ILUZJONISTA Report post Posted January 30, 2019 No i jak hula zbiorniczek? Jakieś foteczki korali i akwarium poprosimy Quote Share this post Link to post Share on other sites
cherrybloss Report post Posted February 3, 2019 Update W akwarium wszystko ok, chwilowo z braku czasy nie wprowadzam nowego życia. Ca - 380 (będzie lekka korekta) KH - 8 NO3 - 1 PO4 - 0 Zasolenie 1,025 Suchy pokarm + fito Grotecha, podmianka 5 l raz w tygodniu + Kent Essentials elements 1,5 ml W planach test na Mg oraz zakup automatycznej dolewki i oczywiście więcej LPS Glonów zielonych niestety brak, Mitrax trochę głoduje Na skale pojawiły się białe nitkowate glony, które systematycznie odrywają się (wyglądają jak kawałki waty) Nie mam pojęcia co to może być. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sebastiano Report post Posted February 12, 2019 Z perspektywy czasu co możesz powiedzieć o kaskadzie którą używasz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
cherrybloss Report post Posted February 16, 2019 Jestem zadowolony. Kaskada działa bezproblemowo i jest estetyczna. Jedynym mankamentem wg mnie jest skimmer, który ma wlot zbyt głęboko, przez co nie spełnia do końca swojej funkcji. Wystarczy jednak wkleić kawałek czarnej pleksi i po problemie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sebastiano Report post Posted February 16, 2019 (edited) Piszesz na początku wątku , że masz ją wypełnioną matrixem.Nie spowolniło to w jakis sposób pracy kaskady?Ile wsypałeś matrixa do tej kaskady? Edited February 16, 2019 by Sebastiano (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
cherrybloss Report post Posted March 24, 2019 Cześć, do kaskady wsypałem 1250 ml matrix oraz sera silicate + matrix carbon. Kaskada działa bez zarzutu. Przy okazji mała aktualizacja, akwarium ma się całkiem dobrze, plaga dino zniknęła, niestety pojawiły się drobne ogniska cyjano. Parametry: NO3 - 0,5 PO4 - < 0,03 KH - 7,5 Ca - 440 Mg - 1300 Zasolenie ok. 1,025 (spławik w najbliższym czasie zastąpię refraktometrem) Nowi mieszkańcy: zoa, 2x sexishrimp, caulastrea i przeurocza babka signigobius biocellatus. Quote Share this post Link to post Share on other sites
licek Report post Posted June 21, 2019 Siemka. Jak oceniasz oświetlenie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
cherrybloss Report post Posted June 21, 2019 Jeśli pytasz o chińczyka to słabo. Dołożyłem DIY na Cree i dopiero teraz oświetlenie wydaje się optymalne. Podsumowując, drugi raz bym nie kupił. Quote Share this post Link to post Share on other sites
cherrybloss Report post Posted July 8, 2019 Witajcie, z braku czasu długo nie pisałem, ale dzisiaj miałem kilka refleksji na temat mojego akwarium, którymi chciałem się z Wami podzielić. Akwarium ma już ponad pól roku i generalnie ma się całkiem nieźle. Parametry: Zasolenie: tutaj trochę zagadka, ponieważ dwa spławiki pokazują nieco inaczej. Według Aquamedic ok. 1.023 (density?) bo w instrukcji nic nie pisze o jednostkach, a na niemieckiej stronie znalazłem, że mierzy SG, co trochę kłóci się z zieloną skalą, która jest pomiędzy 1.020 a 1.025. Zamówiłem już refraktometr, bo szkoda czasu na zagadki tego typu. Ca - 450 (Colombo) Mg - 1600 -(Colombo) sól AF RS i z tego co czytałem dużo osób ma problem z wysokim magnezem. Od czasu zmiany z IO akwarium ma się gorzej, więc rozważam przejście na Red Sea KH - 7,5 (Colombo) NO3 - niewykrywalne (Colombo) PO4 - ok. 0,03 (Colombo) Jebao SW-2 Dozowanie : TM NP Plus 1x2 dni, Kent Essential Elements 1xtydzień 0,5 ml + karmienie 1/3 kostki kryl i solowiec + łyżeczka AF w proszku, aminikowasy AF 1x 3 dni Obsada: 2 x błazny (malutkie), 2x sinularia, 2xlobophyton, acantasrea, calustrea, euphylia, zoa kilka różnych + acropora (na próbę), biarerum na osobnej skale Nie obyło się bez strat oczywiście. Po 4 miesiącach wyskoczyła babka signigobius biocellatus, co bardzo mentalnie przeżyłem. Niestety to chyba moja wina, ponieważ przesadziłem z bakteriami, pojawił się zakwit co dodatkowo nałożyło się z upałami i temperaturą koło 30 stopni. Pewnie rybka miała po prostu za mało tlenu. Padł też mitrax, prawdopodobnie nie przeszedł wylinki. Po pół roku mam już dużo bardziej ustrukturyzowaną wiedzę i wiem, w jakim kierunku chcę iść. Miękkie najpewniej wylecą, zostanie briareum i zoa, przewaga lps i górna półeczka na SPS. 2 x błazny + signigobius (no muszę ją mieć Docelowo chciałbym prowadzić zbiornik na produktach Red Sea, ale cały czas zastanawiam się nad filtracją. Obecnie mam kaskadę Tidal 75 i mam wątpliwości, czy spełnia swoją funkcję. Niby parametry ciągle bliskie zeru, ale woda ciągle lekko mleczna. W kaskadzie na spodzie jest wata+ do pełna matrix oraz chemie pure blue. Kaskada często się zapycha, muszę wymieniać watę co kilka dni, co jest uciążliwe. Zastanawiam się również, czy wata nie zatrzymuje papu dla bakterii i złoże biologiczne nie spełnia swojej roli. Generalnie ani sump ani panel nie wchodzi w grę, dlatego rozważam 3 opcje: 1. Likwidacja kaskady i kupno Bubble Magnus Q3 2. Zostawienie kaskady i dokupienie Tunze 9004 lub Hydora do środka 3. Kupno bakterii Biogro 123 i filtracja tylko na kaskadzie + chemie pure Skłaniam się ku opcji nr 2, jednak czy przy takim odpieniaczu i ponad 7 kg żywej skały kaskada w ogóle ma sens? Dużym plusem kaskady jest natomiast możliwość umieszczenia wkładów i adsorbentów (typu phosquard). Zdjęcia dodam przy najbliższej okazji, bo muszę się trochę przyłożyć. Proszę doświadczonych akwarystów o radę Quote Share this post Link to post Share on other sites
AnT Report post Posted January 12, 2020 1 godzinę temu, cherrybloss napisał: Witam, Od jakiegoś czasu w akwarium mam atak tego czegoś co widać na zdjęciach. Pojawia się głównie na szybach, sprzęcie i na dnie. Na skale są miejsca gdzie nie ma w ogóle. NO3 1, PO4 niewykrywalne, kh 7.5 Mg 1400 Ca 400. Może ktoś z doświadczonych akwarystów ma jakiś pomysł? Tu będzie łatwiej - przenawoziłeś Pozdr. Quote Jutro nowy dzień. I nowa szansa, żeby znowu coś spi**dolić ... ale tym razem kreatywniej. „Właściwą funkcją człowieka jest życie, a nie istnienie. Nie będę marnował swoich dni, próbując je przedłużyć. Będę wykorzystywał swój czas”. . I to by było na tyle. . Share this post Link to post Share on other sites
cherrybloss Report post Posted January 12, 2020 (edited) Masz na myśli mikro? Nie dozuje nic oprócz baillinga AF 1+2+3. wg zużycia. Dodam jeszcze, że od 3 dni świecę AL Prime HD, aczkolwiek problem pojawił się już wcześniej przy lampie DYI. Odpieniacz Tunze 9001, w kaskadzie matrix. Biogro 123 dwa razy w tygodniu, podmiana na soli Aquarium System Reef Cristal 10 % 1x2 tyg. Edited January 12, 2020 by cherrybloss (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dejvix Report post Posted January 12, 2020 Piszesz ze w kaskadzie wate masz na spodzie. Powinna byc na matrixie, łatwiejsza obsługa i przepływ się nie blokuje bo woda podniesie wate jak bedzie zapchana Quote Gdy wszyscy wiedzą że czegoś nie da się zrobić pojawia się ten jeden, który nie wie że się nie da i on właśnie to coś robi. Einstein Moje 42l Share this post Link to post Share on other sites
cherrybloss Report post Posted January 12, 2020 Ten dłuższy post powyżej jest z lipca, obecnie używam waty tylko doraźnie i kładę ją na wierzch. Swoją drogą jak kiedyś leżała 4 dni i zrobiłem test na fosforany z odcieku to byłem w szoku - powyżej 0,1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
cherrybloss Report post Posted February 4, 2020 (edited) Akwarium po wielu przejściach powoli zaczyna się stabilizować. Edited February 4, 2020 by cherrybloss (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
cherrybloss Report post Posted August 15, 2020 Zdjęcia bez retuszu na szybko, jeszcze dużo brakuje ale coś tam rośnie Quote Share this post Link to post Share on other sites
cherrybloss Report post Posted August 15, 2020 (edited) Edited August 15, 2020 by cherrybloss (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arek77 Report post Posted August 15, 2020 Jak na mój gust to do ideału tylko piasku brakuje, ale każdy ma co lubi Quote Share this post Link to post Share on other sites
cherrybloss Report post Posted August 16, 2020 Był piasek, ale po tym jak babka wyskoczyła z akwarium zaczęły się problemy. Niedługo planuje przesiadkę na 250 i zastanawiam się, czy iść w piasek czy nie i jaka granulacja, żebym nie miał wszystkiego zasypanego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wally Report post Posted August 16, 2020 Jak masz ustawiona lampę? Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
cherrybloss Report post Posted August 16, 2020 Jeszcze kilka makro w RB @wally lampa ustawiona bardzo prosto Quote Share this post Link to post Share on other sites
wally Report post Posted August 20, 2020 Dzięki za ustawienia Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gorzyn Report post Posted August 30, 2020 Zaopatrzyłeś się już w filtr RO? Czy dalej woda ze sklepu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
cherrybloss Report post Posted August 31, 2020 RO, zbyt dużo mi jej idzie i leniwy się zrobiłem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
cherrybloss Report post Posted September 9, 2020 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Beti Report post Posted September 9, 2020 Świetnie, Piękna kostka, widać że koralom sprzyja Widać że czas popłaca...cierpliwość to co ważnego jest w tym pięknym hobby. Gratuluję Quote Share this post Link to post Share on other sites