lukaszra Zgłoś Napisano 16 Września 2015 (edytowane) Siema po likwidacji 500 L w obiegu... remoncie i przeprowadzce odpaliłem sobie małą kostkę jest to nieco przerobiony gotowy zestaw aquatlantis przeznaczony na akwarium słodkowodne wymiary 30/30/22 w środku jest wklejony malutki panel który widać na zdjęciach zasada działania panela jest bardzo prosta : górą wciąga wodę która przelatuje przez watę filtracyjną JBL następnie przez odrobinę peletów i ceramikę na samym dole jest pompa Kupiona u Seby, Eheim 300 najmniejsza jaka była dostępna..która wypycha wodę górą. Akwarium wystartowało jakieś 5 miesięcy temu na suchej martwej skale i suchym martwym piasku Trochę wody od Rafała i trochę mułu z dojrzałego akwarium od Seby zrobiło swoje. Po 5 miesiącach zyjątek jest tyle że wszystko się rusza nawet w biały dzień. W akwarium nie ma żadnego odpieniacza , wszystko kręci sie na pelletach ceramice węglu i odrobinie ROWA i Phos Ex Lampa to seryjna kupiona u Seby Zed light nano Sól ATi Coral PLus Bakterie Aquamedic PrioBio S i Specjal Blend Karmienie Nyos Pepper i Aquamedic Aminovit Zwierzaki 2spsy :Monti zielona i Stylophora milka była tez acra ale padł mi włącznik światła.. 3 dni nie świeciło i się zepsuła ,,, ale bez problemu polipowała !! lps :Euphylia, calustrea miekkie stado zoa 2 sarco dlugopolipowe 3x rurowka duża i pewnie coś tam jeszcze ryby : salarias krewetki : 2x peprermint shrimp od Konrada ps znajdz na zdjeciach salariasa ,,,,,, :) Edytowane 16 Września 2015 przez lukaszra (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano 16 Września 2015 Na prawde milutka kosteczka. Fajnie sie prezenttuje. A na telefonie to nawet nie probuje szukac rybki hebe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LTo Zgłoś Napisano 16 Września 2015 (edytowane) Hehe, mam wallyego na 6 fotce na środku btw. bardzo ciekaw szkiełko wygląda na większe Edytowane 16 Września 2015 przez LTo (wyświetl historię edycji) Cytuj 1. Akwarium 95x70x60 | Sump 65x35x37 | Pompa Jebao dcs 4000 | Jebao RW8 x 2 | Odpieniacz deltec sc 1456 | Lampa LED DSuny 4 panele x 40 LED 3w + T5 2x39w | Reaktor Bubble-Magus CR120WP zasyp ARM | Milwaukee Instruments pH SMS 122 | AT R Doser Milestone 6 | PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Glonowy" + PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Media" na pompie DC3000 | Dolewka PS Sentry ATO Link: http://nano-reef.pl/..._20#entry872225 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra Zgłoś Napisano 16 Września 2015 Hehe, mam wallyego na 6 fotce na środku btw. bardzo ciekaw szkiełko wygląda na większe zgadza sie ,, ma parcie na szklo czesto pozuje do fotek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra Zgłoś Napisano 24 Października 2015 (edytowane) papaya , stylophora milka, zoa , 2x monti polipocora calutreA euphylia mm nie miesci sie juz,,, opiera sie o boczne szklo xenia jak to bylo ?? nie mozna miec sps w malej kostce ?? trzeba miec 1500 litrow odpieniacz i lampe ati z 800 W ? przypominam akwa nie ma zadnego odpieniacza dziala na pelletach ceramice i bakteriach plus absorwer po4 Rowa to lekki eksperyment ktory robimy razem z Rafałem ,,, apropos dzieki za szczpy stary ,,,dla xeni chyba za czysto ,,,, Edytowane 24 Października 2015 przez lukaszra (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano 24 Października 2015 (edytowane) jak to bylo ?? nie mozna miec sps w malej kostce ?? trzeba miec 1500 litrow odpieniacz i lampe ati z 800 W ? przypominam akwa nie ma zadnego odpieniacza dziala na pelletach ceramice i bakteriach plus absorwer po4 Rowa to lekki eksperyment ktory robimy razem z Rafałem ,,, apropos dzieki za szczpy stary ,,,dla xeni chyba za czysto ,,,, Wiesz ja od około 1,5 roku trzymam spsy - bez odpieniacza, pelet, bakterii i bez robienia testów itp - jest tylko węgiel i ceramika - choć myślę, że i ona przy tygodniowych podmiankach jest zbędna. Wiec nie jesteś pierwszy PS A kto tutaj pisał, że trzeba mieć 1500l - lampe wypas itp by trzymać spsy?? No troszkę za dużo chyba ironii i złośliwości... A kosteczka - fajna. Gratuluję Pozdrawiam Edytowane 24 Października 2015 przez r_33 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra Zgłoś Napisano 24 Października 2015 ktory tak nie pisze ,,,,, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano 24 Października 2015 (edytowane) ktory tak nie pisze ,,,,, Mnie tak chyba nie pisali (albo nie pamiętam) - bardziej ich raziło to, że nie robię testów. Ale po jakimś czasie dali sobie spokój a jak widać - korale u mnie mają się dobrze. Śmiało też mogę napisać - po dwóch latach działania kostki - DA SIĘ!! Edytowane 24 Października 2015 przez r_33 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra Zgłoś Napisano 24 Października 2015 masz pełna racje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 24 Października 2015 I ja dołączam się do tego zdania mimo dość młodego zbiornika. Wiele osób pisze ze taki litraz to najlepiej tylko krewetka i ewentualnie jakiś jeden miekas. G**** prawda jak widać :-) Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra Zgłoś Napisano 24 Października 2015 (edytowane) krewetki sa tam dwie ... na aiptasie miekas jeden?? ,,moze xenia ?? ,,, ale ona nie ogarnia troche,, chyba za czysto bo spsy polipuja a ona lezy jak śledz Edytowane 24 Października 2015 przez lukaszra (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 24 Października 2015 ktory tak nie pisze ,,,,, ten https://www.youtube.com/user/maryarroyo2011/videos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra Zgłoś Napisano 24 Października 2015 ten https://www.youtube....royo2011/videos diiiiiinggggggggg POINT !!! u mnie cos xenia nie ogarnia ,, moze sie naprawi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 24 Października 2015 Co za słoiczek Maaasaaakra :-) koleś wymiata <haha> Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra Zgłoś Napisano 28 Października 2015 Co za słoiczek Maaasaaakra :-) koleś wymiata <haha> to dziewczyna gadalem z nia dzisiaj ,,, wymiana 100 % co tydzien ,, jak karmi to po 3 godzinach 50 % wymiany i tak juz 3 lata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra Zgłoś Napisano 26 Listopada 2015 (edytowane) http://naforum.zapod...b539a2.jpg.html z dzisiaj rano ,,, polipocora ma tyle polipow ze jeden na drugi wchodzi... Edytowane 26 Listopada 2015 przez lukaszra (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ludek Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 Zapowiada sie piękna kosteczka, pewnie wyjdzie jak z obrazka, bede obserwować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sadted1 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2015 Witam - super to wygląda ,gratulację !! - mam pytanie związane z salariasem , bardzo podoba mi się ta ryba , mam kostkę 30 litrową , warto kupować ? , czy dać sobie spokój ?? - myślę o rybie 5-6 cm ,co będzie gdy urośnie ?? , pozdr... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareczek232 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Kurka wodna hehe spsy w 20 l nie uwierzylbym poki bym nie zobaczyl Pogratulowac takiego akwarium, widac jesli czlowiek ma doswiadczenie jest w stanie utrzymac wymagajace koralowce w takiej szklaneczce. Jestem minimalista i chyba bardziej podobaja mi sie takie male akwaria od wielkich hehe Bede bacznie przygladal sie rozwojowi tego zbiorniczka. pzdr Edytowane 4 Grudnia 2015 przez mareczek232 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2015 salarias spoko ,, sporo czysci wiec warto mysle w malym zbiorniku nie urosnie do max rozmiarow ,,, jak bedzie za duzy sprzedasz tylko ciezko dziada zlapac ,,, spsy ,, jak widac wbrew tym stereotyp rosna ,brak odpieniacza i za mala ilosc swiatla wcale im nie przeszkadza, wlasnie wrzucilem kolejnego teraz acre zielona i tez normlanie zyje ,ma dniach mam dostac niebieska bo mi koloru takiego brakuje ,, to akwa to maly experyment wbrew tym bzdurom ktore pisza na forum jak utrzymacie no3 i po4 w ryzach to wszystko da rade trzymac ,,,, ja wyznaje zasade nie wsadzaj łap do srodka obseruj przez szybe rob podmianki ,,jak widac wystarcza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
1975maniek Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2015 Ładna kostka i korale ładnie wyglądają. Jak widać po nich to parametry wody są w normie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patyczak Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2015 Super że takich nano zbiorników jest coraz więcej. Przyczynia się to do spopularyzowania morszczyzny w Polsce. Ludzi widzą że przy dobrej organizacji nie trzeba wydawać 5000 zł na najuboższy zestaw do hodowli tylko najłatwiejszych zwierzaków. Sam mam 1.5 roku szkiełko o podobnym litrażu i żaden koral nie przeszedł na drugą stronę (no chyba że quadri ale to na drugą stronę baniaczka ). Gratuluję wytrwałości i systematyczności. Bardzo ciekawy zbiornik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2015 zdjecia z dzisiaj z rana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2015 Małe jest piękne Jednak widać, że daje rade...natura jest doskonała, tylko trzeba ją zrozumieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin76 Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2015 Witam Cie Łukasz,kosta normalnie rewelacja jestem nowy mam slodkie małe,chce przejsc na taki właśnie litraż jak twoj,moje pytanie odnosnie tego zestawu filtracyjnego dało by rade jakbyś wkleił jakies zdjecia jak to jest zrobione ciekawi mnie to i z checia zastosowałbym taki panel u siebie>Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach