Friiq Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2018 Witam wczoraj dostałem z erybki pokolca i tak jak patrze lubi cos sie ocierac o koralowce twarde czy to objaw poczatku ospy ? nie widze na nim zadnych białych kropek jest ruchliwy i je no ale sie tam lubi otzrzec co jakis czas wiec to jest podejrzane. nie mam zbiornika na kwarantanne kupiłem taki 50 l pojemnik plastikowy czy jak go teraz bym odłowim to zapobieg bym ospie tak zeby na reszte ryb sie nie przeniosła? jest w akwa jedna noc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alic3 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2018 Witam wczoraj dostałem z erybki pokolca i tak jak patrze lubi cos sie ocierac o koralowce twarde czy to objaw poczatku ospy ? nie widze na nim zadnych białych kropek jest ruchliwy i je no ale sie tam lubi otzrzec co jakis czas wiec to jest podejrzane. nie mam zbiornika na kwarantanne kupiłem taki 50 l pojemnik plastikowy czy jak go teraz bym odłowim to zapobieg bym ospie tak zeby na reszte ryb sie nie przeniosła? jest w akwa jedna noc Jeśli ma ospę to masz już ją w zbiorniku odłowieniem pomoże tej Rybie a resztę będziesz musiał leczyć w Głównym obieguTak więc na spokojnie Obserwuj bo to już żadna różnicaWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Friiq Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2018 No to po co mam leczyc ta w innym zbiorniku to chyba lepiej razem wszystkie . oby to nie ospa ,mam w zbiorniku 8 krewetek i 5 krabow slimaki rozgwiazde i korale czy mozna zastosowac cos teraz profilaktycznie i czy niezabije to bezkregowcow. czym najlepiej leczyc jesli to by byla ospa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alic3 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2018 No to po co mam leczyc ta w innym zbiorniku to chyba lepiej razem wszystkie . oby to nie ospa ,mam w zbiorniku 8 krewetek i 5 krabow slimaki rozgwiazde i korale czy mozna zastosowac cos teraz profilaktycznie i czy niezabije to bezkregowcow. czym najlepiej leczyc jesli to by byla ospa? No wlasnie pisalam ze juz nie ma po co odlawiac Krewety nie lapia ospy Na ospe polyb lab medic Wspierajaco witaminy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2018 1 godzinę temu, Friiq napisał: oby to nie ospa ,mam w zbiorniku 8 krewetek i 5 krabow slimaki rozgwiazde i korale Nie masz innych ryb? To w zasadzie bardzo komfortowa sytuacja i odłowienie ma sens. Najlepiej odłowienie na 3-4 tygodnie I leczenie poza systemem. EDIT: Z drugiej strony są badania pokazujące, że zarodki ospy potrafią przetrwać kilka miesięcy w niesprzyjających warunkach. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Friiq Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2018 jesli by byla jedna to nie byl by problem ,mam z 15 ryb konstrukcje skalna porosnieta koralami i kiedys cos czytalem ze srodki miedziowe do leczenia ryn zabijaja np krewetki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2018 Chcesz zlikwidować zbiornik to dodaj preparat miedziowy. http://mojarafa.pl/_content/art/chemia_wody.html Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2018 temp. w górę , zasol w dół , do woreczka czosnek i do sumpa ,witaminy do pokarmu ale też stres Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alic3 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2018 jesli by byla jedna to nie byl by problem ,mam z 15 ryb konstrukcje skalna porosnieta koralami i kiedys cos czytalem ze srodki miedziowe do leczenia ryn zabijaja np krewetki ? Poltplab medic nie zawiera miedzi w skladzie, mozna bezpiecznie stosowac w akwa rafowymWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Friiq Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2018 czosnek pomoże? a ile jest bezpieczne ? jaka dawaka? czosnek w za duzych ilosciach tez jest niebezpieczny mam tak 500-550l wody w obiegu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alic3 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2018 czosnek pomoże? a ile jest bezpieczne ? jaka dawaka? czosnek w za duzych ilosciach tez jest niebezpieczny mam tak 500-550l wody w obiegu Czosnek jest dobry na wampiry jeśli masz ospę to zacznij leczyćWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sqesta45 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2018 nie polecam kupowac ryb z tego sklepu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alic3 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2018 nie polecam kupowac ryb z tego sklepu Wiesz co sklep jak każdy inny mąż przywiózł z innego chwalonego na tym Forum sklepu mandaryna cienkiego jak listek W ostatniej chwili odratowany bo mam dużo dojrzałej skały. Przychodzi dostawa nie Kwarantannują wszyscy o tym wiedzą więc trzeba być przygotowanym że coś zachoruje i mieć stosowne leki. Jak ryba tania to się Cieszycie a później narzekacie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2018 5 godzin temu, Friiq napisał: Witam wczoraj dostałem z erybki pokolca i tak jak patrze lubi cos sie ocierac o koralowce twarde czy to objaw poczatku ospy ? nie widze na nim zadnych białych kropek jest ruchliwy i je no ale sie tam lubi otzrzec co jakis czas wiec to jest podejrzane. nie mam zbiornika na kwarantanne kupiłem taki 50 l pojemnik plastikowy czy jak go teraz bym odłowim to zapobieg bym ospie tak zeby na reszte ryb sie nie przeniosła? jest w akwa jedna noc To że ryba sie ociera to jeszcze nie oznaka ze ma ospę,możesz na obecną chwile obserwować zachowanie ryb,ciekawy art polecam http://mojarafa.pl/_content/art/choroby_ryb.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xcome Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2018 Mój od zakupu przez miesiąc się ocierał i miał kropki. Nic nie robiłem specjalnego oprócz dobrego karmienia i nie grzebania w akwarium. Teraz trochę urósł i jest wolny od kropek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sevi74 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2018 Ja bym tam nie panikował.Hepki tak mają.Prawdopodobnie po paru dniach nic mu nie będzie.Sam to przerabiałem.A brałem go z takiego sklepu ze moim zdaniem powinni go już dawno zamknąć bo pomimo szacunku do pana który go prowadzi(sklep na Śląsku okolice wodzislawia)i podobno kocha akwarystykę, rybka była w takich warunkach ze już dawno powinna być martwa.Hepek jest u mnie dwa lata i co chwile ma kropki ociera się o skaly a po paru dniach jest wszystko Ok.Te typy tak mają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2018 u mnie hepatus miał białe kropk,i czarne plamy itp i wszystko mu schodzi samo żadnych leków jedynie witaminy i czosnek do pokarmu dodaje najwyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach