Skocz do zawartości
anney

Gili 217l+70

Rekomendowane odpowiedzi

Ta 'sinularia' to lobophytum :p

grzybki zwykłe Discosomy, te jaśniejsze pewnie rosły w totalnym cieniu i odzyskają kolor..kwestia czasu

Edytowane przez Raffy14 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to za sinularia? Mnie bardziej przypomina sarco lub lobophytona. Otarciami się nie przejmuj. 

Grzybki to może być wyblakły rhodactis inchoata na przykład. 

Edit: nie zauwazylam że Raffy mnie ubiegł :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki raffy. tak, nie wpisalam '' ..''  :p  ale na karteczce mamy ze sklepu byla sinularia i quadricolor, stad szukalam tej nieszczesnej 'sinularii' (choc juz znalazlam,ze to lobo)

(ciekawostka) U nas mowia na nie leather corals i sinularia, lobophytum i sarcophyton sa wszystkie sprowadzane do korala skorzastego i jeszcze nie zdarzylo mi sie, zebym widziala w akwarystycznym tutaj lacinskie nazwy :Neutral dlatego jak cos widze, to pozniej szukam w necie i myle glona wlosowatego z bryopsis ;):banghead wkurzajace to strasznie.

57 minutes ago, Nik@ said:

A co to za sinularia? Mnie bardziej przypomina sarco lub lobophytona. Otarciami się nie przejmuj. 

Grzybki to może być wyblakły rhodactis inchoata na przykład. 

Edit: nie zauwazylam że Raffy mnie ubiegł :D

no wlasnie nie sinularia, mimo iz na karteczce mama miala napisane sinularia i quadri.  dobrze,ze to chociaz krewni :p 

ile dac czasu anemonowi na oswojenie, zanim dam mu krewetke?

jak dobrze,ze wy tu jestescie :D <3 

Edytowane przez anney (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak znajdzie sobie miejsce i się ładnie napompuje, to możesz mu dać maly kawaleczek stynki czy mięsko krewetki (bez pancerzyka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minutes ago, Nik@ said:

Jak znajdzie sobie miejsce i się ładnie napompuje, to możesz mu dać maly kawaleczek stynki czy mięsko krewetki (bez pancerzyka).

ok. dziekuje :) 

szynki z chrzanikiem :p (w koncu swieta  :clowning)

1 hour ago, Raffy14 said:

Ta 'sinularia' to lobophytum :p

grzybki zwykłe Discosomy, te jaśniejsze pewnie rosły w totalnym cieniu i odzyskają kolor..kwestia czasu

tak, bardziej na discosome one wygladaja.  dzieki! 

Jeszcze na szybko testy zrobilam  NO2=0, NO3=10 PO4=0 amoniaku nie sprawdzalam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten moj anemon nie jest chyba za szczęśliwy :( (dlatego nie lubie takich prezentów :cry: bo ten moj baniak chyba niegotowy)  lobo ładnie polipuje, podwoił wielkość, ale anemon mnie martwi.

no2-0 

no3- pomiędzy 5-10

PH 8

amoniaku nie mierzyłam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ukwial padl :(

dilatego nie lubie takich prezentow :( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednak zyje, ale mial chwile zalamania :p ale co to za zycie, jak mi parametry w kosmos polecialy.

wcozraj podmienilam 5l wody, tak pryszcz a ta ilosc. dzis planuje wieksza podmianke (25l)

po kilku tygodniach niestety pojawil sie  (pomiedzy 0-<0.15) NH3+NH4 :(

co za tym idzie cien cienia NO2, ale jednak probka nie jest bezbarwna

i oczywiscie NO3-50 (!!) :o 

leje bakterie jak codzienna modlitwe :p kraby wszystkie zyja, slimaki tez, ale bije wielki czerwony alarm :help:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7tyg update (dopiero? )

wszystko zyje i ma sie dobrze :) nawet ukwial wydobrzal (wstrzas nowego zbiornika z niestabilnymi parametrami?!) 

przez kilka dni parametry mi szalaly, nawet pokazal sie niby amoniak.  no3 ponad 50, sladowe ilosci no2.... kosmos.

dorzucilam kosmiczna dawke bakterii, wylaczylam odpieniacz... 2 dni pozniej no3- 10, no2-0, nh3/nh4-0

dzis no3- pomiedzy 5-10

wzielam wode do akwarystycznego wczoraj,zeby mi zrobili testy i wg ich testow no3-2, no2-0, nh3/nh4-0  (moze zle testy robie? )

niewazne, wazne ze wszystko jest ok.  

z nowosci to: powiekszam sumpa (o 45l :D  czyli teraz bedzie mial 95l! ), glownie dlatego,by refugium bylo wieksze. zamowilam 5szt namorzyny (red mangrove) i mam nadzieje miec filtracje tylko naturalna, musi sie udac :)  odpowiednie oswietlenie do sumpa (dla mangrowca) zamowione rowniez..

przerzucam zbiornik na dolewke na zewnatrz, powiekszam tez ja do 60l.  Czyli juz niedlugo caly obieg bedzie mial 315l +dolewka 60l

Za tydzien wyjezdzamy na 4dni na wakacje, wiec po powrocie dorzucam zycia do zbiornika :)  jesli parametry beda dalej takie ladne jak teraz :p 

Wjedzie Pachyclavularia (w koncu chce,zeby mi  tylnia szybe obrosla)

Ricordea florida 

i moze Euphylia  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale się schował w skałę,skubany przyszedł ze skałą:o dorodny...okazik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wylowilam go do sumpa. duze bydle!  (lyzeczka od kawy dla skali)

IMG_4358.JPG

podnosil ta mala skalke z grzybkami :o 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe jaki ładny, pewnie rybki wcina jak mój syn frytki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dobry jest sos pomidorowy z krabami do makaronu [emoji14] mogę podać przepis heh

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma jeszcze rybek na szczescie :D  ale ze ja przez 2 miesiace jego nie zauwazylam! 

Just now, fresz33 said:

Dobry jest sos pomidorowy z krabami do makaronu emoji14.png mogę podać przepis heh

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

fresz!  lol   bedzie mu dobrze w moim pieknym nowym sumpie niedlugo. :p 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim gili gili minely 2 miesiace i wyladowaly kolejne 2 nossariusy i 3 ricordee florida.

no2-0

no3-10 

po4-0

zasolenie 1.025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, anney napisał:

w moim gili gili minely 2 miesiace i wyladowaly kolejne 2 nossariusy i 3 ricordee florida.

no2-0

no3-10 

po4-0

zasolenie 1.025

i jak @anney czy teraz juz lepiej? Po wyniku widzę ze tak:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej! ten atm colony byl strzalem w 10! dziekuje Beatka :*  

w srode pojade po babki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, anney napisał:

lepiej! ten atm colony byl strzalem w 10! dziekuje Beatka :*  

w srode pojade po babki.

No i super :-)

Tylko wszystko powolutku i stopniowo zasiedlaj zbiornik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz sobie w google mitrax. Jest bardzo podobny, niemal bym obstawiała, że to on. 99%. Jeśli tak, to masz fajnego glonozerce w gratisie :)

Edytowane przez Nik@ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce najpierw zasiedlic glownie koralami (jeszcze czekam na mojego nowego sumpa). 3 piekne Euphyllie czekaja juz na mnie :D 

W tym tygodniu odbiore moje babki (mam zamowione parke sexguttaty) i 2 malenkie blazenki, ktore przywioze pewnie za 2tyg (1.5cm maluszki :D ) 

zamowiona tez jest Centropyge aurantonotus (ktora wpadnie duzo pozniej)

Zrezygnowalismy z rozdymki i z chromek, szukam za to innych stadnych malych rybek.

18 minutes ago, Nik@ said:

Zobacz sobie w google mitrax. Jest bardzo podobny, niemal bym obstawiała, że to on. 99%. Jeśli tak, to masz fajnego glonozerce w gratisie :)

tak tak, to jest na pewno mitrax (ang klawiatura mi zmienia). Na razie jest w sumpie i bedzi etam sobie mieszkal  bo skala z grzybami nie byla dla niego problemem ahaha i w razie potrzeby bede go przerzucac do glownego zbiornika.  Wrzucac mu jakies smakolyki? (podrzucam mu kawalki krewetki i suszone algi tylko )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrze na tego Twojego kraba i mi to na mitraxa wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minute ago, Artur32 said:

Tak patrze na tego Twojego kraba i mi to na mitraxa wygląda.

bo nim jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wiedziałaś, że to mitrax to nie rozumiem, dlaczego go dałaś do sumpa? Znaczy grzybki zjadał? A krabik lubi glony, więc pewnie chętnie zje nori lub jakieś granulki czy tabletki dla zwierząt roslinozernych. Płatki w sumpie chyba raczej zdmuchnie, nim zdąży je "powąchać":) ewentualnie jak masz możliwość zapewnić mu jakieś zywe glony do jedzenia, to najbardziej się ucieszy. Nie doczytalam, czy masz już refugium z glonami? 

Edytowane przez Nik@ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No po zlapaniu go zrobiam ogledziny stad wiem,ze to mitrax.  Czytalam bardzo rozne opinie o nim, na innym forum bardzo narzekali na jego apetyt na korale, wiec stwierdzilam,ze nie bede ryzykowac (przez 2 miesiace go nie zauwazylam) w sumpie bedzie mu dobrze, tym bardziej ze w nowym sumpie (za tydzien) bedzie mial 50l dla siebie. I tak, w refugium mam juz glony (chaetomorpha, dopiero co zaczyna rosnac dragon tongue algae i troche taxifolii. A w razie potrzeby (rozrostu glonow w glownym) go przerzuce (i potem wez go zlap :p ). a refugium mam w zasadzie od poczatku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.