boo12 Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2018 chodzi mi po głowie jakiś chociaż jeden pokolec i zastanawiam się nad żółtkiem właśnie, zakładając, że będzie mały ile mogę go potrzymać w 250l zanim musiałbym oddać (albo wymienić szkło ) Mam 100x50x50 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hartek Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2018 Ja mam już ponad rok i jakoś niewiele urósł fakt nie był najmniejszy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2018 Ja mam w 160l malutkiego Żółtka od 4 miesięcy i nie widzę żeby rybka bardzo się zmieniła. Lada dzień przesiadam się na 320l. Myślę że spokojnie kilka lat uchowasz jak wybierzesz małego osobnika. Pamiętaj tylko że nawet te małe walą strasznie wielkie kupy. Może zachwiać niedojrzalym zbiornikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2018 Dlaczego na siłę upycha się pokolce w tak małych akwariach? Przecież w tym 100x50x50 to pewnie nawet 200 litrów wody nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2018 Ktoś ostatnio pisał, że ma żółtka w 250l i musi oddać bo zrobił się za duży. Niestety ale duży osobnik to nawet 500l jest wymagane. Ta ryba rosnie do ok 20cm. Zbiornik 100cm to zaledwie jego 5 dlugosci ciała. Jak dla plywaka to zdecydowanie za malo. Przypomina mi to trochę jakby kupić blazenka i zamknąć go w kostce pięciu jego długości. Wyglądało by to dziwnie a dodarkowo błazenek to nie ryba wymagająca dużych przestrzeni do pływania w przeciwieństwie do pokolców. Równie dobrze można trzymać husky-iego w przedpokoju bez dostepu do wybiegu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vunpepic Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2018 Ja mam zoltka od roku w kostce 60x60 i przez ten rok niewiele zmienil rozmiar.Widzialem rowniez te ryby w oceanariach w portugali i w hiszpani i nie widzialem wiekszego niz 10cm. Mialem rowniez hepatusa w wielkosci paznokcia, kupilem go przez niewiedze i zachlannosc sprzedawcy ale po roku urosl 8cm, wiec zeby go odlowic musialem wyjac cala skale, teraz plywa w akwarium kolegi o dlugosci 280cm i ma sie bardzo dobrze. Mysle ze zoltkowi w metrowym akwarium z duza iloscia kryjowek nie bedzie zle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 (edytowane) Tu masz podobny temat,niedawno był walkowany Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez @Beti (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 9 godzin temu, Pawel_Q napisał: Dlaczego na siłę upycha się pokolce w tak małych akwariach? Przecież w tym 100x50x50 to pewnie nawet 200 litrów wody nie ma. z sumpem jest 320 l netto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 z sumpem jest 320 l netto Musisz mieć spory spływ jak żółtek będzie mógł i w sumie popływaćNie rozumiem zakupu ryb na jakiś czas na zasadzie mam mały zbiornik to wpuszczę mały egzemplarz jak urośnie oddam. Argument że rośnie wolno nie trafia do mnie, skąd wiesz jak rośnie w akwarium 500l? W szczególności ryby aktywnie pływające. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 8 minut temu, zipke napisał: Nie rozumiem zakupu ryb na jakiś czas na zasadzie mam mały zbiornik to wpuszczę mały egzemplarz jak urośnie oddam. Argument że rośnie wolno nie trafia 12 godzin temu, boo12 napisał: (albo wymienić szkło ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 19 minut temu, boo12 napisał: z sumpem jest 320 l netto Chodziło mi o miejsce do pływania. W sumpie nie popływa, chyba że karnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 Wiem wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 Żółtek w naturze jako ciekawostka https://www.robertharding.com/index.php?lang=en&page=search&s=zebrasoma%2Bflavescens&smode=0&zoom=1&display=5&sortby=0&bgcolour=white Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 Jak szybko rośnie żółtek? Rośnie szybciej niż nasze baniaki. Jednak z obserwacji własnej ryba po około 4 latach ma 12-14cm rosła przez ten czas od około 3cm. Przywędrowała do mnie mając około 8-9cm więc największy przyrost odnotować można w pierwszych 2 latach. Do 250 litrów bym jej nie polecał - z racji silnego terytorializmu. Jest to ryba lubiąca pływać, ukrywać się i rządzić w baniaku. Jak zachowa się w danym systemie - tego nikt Ci nie zagwarantuje, nawet gdy kupisz "spokojny egzemplarz" od kogoś z baniaka - nie wiadomo jak zachowa się w nowym środowisku. Wpuszczał bym go mimo wszystko jako jednego z ostatnich mieszkańców, aby musiał sobie wywalczyć pozycję w zasiedlonym już systemie w odwrotnej kolejności zrobi z siebie króla baniaka i może zatłuc wszystko co wpuścisz. Jest to moja własna opinia z którą można się nie zgadzać Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 Godzinę temu, chwialek napisał: Jak szybko rośnie żółtek? Rośnie szybciej niż nasze baniaki. Jednak z obserwacji własnej ryba po około 4 latach ma 12-14cm rosła przez ten czas od około 3cm. Przywędrowała do mnie mając około 8-9cm więc największy przyrost odnotować można w pierwszych 2 latach. Do 250 litrów bym jej nie polecał - z racji silnego terytorializmu. Jest to ryba lubiąca pływać, ukrywać się i rządzić w baniaku. Jak zachowa się w danym systemie - tego nikt Ci nie zagwarantuje, nawet gdy kupisz "spokojny egzemplarz" od kogoś z baniaka - nie wiadomo jak zachowa się w nowym środowisku. Wpuszczał bym go mimo wszystko jako jednego z ostatnich mieszkańców, aby musiał sobie wywalczyć pozycję w zasiedlonym już systemie w odwrotnej kolejności zrobi z siebie króla baniaka i może zatłuc wszystko co wpuścisz. Jest to moja własna opinia z którą można się nie zgadzać Jest tak jak piszesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 To jednak się wstrzymam na chwile bo chodzi mi po głowie już podmiana samego szkła ze starymi gratami na 120x60x50 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuba8909 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2018 Według mnie troszkę małe akwa, mój żółtek w ciągu rok urósł z wielkości ok 4 cm do ok 7-8 cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszkrzyszczuk Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2018 W dniu 4.04.2018 o 00:24, Pawel_Q napisał: Dlaczego na siłę upycha się pokolce w tak małych akwariach? Przecież w tym 100x50x50 to pewnie nawet 200 litrów wody nie ma. Wszyscy wiemy, że najlepiej mieć akwarium 500+ na żółtka, ale każdy chciałby móc pocieszyć oczy chociażby na rok-dwa tak piękną rybą. Sam się osobiście nie dziwie, bo również mam ochotę na żółtka albo scopasa w kostce 75x75x55. Na pewno najlepiej aby dobierać wyłącznie ryby pod max możliwości zbiornika, ale... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach