Artur85 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2018 (edytowane) Witam Postanowiłem spróbować swoich sił w budowie kilku rzeczy do swojego akwarium ,na pierwszy ogień poszedł reaktor glonowy. Wszystkie elementy wykonałem i dopasowałem sam , włącznie ze śrubkami co mnie bardzo cieszy. Zastanawiałem się jaką wersje reaktora zrobić , czy z ledami umieszczonymi na zewnątrz czy wewnątrz rury. Postawiłem na wersję z ledami owiniętymi na zewnątrz, bo gdy nie będę zadowolony z glonów zawsze mogę użyć filtra jako zwykły przepływowy na jakieś złoże. Do budowy filtra wykorzystałem elementy jakie miałem dostępne pod ręką dlatego filtr prócz kupna ledów i czasu nic mnie nie kosztował. Filtr zbudowany na rurze fi 200 ,pojemność ok 10 litrów Wysokość 350mm 3m ledów LED GROW chipy 5 czerwonych 1 niebieski ( na tą wysokość jednak 4 m były by idealne ) Wysokość i ilość sit wewnątrz mogę regulować . Dodam chyba jeszcze w deklu złączkę pod węża RO żeby móc podpiąć do filtra odciek z reaktora, który będzie następny w kolejce do zrobienia. No i muszę zdobyć glony spagetti , ( może ktoś ma na oddanie lub sprzedaż ???? ) wtedy wstawię zdjęcia przy włożeniu glonów i po jakimś czasie dla porównania. NA koniec kilka zdjęć. Edytowane 11 Lutego 2018 przez Artur85 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adamo79 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2018 Artur, mistrzostwo świata.Masz chłopie do tego rękę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 11 Lutego 2018 Piękna robota, porównując do firmowych z ofert sklepów to zawsze kilka stówek oszczędności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 11 Lutego 2018 (edytowane) Czym wycinałeś sita ? Sam walczę ostatnio nad czymś podobnym ale efekty po dremelu i przystawce zamieniającej go we frezarkę gornowrzecionowa - rzeklbym takie sobie :/ :/ Edytowane 11 Lutego 2018 przez VDR (wyświetl historię edycji) Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur85 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2018 Sita frezowałem zamocowane na stole na podciśnienie frezarką CNC, akurat nie miałem dostępu do lasera , wtedy powierzchnie były by idealne i odpadło by fazowanie drugiej strony ale i tak wyszły całkiem niezłe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 11 Lutego 2018 Kilka pytań bo siedzę nad podobnym projektem: 1. jak zrobiłeś śrubki ? 2. Czym kleiłeś ? 3. Jaką pompą planujesz to zasilić ? Ja skłaniam się do rozwiązania, w którym zarówno zasilenie jak odpływ będą w w dnie lub na dole filtra. Chciałbym mięć swobodę w odkręcaniu górnego dekielka. Jeśli chodzi o śrubki to myślę nad tym, żeby kupić gotowy gwinotowany pręt nylonowy natomiast odpowiednie łby wydrukować samemu i jakoś to połączyć na stałe. Co do samych ledów to może wykorzystać sitka do ich przymocowania ?? Byłoby ciekawe rozwiązanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Lutego 2018 śrubki się kupuje np takie https://allegro.pl/listing?string=śruba z poliramidu&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-uni-1-3-1003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2018 Kurcze a wczoraj wywaliłem z 3 litry glona przy podmiance. jak dobrze porośnie to za tydzień albo max dwa tygodnie będę znowu miał glona. A reaktor fajny wyszedł ma się odpowiednie narzędzia to i przyzwoite sprzęty można wystrugać . Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 11 Lutego 2018 10 minut temu, silvia napisał: śrubki się kupuje Chciałbym m4 rodełkowane z wysokim łbem, żeby można ręką odkręcić. Jednocześnie łeb nie może być za szeroki żeby zachować możliwość zdejmowania dekielka bez całkowitego odkręcania śruby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Lutego 2018 Teraz, TomekSz napisał: Chciałbym m4 rodełkowane z wysokim łbem, trzeba poszukać albo takie z poliramidu albo wpisać plastikowe - niekoniecznie na allegro ale na pewno znajdziesz zerknij np tu https://modelemax.pl/pl/642-sruby-plastikowe i podobne sklepy może takie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adamo79 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2018 Teraz, TomekSz napisał: Chciałbym m4 rodełkowane z wysokim łbem, żeby można ręką odkręcić. Jednocześnie łeb nie może być za szeroki żeby zachować możliwość zdejmowania dekielka bez całkowitego odkręcania śruby. Zamów u Artura on wystruga wszystko...Mam rektor wapnia zrobiony przez niego, jestem mega zadowolony... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Lutego 2018 albo http://ipkontakt.pl/produkt/wkrety-srubki-nakretki-podkladki/srubki/sruby-plastikowe-radelkowane-z-rowkiem-FP-0572?lang=pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2018 7 minut temu, TomekSz napisał: Chciałbym m4 rodełkowane z wysokim łbem, żeby można ręką odkręcić. Jednocześnie łeb nie może być za szeroki żeby zachować możliwość zdejmowania dekielka bez całkowitego odkręcania śruby. prosze https://www.tme.eu/pl/details/fix-sm4-12/sruby/fixfasten/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur85 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2018 28 minut temu, TomekSz napisał: Kilka pytań bo siedzę nad podobnym projektem: 1. jak zrobiłeś śrubki ? 2. Czym kleiłeś ? 3. Jaką pompą planujesz to zasilić ? Ja skłaniam się do rozwiązania, w którym zarówno zasilenie jak odpływ będą w w dnie lub na dole filtra. Chciałbym mięć swobodę w odkręcaniu górnego dekielka. Jeśli chodzi o śrubki to myślę nad tym, żeby kupić gotowy gwinotowany pręt nylonowy natomiast odpowiednie łby wydrukować samemu i jakoś to połączyć na stałe. Co do samych ledów to może wykorzystać sitka do ich przymocowania ?? Byłoby ciekawe rozwiązanie. 1. Śrubki wykonałem na tokarce a później frezarce bo tak jak ty chciałem aby nie odkręcać ich do końca i przykręcać palcami. 2. Klej akurat dostałem , nie wiem co to dokładnie jest , ale jest płynny i działa na bazie rozpuszczalnika ,spajając bardzo dokładnie powierzchnie plexi. 3. Reaktor chyba podepnę pod obieg . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 11 Lutego 2018 (edytowane) Dokłądnie takie śrubki jak trzeba. Troche dłubania z tym toczeniem i frezowaniem ale warto było. Dlatego kombinuje, żeby kupić gotowy pręt gwintowany natomiast sam łeb wyfrezować lub wydrukować i jakoś to skleić. Edytowane 11 Lutego 2018 przez TomekSz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 11 Lutego 2018 10 godzin temu, TomekSz napisał: Dokłądnie takie śrubki jak trzeba. Troche dłubania z tym toczeniem i frezowaniem ale warto było. Dlatego kombinuje, żeby kupić gotowy pręt gwintowany natomiast sam łeb wyfrezować lub wydrukować i jakoś to skleić. Klejenie poliamidu - dramat w pięciu aktach, bardzo trudne do wykonania. chociaż pojawiają się już kleje specjalistyczne do tego, to jednak nie jest to fajne zajęcie. można by zastosować gwint odwrotny i nakręcać łepek, ale i tak trzeba by na tokarce stary gwint zedrzeć, zmniejszyć średnicę i gwintować - trochę bez sensu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur85 Zgłoś Napisano 21 Marca 2018 Pora na mały update . Na start włożone litr glonów spagetti, po miesiącu ( chodź wypełnienie filtra zajęło ok 3 tygodniu) ok 6 litrów co widać na zdjęciach . Z filtra jestem zadowolony, miałem obawy że będzie się w nim gromadził detrytus ale nic takiego nie ma miejsca ,ilość "robactwa " w akwarium się zwiększyła . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 21 Marca 2018 Bardzo fajnie to zarosło. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alexw200 Zgłoś Napisano 21 Marca 2018 Piękna robota kolego, tylko pogratulować. A mam takie banalne pytanie, czemu zamykacie glony w reaktorze zamiast w luzem w sumpie? Czy to ma jakieś uzasadnienie? Lepiej rosną? Cytuj Tu najłatwiej mnie łapać https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Marca 2018 można lepiej doświetlić i trzymać obok sumpa ... i tylko tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 21 Marca 2018 Z obserwacji u mnie wynika również, że im lepszy przepływ koło spaghetti tym lepiej rośnie. W takim filtrze, z wymuszonym przepływem może to mieć znaczenie. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alexw200 Zgłoś Napisano 21 Marca 2018 Godzinę temu, silvia napisał: można lepiej doświetlić i trzymać obok sumpa ... i tylko tyle Czyli jedynie dodatkowy element poza sumpem który może pociec Cytuj Tu najłatwiej mnie łapać https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach