historię edycji) Cytuj 1800L + 1500W + SPS = :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach