Skocz do zawartości
ILUZJONISTA

Nowy miernik zasolenia HI98319

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę sprzęt mi się rozjechał,mam dziwną sytuację bo po skalibrowaniu pokazuje 35ppm,ale po powiedzmy godzinie już zaniża wynik i tak dojechałem w akwarium do 36ppm.

Pisałem do Hanny dwa razy w ciągu kilku tygodni,ale chyba nas mają w d...e bo zero odzewu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Inmar, to nie ten sam sprzet ale ja mam ph checker plus do ph i powiem Ci ze nawet co jakis czas pomimo kalibracji, wymiany baterii z pomiaru na pomiar oszukuje wynik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, inmar napisał:

Trochę sprzęt mi się rozjechał,mam dziwną sytuację bo po skalibrowaniu pokazuje 35ppm,ale po powiedzmy godzinie już zaniża wynik i tak dojechałem w akwarium do 36ppm.

Pisałem do Hanny dwa razy w ciągu kilku tygodni,ale chyba nas mają w d...e bo zero odzewu.

Do nich trzeba dzwonić. 
Ja mam ten miernik z 5 miesięcy i jest cacy. Po każdym pomiarze płuczę go w ro i pokazuje dobrze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, inmar napisał:

Ja mam go 3,5 roku i tak mi zawyża z 4 miesiące.

No może wyzionął ducha. Ale próbuj dzwonić do nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś dla ciekawości pobawiłem się z temperaturami przy kalibrowaniu na oryginalnym płynie,wyniki poniżej i wydaje się,że może coś z kompensacją temperatury coś mu się stało.Wczoraj dzwoniłem do serwisu,poradził elektrody grafitowe przeszlifować delikatnie,2,3 razy na mokro papierem wodnym 2000.Generalnie nie wiem czy można ten płyn w ogóle tak mierzyć

26 st. zasolenie 34,8

22,6 - 35,1

25,5 - 34,7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, inmar napisał:

Dziś dla ciekawości pobawiłem się z temperaturami przy kalibrowaniu na oryginalnym płynie,wyniki poniżej i wydaje się,że może coś z kompensacją temperatury coś mu się stało.Wczoraj dzwoniłem do serwisu,poradził elektrody grafitowe przeszlifować delikatnie,2,3 razy na mokro papierem wodnym 2000.Generalnie nie wiem czy można ten płyn w ogóle tak mierzyć

26 st. zasolenie 34,8

22,6 - 35,1

25,5 - 34,7

Z jednostek wynika ze mierzysz PSU czyli:

Dokładność (g/l); PSU  Zakres niski: ±0.20; Zakres wysoki:  ±1 (0.0 do 40.0) ±2 (40.0 do 70.0)

To co się nie zgadza? :P

Edytowane przez sith114 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tych miernikach jest mnóstwo tematow/wątków na internecie - poczytaj. Generalnie można przyjąć że zawyża wynik o 1 do 2 punktów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy kompensacja temperatury nie powinna korygować wyniku ? Dziś próbowałem ponownie skalibrować nowym płynem i dalej d..a. Znalazłem cennik  serwisu i wydaje się,że koszt łączny jest niewiele tańszy niż nowy miernik,bo 200zł plus przesyłki w dwie strony. Sprawdziłem też ten płyn kalibracyjny  do sprawdzenia reflaktometru do pomiaru zasolenia wykazał 26 ppt. Czy ten płyn nie nadaje się do kalibracji zasolenia innych urządzeń ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się psuje to wszystko. Coś mi z ilością soli nie pasowało przy podmianach, kupiłem refraktometr i okazało się że w akwarium mam prawie 37 PSU. Skalibrowałem oba urządzenia na na płynie referencyjnym od Hanny i miernik od nich pokazuje 35 a refraktometr prawie 37. Dramat. 
Chwaliłem ten miernik ale okazało się że dno. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mojego nie naprawiam,za to stary reflaktometr Knopa sam się naprawił i pokazuje zgodnie z ICP.Nie wiem co z nim było nie tak,ale pokazywał głupoty a teraz OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi