flcf Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2019 Pytanie do ludzi którzy stosują nocne oświetlenie. Spotkałem się z tym że niektórzy robią oświetlenie nocne koloru niebieskiego a niektórzy czerwone. Jak jest u Was? Jakie ma to znaczenie? Czy czerwony kolor daje jakieś inne "właściwości" niż standardowy niebieski? Czy to tylko kwestia estetyki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Niebieski,jeszcze nocy czerwonej na rafie nie widziałem Edytowane 13 Stycznia 2019 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flcf Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2019 Teraz, Sygen napisał: Niebieski,jeszcze nocy czerwonej na rafie nie widziałem Pytam bo moja lampa ma wybór właśnie "księżyca" niebieskiego i czerwonego i tak doszedłem do wniosku że pewnie jacyś nie głupi ludzie ją zbudowali i może w jakimś celu dali ten czerwony kolor Ja nie wiem dlatego pytam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Zrób eksperyment zrozumiesz o co chodzi z czerwonym światłem księżyca. Wygaś lampę (w tym światło nocne) niech ryby zapadną w letarg - odpal tylko czerwone oświetlenie nocne. Następnego dnia odpal samo światło niebieskie. Wg mnie światło czerwone jest hmmm niewidziane przez ryby (słabiej widziane). - tak sprawdzałem czerwoną latarką i niebieską latarką - reakcje w moim baniaku były różne. Poparcia naukowego tego przypuszczenia nie szukałem ponieważ nie piszę pracy doktorskiej z widzenia poszczególnych barw światła przez aparat oczny ryb morskich. Edytowane 13 Stycznia 2019 przez chwialek (wyświetl historię edycji) Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2019 ja mam niebieskie 4 diody 4x1w ale nie za mocno tak aby korale które polipują w nocy mogły polipować,za mocne światło im to utrudni lub uniemożliwi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2019 Niebieski mniej przeszkadza w nocy ,jeśli masz korale fluo w zbiorniku będą fajnie wyglądały . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matroxpl Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2019 (edytowane) 11 godzin temu, chwialek napisał: Zrób eksperyment zrozumiesz o co chodzi z czerwonym światłem księżyca. Wygaś lampę (w tym światło nocne) niech ryby zapadną w letarg - odpal tylko czerwone oświetlenie nocne. Następnego dnia odpal samo światło niebieskie. Wg mnie światło czerwone jest hmmm niewidziane przez ryby (słabiej widziane). - tak sprawdzałem czerwoną latarką i niebieską latarką - reakcje w moim baniaku były różne. Poparcia naukowego tego przypuszczenia nie szukałem ponieważ nie piszę pracy doktorskiej z widzenia poszczególnych barw światła przez aparat oczny ryb morskich. Nie wiem czy wszystkie, ale większość organizmów morskich faktycznie nie widzi światła czerwonego. Niektóre ryby głębinowe emitują takie światło w celu oświetlenia ofiar z czerwonym pigmentem. Taka przekąska nawet nie wie, że jest oświetlana przez drapieżnika, ot taka ciekawostka Ja u siebie w Ethereal mam ustawione bardzo lekkie niebieskie światło, które emitowane jest przez diody wokół wentylatora. Edytowane 14 Stycznia 2019 przez matroxpl (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje bagienko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2019 Ja mam 4 diody niebieskie royal blue na całe akwarium długości 320cm i korale fluo wyglądają nocą rewelacyjnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2019 Ja mam 3 lampy na jednym sterowaniu AQMA. Oświetlenie nocne mam wysterowane na 3% - nie jest za jasno, a widać co się w baniaku dzieje. Dodatkowo w tylnym rogu skrajnej lampy zamiast niebieskiej jest jedna biała dioda 6500k (chyba księżyc w zamyśle autora) i wszystko jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach