Steron Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2019 Nie jest to ten sam artykuł, który czytałem, ale podobny https://reefbuilders.com/2017/09/15/the-reef-builders-community-reef-lighting-program/ Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brona25 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2019 W dniu 9.01.2019 o 19:33, waldek123blau napisał: W swoich 4 akwariach miałem kolejno oświetlenie HQI oraz ledowe zarówno firmowe jak i DIY jednak dla mnie najlepsze są świetlówki T5 i takie mam obecnie. Korale rosną jak głupie! @waldek123blau Jakiej firmy świetlówek używasz i jakich barw. W które warto zainwestować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2019 12 godzin temu, brona25 napisał: @waldek123blau Jakiej firmy świetlówek używasz i jakich barw. W które warto zainwestować. Mam 2 lampy ATI ściemnialne 8x80w i 8x54w, mam taki układ świetlówek. ATI Blue Plus ATI Aquablue Special ATI Blue Plus ATI Purple Plus ATI Blue Plus ATI Aquablue Special ATI Blue Plus ATI Blue Plus Do lampy 8x 80W ATI Blue Plus ATI Purple Plus ATI Blue Plus ATI Coral Plus ATI Coral Plus ATI Blue Plus ATI oral Plus ATI Blue Plus Wygląda to tak: W dniu 9.01.2019 o 21:48, sosna napisał: pokaz zdjecia tych korali(waldek123blau)bo sprzet juz znamy.Ciekawia mnie te przyrosty.U mnie na ledach rosna szybko tylko takie chwasty jak monti i seriatopory.Akry slabo przyrastaja mi na ledach.Technika idzie naprzod wiec zapewne ledy kiedys wypchna inne zrodla swiatla lub powstanie cos co godnie zastapi swietlowki.Producenci kombinuja z ledami bo w swietlowkach nie maja juz opcji Poniżej podaję link do tematu szybkich wzrostów korali: A poniżej dwie fotki gdzie widać wzrost Seriatopory caliendrum zielonej fluo i Stylophory milki i wszystko na świetlówkach: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SinusX Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2019 Co ile zmieniasz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2019 Teraz, SinusX napisał: Co ile zmieniasz ? Co 6 miesięcy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brona25 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2019 Pięknie wszystko rośnie, ogromne i super wyglądające akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caban Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 W dniu 11.01.2019 o 09:15, waldek123blau napisał: Mam 2 lampy ATI ściemnialne 8x80w i 8x54w, mam taki układ świetlówek. Właśnie nie dawno zdjołem identyczną lampę znad swojego zbiornika W dniu 11.01.2019 o 10:29, waldek123blau napisał: Co 6 miesięcy z tego powodu . I bardzo mnie ciekawi właśnie temat " led " diy i frimowych z tego powodu czy rzeczywiście nie trzeba będzie ich wymienić np po roku.albo po 2 Zakładając iż będą pracowały w optymalnych 80 % swej mocy itd. Są tu wypowiedzi iż wszystko fantastycznie rośnie pod ledami . Jednak rozmawiając oko w oko z producętami diy oraz sklepami które sprzedają takie lampy jakiejś eufori nie widać aby ten rodzaj światła w szczególności sprawdzał się przy akrach . Do tego dodając fakt iż w sklepach prawie każdym wszystko chodzi na świetówkach to te wypowiedzi wydają się być wyjątkami potwierdzającymi regułę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tata Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 Tak, zgadza się, dla tego myślę że ciekawym rozwiązaniem była by konwersja naszych ATI na hybrydy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 59 minut temu, Tata napisał: Tak, zgadza się, dla tego myślę że ciekawym rozwiązaniem była by konwersja naszych ATI na hybrydy. Jest specjalna przystawka LED-owa do lamp ATI Sunpower montuje się ją do boków lampy i powstaje hybryda. Poniżej wklejam link do opisu: https://reefhacks.com/reefbrite-blue-led-strip/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tata Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 Tak, to jest jedno rozwiązanie, ale mi bardziej chodzi o coś na wzór prawdziwej hybrydy ATI, czyli usuwamy np dwie świetlówki i na ich miejsce paski z odpowiednimi LED. Jest tu duże pole do popisu dla domowych majsterkowiczów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 2 minuty temu, Tata napisał: Tak, to jest jedno rozwiązanie, ale mi bardziej chodzi o coś na wzór prawdziwej hybrydy ATI, czyli usuwamy np dwie świetlówki i na ich miejsce paski z odpowiednimi LED. Jest tu duże pole do popisu dla domowych majsterkowiczów. Tylko wtedy usuniesz 2 świetlówki czyli osłabisz źródło światła lepiej dołożyć takie lampy led.Te dodatkowe lampy led-owe są na wymiar lamp ATI Sunpower zrobione i nazywają sięistwami świetlnymi ReefBrite XHO Te dodatkowe lampy led-owe są na wymiar lamp ATI Sunpower zrobione i nazywają się listwami świetlnymi ReefBrite XHO https://www.ebay.de/itm/ReefBrite-12-Blue-Tech-LED-Strip-Light-Silver/182249343746?hash=item2a6ee84b02:g:jP4AAOSwawpXtyaI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tata Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 A co myślisz o tych: https://pl.orphek.com/or-bar-led-light/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 Poniżej znalazłem artykuł o takim rozwiązaniu gdy ledy są w samej lampie ATI Sunpower: http://sgreefers.com/threads/ati-german-aquarium-lighting-solutions.580/ 1 minutę temu, Tata napisał: A co myślisz o tych: https://pl.orphek.com/or-bar-led-light/ Wygląda nieźle ! Na niemieckim eBayu też są takie: https://www.ebay.de/itm/2er-Set-MaxLumen-120cm-ECO-Marine-30W-LED-Balken-Meerwasser-Aquarium-Beleuchtung/183658647845?hash=item2ac2e89125:g:56IAAOSwtutcJ~Fz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caban Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 (edytowane) No dobry i fajny to pomysł . Tylko po co ? Aby tylko bliki były ? Bo po to aby ulepszyć rodzaj światła i bardziej go dopasować to cyba raczej słąby pomysł . bo wydaje mi się iż świetlówki to jak na razie dla mnie najlepsze światło . Piszę tu o sobie bo na hqi dopiero przechodzę ze świetlówek a ledy jakoś mi i koralom typu akra nie podchodzą . Edytowane 6 Marca 2019 przez Caban (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomko Zgłoś Napisano 6 Marca 2019 (edytowane) Trzeba pamiętać jeszcze, że lampy HQI produkują ogromne ilości ciepła i większość energii idzie w "luft". Do zamkniętych zbiorników się nie nadają. Ale za to dają najfajniejsze bliki. Natomiast najlepsze kolorki z korali wyciągają T5 w odpowiedniej konfiguracji. LEDy zaś, łączą jedno i drugie i zakładając ich teoretyczną trwałość sa najbardziej ekonomiczne. Am I wright? Tyle tytułem podsumowania. Więc wszystko zależy od priorytetu. Pozdr., tomko Edytowane 6 Marca 2019 przez tomko (wyświetl historię edycji) Cytuj Nowe 400L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach