Beti Zgłoś Napisano 2 Lipca 2018 No i masz odp,tak jak przypuszczalam:-)lejesz bez sensu,sorki ale prawdziwie,czytaj,a jak coś nie wiesz pierw pytaj na forum,bo latwo coś popsuć,gorzej naprawic:-) są koledzy zawsze Ci ktoś pomoże,no ale prawda taka każdy uczy się na błędach,ja też,nikt nie jest święty,głowa do góry... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubaluka Zgłoś Napisano 2 Lipca 2018 Odczekam może tydzień i sprawdzę. Kupiłem ten środek co pisałeś LPS Amino Acid i Aqua Forest AD Phyto Mix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 2 Lipca 2018 Wrotka drobna czerwona I kropelka amino do akwa wcześniej Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubaluka Zgłoś Napisano 2 Lipca 2018 Możesz rozwinąć proszę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 2 Lipca 2018 W dniu 1.07.2018 o 14:28, kubaluka napisał: W dniu 1.07.2018 o 15:30, kubaluka napisał: Reef Master 1 belka biala 2 belki niebieskie i odłożone Leddy Tube Actinic świece od 12 do 21 Jod jodem ale Może by tak najpierw powalczyć z tymi Sinicami ? Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubaluka Zgłoś Napisano 2 Lipca 2018 Cyjano mam chyba przez to że pada światło słoneczne na zbiornik i muszę zasłonić z lewej strony. O to chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 2 Lipca 2018 1 minutę temu, kubaluka napisał: Możesz rozwinąć proszę Pewnie Kropelka amino kwasów lub jakich kolwiek witamin do akwarium Kostkę wrotki do pojemnika takiego nawet co na mocz Dodajemy wody i rozpuszczamy w tym pojemniku i podajesz taką dawkę na 4-5 razy powiedzmy w godzinki Jesteś w domu przygotowujesz i jak jesteś na chacie podajesz raz na jakiś czas i tym sposobem małe ilości podaje ale ciągle i papu cały czas w akwa Pozdr. Teraz, kubaluka napisał: Cyjano mam chyba przez to że pada światło słoneczne na zbiornik i muszę zasłonić z lewej strony. O to chodzi? To zmieni świetlówki tylko na na niebieskie i to nie wina słońca tylko jakość wody Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 2 Lipca 2018 0,10 jodu to nie dramat pod warunkiem że nie był wlany natychmiast z poziomu niewykrywalnego. Widziałem zbiorniki w których takie poziomy były i wszystko było zdrowe. Dopiero po przekroczeniu 0,12 zaczęły być oznaki przedawkowania jodu. Masz może wyniki icp? Jak stront, jak miedź itp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubaluka Zgłoś Napisano 2 Lipca 2018 Czyli to co kupiłem Amino Acid jak najbardziej jest ok Tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 2 Lipca 2018 (edytowane) @AnT chce Ci powiedziec że są głodne,tak jak Ci pisalam w pierwszym czy drugim poscie, Sinice swoja droga.. Edit oczywiscie do autora jest to Edytowane 2 Lipca 2018 przez @Beti (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubaluka Zgłoś Napisano 2 Lipca 2018 Ok rozumie ale o co chodzi z sinicami. Przepraszam że tak pytam. 9 minut temu, AnT napisał: Pewnie Kropelka amino kwasów lub jakich kolwiek witamin do akwarium Kostkę wrotki do pojemnika takiego nawet co na mocz Dodajemy wody i rozpuszczamy w tym pojemniku i podajesz taką dawkę na 4-5 razy powiedzmy w godzinki Jesteś w domu przygotowujesz i jak jesteś na chacie podajesz raz na jakiś czas i tym sposobem małe ilości podaje ale ciągle i papu cały czas w akwa Pozdr. To zmieni świetlówki tylko na na niebieskie i to nie wina słońca tylko jakość wody To co z wodą może być nie tak skoro to nie wina słońca? Mogą być wszystkie niebieskie? Takie dziś kupiłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 2 Lipca 2018 (edytowane) Ile podajesz z tych buteleczek do akwa ? Edytowane 2 Lipca 2018 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubaluka Zgłoś Napisano 2 Lipca 2018 (edytowane) 4 minuty temu, AnT napisał: Ile podajesz z tych buteleczek do akwa ? Teraz je kupiłem. Teraz właśnie robię podmiane doleje bakterii Special Blend. Tego Phyto Mix mam dac 10 kropli wymieszać z wodą z akw i podać korala. A LPS pisze zw 1ml na 200 więc dam pół ml dziennie. Dziękuję za zainteresowanie i pomoc Edytowane 2 Lipca 2018 przez kubaluka (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 2 Lipca 2018 (edytowane) PW 36 minut temu, kubaluka napisał: Teraz je kupiłem. Teraz właśnie robię podmiane doleje bakterii Special Blend. Tego Phyto Mix mam dac 10 kropli wymieszać z wodą z akw i podać korala. A LPS pisze zw 1ml na 200 więc dam pół ml dziennie. Dziękuję za zainteresowanie i pomoc ale przy jakiej obsadzie w akwa ? tutaj max 0,2 ml na 3-4 dni Edytowane 2 Lipca 2018 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 2 Lipca 2018 (edytowane) zacznij od mniejszych dawek o połowę z tego co piszą producenci - masz małą masę koralową w akwarium, nie jest wypchane po brzegi, nie ma co karmić cyjano, problem z Cyjano to często nie stabilne biologicznie akwarium, za mało bakterii konkurencyjnych dla sinic. U mnie na sinice sprawdziły się bakterie od KZ Cyano Clean, do tego dawałem Coral Snow Plus, i odsysałem co się da, piasek wzruszałem, dodawałem też wtedy bakterie Bio Mate i KZ ZeoBak - nie żebym cię namawiał na dodatkowe koszty. Po prostu chodzi o to by zadbać by w akwarium walkę o pokarm i miejsce wygrywały pożyteczne bakterie a nie Cyjanobakterie - no i trzeba trzymać Po4 i No3 w ryzach zwłaszcza Po4. Przy takiej metodzie widać efekty nie są spektakularne i z dnia na dzień, wymagają cierpliwości, ale są dobre dla zbiornika. Możesz użyć też innych bakterii, albo raz na jakiś czas zmieniać bakterie by była różnorodność w zbiorniku. Co do pokarmu Fito od AF ja się na nim mocno zawiodłem zużyłem całą butlę i przeszedłem na Easy reef w żelu - wersja Nano - fajny gęsty nie cuchnący plankton łatwo go dozować, dodaję co drugi dzień, podając po trochu rozmieszane z wodą z akwa - na 250 litrów daje 5 ml żelu raz na dwa dni, czasami mieszam go z mrożonkami dla ryb, czy planktonem czerwonym z mrożonki. Co do LPS to można karmić grubszym pokarmem mrożonym, tylko trzeba wyłączyć cyrkulację na conajmniej 30 minut, obieg też, pipetą dajesz mrożonkę - np ikra kraba, czy inne drobne, delikatnie na LPSa i on to łapie takim śluzem, i ten śluz z jedzeniem przepycha do otworu gębowego - u Euphilli trwa to wieki :/ tak z 30 minut - ale np Scolymie czy Trachyphylia wcinają już w 10 minut Do planktonowych pokarmów nie musisz wyłączać pomp i obiegu. - tych takich zielony plankton w żelu, jak podajesz w mini porcjach kilka razy dziennie to sobie tam krąży, co nie zjedzą to odpieniacz wywali. Edytowane 2 Lipca 2018 przez Ura (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach