Miałem nadzieję że uniknę zakładania kolejnego tematu o bieleniu ale... brakło mi pomysłów.
Od września zbiornik prowadzony na regularnych podmianach oraz dozowaniu. Do stycznia wszystko było idealnie, parametry, wybarwienie, przyrosty. Od połowy stycznia niestety kilka spsów zaczęło obumierać. Pierwszą rundę przegrały szczepki acropor - valida oraz 2szt. głębinówek. Tłumaczyłem to faktem iż - czasem tak bywa, to szczepki a nie duże koralowce.
Niestety ostatnio 3szt. dużych acropor zaczęły bieleć lub tracić w dziwny sposób kolory. Przy tym inne acropory mają zadowalające kolory oraz przyrosty, do tego parametry również są w normie.
Podmiana co tydzień 25l na soli Preis. Świetlówki wymieniane regularnie. Od prawie roku mam kulki BioPellets podpięte w obieg. Jakiś miesiąc temu dosypałem troszkę kulek nowej formuły. Zawsze były tylko oryginalne Reef Interests N/P Reducing BioPellets. Kulek w obiegu mało lub bardzo mało, zawsze wystarczało więc się kręcą około 100-150ml.
Dozowanie balling : kh oraz Ca + Mg - 100ml/dobę, ABC - 0,3ml/dobę
Parametry:
kH - 8,8 (Hanna)
PO4 - 0,0 (Hanna)
NO3 - <2 (TropicMarin)
Ca - 450 (Hanna)
Mg - 1350 (TropicMarin)
Po zgaszeniu światła daję na przemian : KZ AminoAcid, Reef Pearls, Reef Booster, Zielony plankton.
Nie mam za bardzo pomysłów gdyż od dość dawna wszystko robię regularnie i sumiennie, co więcej większość koralowców ma się dobrze. Mniej więcej w podobnym czasie co problemy z Acrami pojawił się w zbiorniku nowy mieszkaniec, krab mitrax (czerwony). Od kilku dni widzę że zaczął chodzi po Acrach zamiast w poszukiwaniu glonów - może kupiłem sobie jakiegoś potworka zamiast Mitraxa ?? Acry nie bieleją tak jak to zwykle bywało tj. równo od spodu tylko tak jakby coś je podgryzało lub drażniło. Dwie acry są blade u podstawy a końcówki tipów mają pięknie wybarwione. Jak wam się wydaje co może być przyczyną ??
Zdjęcia koralowów z problemami :

reszta koralowców bez problemów :

co o tym myślicie ??
Pozdrawiam

Logowanie »