darek1973 Zgłoś Napisano 19 Marca 2018 Witam wszystkich. Mam pytanie jak w temacie. Może mi ktoś polecić jakiś sprawdzony, elektroniczny miernik wapnia? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 19 Marca 2018 11 godzin temu, darek1973 napisał: Witam wszystkich. Mam pytanie jak w temacie. Może mi ktoś polecić jakiś sprawdzony, elektroniczny miernik wapnia? Pozdrawiam Najpopularniejszy jest fotometr firmy Hanna Instruments - tak zwana mała Hanka na Ca ale nie zapewnia on pomiarów w czasie rzeczywistym tylko po prostu mierzysz próbkę jak przy normalnych testach, a czujnik rozpoznaje precyzyjnie kolor regentu i podaje wynik. Teraz mają wypuścić do sprzedaży miernik do Ca Mg i KH w czasie rzeczywistym pomiary - tzn ustawiasz ile chcesz pomiarów dziennie i robi je sam, ale to będzie bardzo drogie - firma która robi komputery Apex robi dostawkę do swojego komputera - ale koszt będzie bardzo duży, i koszt reagentów też spory, do tego by sterować np płynami ballinga wedle wskazań to pewnie trzeba by mieć ich pompki dozujące a to juz się robi kwota astronomiczna za cały zestaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 19 Marca 2018 A tak przy okazji @Ura jest coś elektronicznego do pomiaru No3,szukam ale cos kiszka;-) tyle tego a na No3 cos nie widzę.. Sorrki za zbicie z tematu;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 19 Marca 2018 3 minuty temu, @Beti napisał: A tak przy okazji @Ura jest coś elektronicznego do pomiaru No3,szukam ale cos kiszka;-) tyle tego a na No3 cos nie widzę.. Sorrki za zbicie z tematu;-) Niestety nie ma nic chyba że chłopaki z Apexa zrobią dostawkę do komputera dla No3 i Po4 - taką jak do Ca Mg i KH taka maszyna analityczna to nic innego jak robot analityczny do robienia testów odczynnikowych, pobiera próbkę wody z akwarium pompką perystaltyczną do komory, w komorze następuje mieszanie odczynników, dioda oświetla pojemnik a spektrofotometr mierzy kolor, następuje zapis wartości,wylanie próbki, płukanie próbówki wodą RODI, wężyk wraca resztki wody do akwarium poprzez wsteczny bieg silnika. Maszyna czeka na następny cykl. wsytko to kilka pompek, komputer wężyki zbiorniki, mieszadło i pojemnik no i spektrofotometr. - jest co się zepsuć. Ale i wygoda niesamowita, zwłaszcza jak by podpiąć pod to pompy ballinga regulowane przez komputer wedle zużycia i utrzymujące odpowiednie proporcje solanki w akwarium ściśle wg reguły Dittmara. Niestety nie ma takich instrumentów gdzie można by włożyć skalibrowaną sondę i zapomnieć o problemie, ewentualnie czyścić sondę i kalibrować, po prostu brak. Nie nabierz się na cudowne sondy przewodności które niby to mają mierzyć Kh Ca Mg Po4 i No3 na zasadzie jakiś algorytmów i rachunku prawdopodobieństwa bo to po prostu zahacza o totolotka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daro73 Zgłoś Napisano 19 Marca 2018 Czyli rozumiem że mogę sobie odpuścić urządzonko sprzedawane między innymi na Allegro które miało umożliwić za pomocą jednej sondy pomiar Po4 No3 Mg i Ca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 19 Marca 2018 1 minutę temu, Daro73 napisał: Czyli rozumiem że mogę sobie odpuścić urządzonko sprzedawane między innymi na Allegro które miało umożliwić za pomocą jednej sondy pomiar Po4 No3 Mg i Ca Dokładnie raczej widzę w tym wróżenie z fusów i słynny "system" na totolotka - czyli mechanizm statystyczny, tylko że statystyka to nie analityka - po prostu, konstuktor zna się na elektronice matematyce i programowaniu, a to nie o to chodzi. tam jest sonda przewodności i program który ma wgrane ileś tam pomiarów wygląda to tak : przewodność taka i taka i mierzymy wodę zwykłymi testami i wbijamy wartości w program, i znów przewodność taka i taka i znów pomiary i znów w program. Tylko że ile musi być takich wartości wbitych w program żeby to coś dawało ? milion? miliard ? 100 ? wg mnie z miliard, i pod warunkiem że będą to miarodajne testy a nie zwykłe kropelkowe domowe, milion testów ICP i może by to działało - ale producent tyle na to nie wydał, jak jest w bazie 500 testów to max, i to zrobionych salifertem, kto wie czy jeszcze dobrym. Zresztą w wodzie morskiej jest tyle zmiennych wpływających na przewodność, że wg mnie akurat nie ma sensu robić nawet takiego algorytmu, przecież zmianę przewodności może wywołać cokoliwiek innego a nie np wzorst Po4 czyli totolotek w totolotku O_O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daro73 Zgłoś Napisano 19 Marca 2018 Szkoda bo byłem bliski zakupu tego komputerka, jestem ciekawy czy ktoś zakupił to urządzenie i przeprowadzał jakieś testy porównawcze, jestem bardzo ciekawy jak sprawuje się to w praktyce, tyle że jakoś nie uśmiecha mi się rola testera za ponad 1500zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 19 Marca 2018 A znalazlam jakiś stary temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Felix Zgłoś Napisano 19 Marca 2018 8 minut temu, Daro73 napisał: Szkoda bo byłem bliski zakupu tego komputerka, jestem ciekawy czy ktoś zakupił to urządzenie i przeprowadzał jakieś testy porównawcze, jestem bardzo ciekawy jak sprawuje się to w praktyce, tyle że jakoś nie uśmiecha mi się rola testera za ponad 1500zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 19 Marca 2018 (edytowane) właśnie miałem przekleić ten test ale @Felix mnie wyprzedził @@Beti nie ma co się bać Hanny - po prostu jest z nimi tak że jak jest paproch na fotodiodzie to odczyt będzie do kitu, więc musi być w czystości, zero kurzu itp. Buteleczki szklane jak mają rysę paproch odcisk palca w miejscu gidze jest fotodioda to też będzie zakłamanie wyniku - trzeba uważać na paluchy i na czystość buteleczki. To urządzenie dla pedantów i delikatnych operatorów prawie jak refraktometr. Edytowane 19 Marca 2018 przez Ura (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 19 Marca 2018 Ja chyba będę musiał zainwestować w cały komplet hanek. Bo na testach ręcznych to ja średnio widzę, kiedy kolor się zmienia. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach