@Pawel Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2019 Zauważyłem, że od jakiegoś czasu coś jej nie pasuje. Nie pompuje się w całości tak jak kiedyś. Ma coraz mniej polipów. Zdjęcie i film zrobiłem już przy gaszeniu światła dlatego jest zwinięta. Siedzi na niej trochę małych ślimaków. Zauważyłem też jedną asterinę. W tym problem? W akwarium trochę miękasów, trochę LPS-ów i jakiś SPS też się znajdzie. Cała banda ładnie codziennie polipuje w tym cztery euphylie. Dla parametrowców: temp. - 25, NO3-15 (salifert), PO4 - 0 (hanna), 0,03 (ICP), KH - 7 (salifert), mg - 1265 (af), ca - 400 (af), sól 33 ppt (reflektometr, kalibrowany na płynie saliferta) . Dodatkowo wyniki potwierdzone testem ICP. Test wykazał mało jodu 0.0089 - podbijam od tygodnia. Podmiany raz na dwa tygodnie. Ballinga nie leją - spadki nie są wykrywalne testami. Karmienie korali raz w tygodniu produktami AF. Ryby mrożonki + suchy z karmnika. Światło LED + T5. Akwarium 536l, zalane w kwietniu ubiegłego roku. Rybek 17. Cyrkulacja zmienna, nie szarpie Pomocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szarykruk Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2019 A jesteś w stanie zrobić lepsze zdjęcie ślimaków? Cytuj Sto kilo szczęścia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Patrz a u mnie rośnie to jak chwast,może papu za mało,albo woda wytrzepana z micro.No i te PO4 niziutkie jak dla miekasów,taki poziom to dobry dla sps. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez Peniek (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2019 Jutro postaram się o lepsze zdjęcia ślimaków oraz foto jak się pompuje. Z miękkich mam jeszcze 2x sarco, capnela, briareum, discosomy, pseudogorgonie, labophytum, sinularie, zoa. Wszystko ładnie rośnie. Jakby woda była jałowa to po tych koralach tez by coś było widać. Kubek z odpieniacza (niepełny - Twistman 200ext) wylewam średnio raz na dwa tygodnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kniaz0 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2019 Na pewno nie ślimaki, odmiana tych ślimaków to miniturbo mam tego mnóstwo i Anthelia która bardzo ładnie polipuje, może jakiś inny koral jest za blisko i drażni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2019 witam,kiedys tez tak mialem sps.lps ladnie sie pompowaly a miekasy zaczely zanikac,po zrobieniu testu marinlab od aquaforest okazalo sie ze jod jest za niski,zaczolem dodawac jod i teraz wszystko jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
human_87 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2019 Masz może zdjęcie, jak jest otwarta? Cytuj >>Purple Reef<< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2019 1 godzinę temu, human_87 napisał: Masz może zdjęcie, jak jest otwarta? Wrzucę po powrocie z pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2019 W takcie dnia: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2019 Paweł No i co jej dolega wg Ciebie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2019 14 minut temu, @Beti napisał: Paweł No i co jej dolega wg Ciebie? No marnie wygląda Kiedyś była duża, rozłożysta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szarykruk Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2019 W dniu 24.01.2019 o 00:55, kniaz0 napisał: Na pewno nie ślimaki, odmiana tych ślimaków to miniturbo mam tego mnóstwo i Anthelia która bardzo ładnie polipuje, może jakiś inny koral jest za blisko i drażni Nie wygląda na Parviturbo weberi. Cytuj Sto kilo szczęścia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2019 Zbliżenie na ślimaka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
human_87 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Chciałem coś poszukać i pomóc. Zastanawiałem się, czy to na pewno Anthelia, bo pierwsze dwa zdjęcia, wyglądają jak zamknięta Clavularia (np. papaya); Przynajmniej moja tak wyglądała, zanim jej jeżowiec nie zjadł. Wchodził na nią, myślałem, że glony wyjadał - a on zjadł całą clavularię. Tutaj wskazówka: że po samym przejściu jeżowca - długo zajmowało jej ponowne otworzenie się. Znalazłem w necie porównanie tych dwóch korali. Patrząc na trzecie zdjęcie, jak była otwarta, to rzeczywiście skłaniałbym się, że to Anthelia. Jednak nie dałbym 100% pewności. Różnica między wymaganiami dla Clavularii oraz Anthelii jest widoczna przede wszystkich chyba w cyrkulacji. Clavularia lubi od słabej do średniej, z kolei Anthelia ponoć dobrze radzi sobie w silnej. Piszę, 'ponoć' ponieważ, Anthelia należy do rodziny Xeni, a jak wiadomo Xenia najlepiej wygląda w słabej cyrkulacji - wtedy też ładnie pulsuje. Tutaj, też dobry drop z jodem napisał kolega wyżej. Wszystkie korale z rodziny Xeni lubią jod. Może warto kupić test na jod. Wracając do cyrkulacji, to widziałem na YT, że u Ciebie ładnie falowała i w teorii nie powinno być to przyczyną, że teraz się nie otwiera - jednak dla testu na 2 - 3 dni postawiłbym ją w spokojne miejsce. Z koralami prawda jest taka, że bez względu co napiszą o silnej cyrkulacji to tylko SPSy ją uwielbiają. Wyszło masło maślane, ale innych pomysłów nie mam. Pozdrawiam. Edytowane 25 Stycznia 2019 przez human_87 (wyświetl historię edycji) Cytuj >>Purple Reef<< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karpik Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2019 W dniu 24.01.2019 o 19:45, @Pawel napisał: No marnie wygląda Kiedyś była duża, rozłożysta No fakt, słabo rozłożona, ale bez przesady, może ma taki okres:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2019 Te ślimaki to może być coś z tych co zjadają miękkasy, a przede wszystkim zoanthusy.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szarykruk Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2019 Nie wygląda na typowy sundial snail, prędzej na collonista. Takie toto małe. Ale dziwne jest to, że siedzą bezpośrednio na anthelli, glonów na niej nie widać, a ślimaki muszą coś jeść. Cytuj Sto kilo szczęścia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaZek Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2019 Jak to sundial snail a (ten po lewej tak wygląda jak u mnie) to lepiej odławiaj jak najszybciej bo mnożą się na potęgę. Ja przytargałem z jakąś szczepką po czasie było wszędzie pełno małych a zoa ginęły w oczach zżarły wszystkie jak skończyły to sie za pocillopore wzięły ja tę walkę przegrywam bo nie wiem jak z nimi walczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2019 (edytowane) Mam już plagę tych ślimaków. Są wszędzie, ale inne korale na nie nie reagują. Zoa także, ładnie rośną i pojawiają się nowe główki. Nie zauważyłem, żeby jakieś główki znikały lub się zamykały. Edytowane 26 Stycznia 2019 przez @Pawel (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kniaz0 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2019 Porównaj czy to są te ślimaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach