k0k0z Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 Miałem problemy z utrzymaniem zasolenia w moim 52l, wiadomo mały ssytem duże wachania jak woda wyparuje, dziennie parowało ok 300ml a nie zawsze był ktoś w domu do dolania wody więc trzeba było kupić dolewkę. Wszelkiego rodzaju ATO się nie sprawdzą, z racji różnic poziomów na jakich zaskakują, poszukałem więc w necie i znalazłem ciekawą dolewkę grawitacyjną i takiej właśnie kopię popełniłem. Jedyne co do poprawienia to założę na jednej linii zaworek do łatwiejszego ściągania dolewki z akwarium. Lista zakupów: Rura akryl fi 100mm h 200mm - ok 24zł alledrogo Silikon akwarystyczny przeźroczysty - 4zł Zaworki RO + wężyk - 10zł Pleksi + cięcie laserem ok 8zł całość około 50zł Wyciąłem dekielki 110mm z wewnętrznymi pierścieniami 94mm na grubość 5mm do uszczelnienia, wkleiłem po kolei dekle robiąc testy szczelności. Potem po nawierceniu wkleiłem zaworki od RO na wężyk 6mm. Zalewam podpinając wężyk od RO i zlewając wodę bezpośrednio do pojemnika. Do utrzymania poziomu wody wygiąłem nad kuchenką kawałek bezbarwnej pleksi i nawierciłem w niej 4 otwory, 2 są nacięte na ciut szersze wężyki od RO ja używam niebieskich wężyków dedykowanych do powietrza, pasują idealnie, nic nie cieknie ale są bardziej giętkie. Jedna rurka jest wklejona na poziomie zero druga zanurzona około 2cm, kiedy poziom wody opadnie o te parę mm aby powietrze zassało się do pierwszej rurki dolewka puszcza świeżą wodę do akwarium aż wyrówna poziom i odetnie dopływ powietrza. Wiem, że ameryki nie odkryłem ale może komuś się przyda, całość stoi oparta na krawędzi akwarium z wklejonymi 2 poprzeczkami na szerokość szyby które pilnują aby całość nie spadła na podłogę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 Kolego, czapki z głów - co tam odkrycie Ameryki - to nie istotne. Istotne, że prawidłowo zrealizowałeś projekt, bardzo starannie jak na warunki domowe i niedrogo. A co ważne - powtarzalnie dla innych. Dla mnie - bomba. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 brawo piękna robota jakiego kleju użyłeś do wklejenia zaworów i dekla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k0k0z Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 brawo piękna robota jakiego kleju użyłeś do wklejenia zaworów i dekla Wszystko silikon Wiem, mało profesjonalnie bo powinien być Tangit ale akurat nie można go u mnie dostać a tubka 0,25k z allegro prawie podwoiła by koszt projektu >< Chociaż pewnie jak będę robił lampę do 340l trzeba będzie kupić, może wtedy rozkleję i skleję od nowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 fajne ja bym raczej "wymyślił" to z pojemnika na makaron spagetti mniej dłubania klejenia ... np. ten ma uszczelkę i nie cieknie , poj. jakieś 1,7L to ma kilka dni wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k0k0z Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 A wiesz, jak taki pojemnik ciężko dostać? Nie no ale powaga, akurat nie znalazłem takiego co byłby szczelny tak w 100%, to nie są jednak produkty do przechowywania płynów, aczkolwiek można i tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 pełna zgoda niektóre ciekną - mój musiałem lekko pilniczkiem do paznokci wygładzić krawędź a uszczelkę przesmarować "silikonem do uszczelek" i nie cieknie tak czy siak - wyszło Ci bardzo ładnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 (edytowane) Heh, wyjdzie że znowu się czepiam i jestem złośliwy, ale niech tam... Jak zobaczyłem w wątku że ostatni post napisał Silvia, pierwsza moja myśl była: "Ha, ciekawe gdzie tam wcisnął arduino" Ale nie, myliłem się ))) Pojemniczki ciekawe, Silvia, uważasz że taki silikon można bezpiecznie stosować w morskim? Pytam, bo w słodkim stosowałem go bezstresowo i czest. Tu też mnie korci to, ale trochę się boje. Czy może gdzieś spotkałeś się z tym poza swoim zbiornikiem? Edytowane 16 Lutego 2016 przez dale (wyświetl historię edycji) Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 Heh, wyjdzie że znowu się czepiam i jestem złośliwy, ale niech tam... Jak zobaczyłem w wątku że ostatni post napisał Silvia, pierwsza moja myśl była: "Ha, ciekawe gdzie tam wcisnął arduino" Ale nie, myliłem się ))) Pojemniczki ciekawe, Silvia, uważasz że taki silikon można bezpiecznie stosować w morskim? Pytam, bo w słodkim stosowałem go bezstresowo i czest. Tu też mnie korci to, ale trochę się boje. Czy może gdzieś spotkałeś się z tym poza swoim zbiornikiem? nie "stosuję" takiego silikonu - a tylko przesmarowałem nim uszczelkę - i to niezbyt mocno a teraz najlepsze - akurat miałem pod ręką smar silikonowy teflonem - ma atest PZH - pytanie tylko do czego wykorzystałem ten "wynalazek" ? ten smar od "znanej firmy" w "zielonych saszetkach" stosowałem w morskim - nic nie zdechło żadnych zmian nie stwierdziłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 Tak z ciekawości, co to za pojemnik z wylewką ala kaskada ,którą widać na zdjęciu Możesz ją jakoś opisać, budowa,zasilanie itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k0k0z Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 Zasadniczo jest to kaskada DIY tyle, że z dużą pojemnością bo 19l. Jest to akwarium 35x15x42 z jedną ścianą niższą o 5 cm. W to miejsce wklejone plexi z wyciętym na laserze otworku i rampa do akwarium jak w kaskadzie. W środek wklejona tylko jedna ścianka, żeby wymusić przepływ wody nad DSB i nie wzruszać piasku pompą, całość siłą rzeczy utrzymuje poziom wody więc w pierwszej komorze wisi Resun SK-300. Docelowo będzie zasilać pompka AquaEl MK-650 obecnie pompuje pompka od FZN-3. Jak przyjdzie właściwa pompa i zamontuję grzebień to wrzucę pewnie zdjęcia do wątku ze swoim akwarium, czeka mnie jeszcze wycięcie dekla na całość na laserze i koszyka na watę filtracyjną na przepływ bo chwilowo przypinam na spinaczach ale to dopiero jak przyjdzie nowa pompka i będę mógł pobrać dokładne wymiary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jac11 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 Brawa za realizację ! Cytuj Wsparcie Żony - bezcenne... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 super sprawa,sam szukałem jakiegoś pojemnika z wylewką ale niestety na nic odpowiedniego nie trafiłem a te akwarystyczne są niestety za małe jak będziesz miał trochę czasu to wrzuć jakieś zdjęcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Co-2 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 No niby super sprawa, a co z dyfuzją? Nie zachodzi? Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka Cytuj 12litrów- było,28 grudzień 2011- 9 lipca 2012 216+36sump- było, 9 lipca 2012 160litrów- było, 22 lipca 2013-wiosna 2014 23litry- 05.01.2015-01.08.2015 60litrów 01.08.2015-15.06.2016 240litrów + 112sump- 15.06.2016-01.04.2018 360+240 sump- 01.04.2018 98+64 sump-13.12.2018 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k0k0z Zgłoś Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) No niby super sprawa, a co z dyfuzją? Nie zachodzi? Hej, nie zauważyłem, żeby w stanie spoczynku woda się mieszała, średnice rurek są raczej za małe. Natomiast zauważyłem pojedyncze "zassania" rurką od powietrza przy uzupełnianiu, raczej sporadyczne ale są. Dzisiaj się skończyła woda więc zlałem to co zostało i sprawdziłem zasolenie refraktometrem. Wyszło 1.001 więc coś tam się miesza w minimalnych ilościach albo miałem brudny pojemniczek od solanki Edytowane 17 Lutego 2016 przez k0k0z (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kazool Zgłoś Napisano 17 Lutego 2016 zaworek zwrotny - tylko ciekawe, czy ciśnienie nie będzie zbyt niskie skoro to spływ grawitacyjny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k0k0z Zgłoś Napisano 17 Lutego 2016 Myślałem o tym, pytanie czy jest sens, nie są to na tyle duże ilości, żeby wpłynąć na zasolenie całości. Oprócz tego cofa się tylko rurką która zaciąga powietrza z wody, "spływem" się nie cofa więc zaworek dużo nie zmieni. Sugerowałem się na HISEA MT-04, tam zaworów nie widziałem nigdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 11 Marca 2016 mógłbyś podać link do tych zaworków ? czy chodzi o coś tego typu ? http://www.reefshop.pl/eshoper/pl/p/Osmoza-Szybkozlaczka-prosta-14/283 chodzi mi o te które są przy pojemniku na RO z złączką czy bardziej coś takiego ? http://allegro.pl/szybkozlaczka-ze-srubunkiem-osmoza-1-4-1-4-wezyk-i5001433019.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Marca 2016 Paweł raczej taki (to co pokazałeś to są złączki) http://allegro.pl/zaworek-przeciwzwrotny-na-waz-6mm-aquatec-com-i5151084348.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuclear1991 Zgłoś Napisano 11 Marca 2016 Proste, bomba Ja chciałem robić na malutkim czujniku z pompką od spryskiwacza, ale chyba jednak się przerzucę na to Jaką pojemność ma zbiornik na RO? U mnie grawitacja miałaby ok. metra, bo na takiej wys. jest szafka a woda by szła z 5l baniaczka. Zastanawiam się, czy nie za duże ciśnienie by powstawało. Cytuj "Uśmiech bogaci obdarzonego, nie zubożając dającego." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Marca 2016 a jeżeli pytasz o złączkę to wystarczy prosta i trochę taśmy teflonowej czy silikonu do uszczelnienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 11 Marca 2016 Chodzi mi o element łączący wężyk z pojemnikiem . W tym z linku ktory podałem jest z gwintem i wydaje mi się że będzie z tym lepiej zamocowane . Na wężykach będą zaworki kulowe aby łatwo wszystko odpiąć i napełnic . myslałem aby dać bez zaworku zwrotnego , czy jest on potrzebny ? Jeśli tak to mógłbyś mi wyjaśnić jego role w tym systemie ? Proste, bomba Ja chciałem robić na malutkim czujniku z pompką od spryskiwacza, ale chyba jednak się przerzucę na to Jaką pojemność ma zbiornik na RO? U mnie grawitacja miałaby ok. metra, bo na takiej wys. jest szafka a woda by szła z 5l baniaczka. Zastanawiam się, czy nie za duże ciśnienie by powstawało. Objetość zbiornika kolegi można łatwo obliczyć średnica 1dm wysokość 2dm . czyli promień 0,5dm . wzór na objętość walca to PI r (do kwadratu ) razy wysokość Pi jest równe około 3,14 r jest równe 0,5 Wysokość 2 0,5 Do kwadratu to 0,25 Wiec teraz wszystko mnozymy 3,14 razy 0,25 razy 2 Równa się 1,57 l tyle ma licząc wymiar zewnętrzny wiec bedzie ciut mniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuclear1991 Zgłoś Napisano 11 Marca 2016 Racja. Nie doczytałem wymiarów by sobie policzyć niemniej dziękuję za rozpisanie rachunku Cytuj "Uśmiech bogaci obdarzonego, nie zubożając dającego." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Marca 2016 Chodzi mi o element łączący wężyk z pojemnikiem . W tym z linku ktory podałem jest z gwintem i wydaje mi się że będzie z tym lepiej zamocowane . Na wężykach będą zaworki kulowe aby łatwo wszystko odpiąć i napełnic . myslałem aby dać bez zaworku zwrotnego , czy jest on potrzebny ? Jeśli tak to mógłbyś mi wyjaśnić jego role w tym systemie ? to zwykła szybkozłączka prosta (z gwintem) od filtra RO zaworek przeciwzwrotny to chyba po to żeby przypadkiem nie "zasysało" solanki - raczej zbędne jak dla mnie bo nawet jak zassie kilka kropel to przecież i tak "zwróci" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 12 Marca 2016 Czyli wystarczy mi kupić rure plexi, zaślepki na góre i dół rury, klej, złączki, zaworki kulowe, i wężyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach