wrosolowski Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 (edytowane) Cześć, Witam wszystkich forumowiczów, po długiej lekturze forum i wielu rozmowach ze znającymi się w temacie postanowiłem odpalić swoje morskie. Akwarium 40x40x40, opti FZN3 z węglem i ceramiką, docelowo również adsorbenty Lampa Zetlight 1201 ze sterownikiem Tunze 6020 Grzałka 50W 8,1 kg skały z działającego zbiornika, piasek w drodze, bakterie dodane Akwarium zalane 29.05 50% wody z działającego akwarium, 50% osmoza. 03.06 - doszła skała. To tyle na początek, aktualizacja wkrótce Edytowane 4 Czerwca 2015 przez wrosolowski (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichałAsia Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 Wygląda schludnie i pożądnie.... widać że bez zbędnych kompromisów, tak patrze i się zastanawiam czy na szczycie góry nie będziesz mieć problemu z zamocowanie przyszłej szczepki małego sps mmmmm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 na szczycie najładniej prezentuje się ukwiał, który dotykając mackami powierzchni wody mieni się wszystkimi odcieniami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2015 na szczycie najładniej prezentuje się ukwiał, który dotykając mackami powierzchni wody mieni się wszystkimi odcieniami Jeszcze tylko, zeby ten uwial chcial tam zostac. Wegiel i tak za chwile wyjmiesz. Ladna konstrukcja i skala. Na pewno posiadanie sumpa ulatwiloby wiele rzeczy i poprawilo estetyke (brak gratow w samym zbiornikow). Na poczatku przy wczesniejszyc akwariach, tez sadzilem ze sump jest zbyteczny ale juz przy tym litrazu ulatwia zycie. Do tego moglbys tam wladowac odpieniacz ktory moze okazac sie niezbedny, w zaleznosci od tego co bedziesz mial w awkarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrosolowski Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 Dzisiaj w ramach walki z nudą oraz powstałym filmem na powierzchni zrobiłem skimmer (dawcą części był chiński skimmer do filtra kubełkowego), jest ok, działa no i nie razi jakoś bardzo w akwarium. Po za tym pojawia się pierwsze życie na skałach, ale trudno jeszcze ocenić co to będzie, przynajmniej dla mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrosolowski Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Piasek dodany - 4,5 kg Nature's Ocean Bio-Active Live Aragonite. Klasyczne mleko w zbiorniku gratis Edytowane 9 Czerwca 2015 przez wrosolowski (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JAREK_AA Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2015 fajnie się zapowiada , powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Drozdi Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2015 Czy tam na 2 zdjeciu posta nr 5 to nie dwa Zoaski przypadkiem ? Tapnięte mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrosolowski Zgłoś Napisano 10 Lipca 2015 Mały update - zbiornik ma już prawie 1,5 miesiąca - jak na razie wszystko ok, pojawili się nowi mieszkańcy - 3x sexi shrimp, ciągle myśle nad rybami ale jeszcze nic nie zdecydowałem. Parametry w normie, powoli się stabilizuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrosolowski Zgłoś Napisano 17 Lipca 2015 Update cd - so far so good , parametry ok, podmiany co tydzień + węgiel w kaskadzie. Przy okazji zrobiłem pseudo automatyczną dolewkę - 1x dziennie na 20 sek włącza się dedykowana pompka z która z osobnego zbiornika dolewa wodę. Myślę, że finalnie przejdę na x2 dolewki dziennie po 10-12 sek - akurat tylko powinno być ok żeby miedzy podmianami nie trzeba było dolewać z ręki wody. Parę fotek w słonecznym świetle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majestic Zgłoś Napisano 19 Lipca 2015 Ładnie sie zapowiada. Te dolewke ustawiles na jakims timerze tak? Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrosolowski Zgłoś Napisano 19 Lipca 2015 tak, dolewka na timerze - takim z możliwością ustawiania na sekundy, kupiony tu : http://www.aliexpress.com/item/American-standard-timer-converter-European-standard-timer-socket-digital-timer-programmable-time-relay-220v-16A-high/32348586472.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majestic Zgłoś Napisano 20 Lipca 2015 Mimo wszystko nie lepiej taką na czujniki?? Timer ma jakieś zabezpieczenie na wypadek braku prądu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Lipca 2015 niektóre mają wbudowany akumulator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 21 Lipca 2015 Mimo wszystko nie lepiej taką na czujniki?? Timer ma jakieś zabezpieczenie na wypadek braku prądu?? Oczywiście że czujniki będą lepsze bo parowanie nigdy nie jest równe ale rozumem że autor zdecydował się na takie rozwiązanie ze względu w estetykę zbiornika ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrosolowski Zgłoś Napisano 21 Lipca 2015 (edytowane) No dokładnie, przy tak małym formacie umieszczanie czujnika byłoby mało ciekawe wizualnie (nie mam sumpa ani panela) Oczywiście układ jest ułomny w swojej konstrukcji, ale jak na razie sprawdza się znakomicie. Timer ma wbudowaną baterie wiec trzyma ustawienia, a korekta czasu wlewania jest banalnie prosta Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Edytowane 21 Lipca 2015 przez wrosolowski (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hex222 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2015 Świetnie to wygląda a zapowiada się jeszcze lepiej. BTW czy ta lampa ma 16 W? Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrosolowski Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2015 tak, lampa ma 16W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) Mało. Mam takie samo akwarium i 48 W w cree. Dopiero teraz uważam, że swiatla jest akurat. Ty masz 0,25W/l . Ważna jest jeszcze odległość od lustra wody/dna. mobilnie Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez karollo_c (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Shellik Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2015 Super ułożenie skały mi tam sie bardzo podoba. Powodzonka na pewno tu jeszcze zaglądne Cytuj http://nano-reef.pl/topic/77629-katowickie-240l-sump-128/ Akwa 120x40x50 + sump 80x40x40, Obieg NJ 3000, Odpieniacz DIY ala Deltec 1455 Aquabee 2000 igła, Światło Hailea 4x54W + nocne, Dolewka AquaTrend, Dozownik Jebao DP4 Nowy zbiornik: http://nano-reef.pl/forums/topic/87373-projekt-nowego-szkiełka-150x60x60-w-katowicach/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrosolowski Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2015 Mało. Mam takie samo akwarium i 48 W w cree. Dopiero teraz uważam, że swiatla jest akurat. Ty masz 0,25W/l . Ważna jest jeszcze odległość od lustra wody/dna. mobilnie Być może, jednak jak na razie wszystko rośnie i jest OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2015 I o to właśnie chodzi mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrosolowski Zgłoś Napisano 13 Września 2015 Mały update po 3 miesiącach - generalnie wszystko zmierza w dobrym kierunku. Wakacje się skończyły, można więc pomyśleć o zakupie ryb - i to mam nadzieje już wkrótce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matroxpl Zgłoś Napisano 14 Września 2015 Super to wygląda, tylko trochę niska ta rafa, brakuje mi czegoś w górnej części akwarium Cytuj Moje bagienko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrosolowski Zgłoś Napisano 16 Września 2015 Super to wygląda, tylko trochę niska ta rafa, brakuje mi czegoś w górnej części akwarium Ryby będa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach