fOe Zgłoś Napisano 13 Lutego 2019 Pomoże ktoś w wyjaśnieniu takich wyników napewno wiem że przesolone choć kalibruje płynem refraktometr i żywica do wymiany tds ręczny pokazuje 000 w razie czego jak to doprowadzić do ładu pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 13 Lutego 2019 Przesolone ,brak jodu można powiedziec ze wogóle brak. Ca,Mg w górnych granicach ale ok Reszta nie jest taka zla co tak solisz to nie morze czerwone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doktur Zgłoś Napisano 13 Lutego 2019 Jak prowadzisz akwarium? Podmiany, balling ile wody RO dolewasz po odparowaniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fOe Zgłoś Napisano 13 Lutego 2019 U mnie na płynie referencyjnym pokazuje 36pp więc myślałem że ok dodam że zbiornik ogólnie sps a niektóre wartości wykraczają poza skalę więc co warto zmienić ? Dużo miedzi itp Prowadzę na produktach af balling sól np pro i pro bio s podmieniana co tydzień nawet za dużo bo około 50l A sps nie wyglądają tak jak powinny niektóre blade jedne słabo polityka itp dlatego zrobiłem icp aby poprawic to co jest zle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 13 Lutego 2019 Woda ro jest zła. Fosforany w ro pokazują że puszcza membrama. O przesoleniu już mówili. Po obniżeniu zasolenia można dopiero stwierdzić na jakich poziomach jest micro w wodzie. A jod zbyt nisko o czym też mowili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fOe Zgłoś Napisano 13 Lutego 2019 Zasolenie obniżenie ok membranę wkłady wymiana ok kod mam z kz ile go dawac na 400l ? 4krople tak jak jest napisane czy zacząć od 2 od czego może z tego wiadomo czemu sps tak wyglądają ? Chcę znaleźć przyczynę i ja wyeliminowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 14 Lutego 2019 Jeśli zasolenie zbiłeś tak szybko to mogą być kolejne kłopoty. Poza wynikami icp to dla prawidłowego wyglądu i rozwoju korali, zwlaszcza sps potr, eba jeszcze światła, cyrkulacji i stabilności. Masz wynik, postaraj się wyrównać powoli pierwiastki, potem poczekaj kilka tygodni. Jeśli nie będzie wyniku szukaj przyczyny gdzieś indziej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fOe Zgłoś Napisano 14 Lutego 2019 Na 400l mam pm 8x54w świetlówki nowe cyrkulacja rw15 i 6095 + z obiegu pompa 8000l zasolenie obniżam powoli czy mogłem przypalić korale jak wymieniłem świetlówki wszystkie odrazy ? Lampeam z 15cm nad tafla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Lutego 2019 Możliwe że są prześwietlone, a po wymianie świetlówek tipy popalone. Masz jakieś foty zbiornika?Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 14 Lutego 2019 Może głodują sobie u Ciebie? Pokaż jakieś zdjęcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fOe Zgłoś Napisano 15 Lutego 2019 (edytowane) Już daje Edytowane 15 Lutego 2019 przez fOe (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fOe Zgłoś Napisano 16 Lutego 2019 Nikt nie ma pomysłu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek79 Zgłoś Napisano 17 Lutego 2019 12 godzin temu, fOe napisał: Nikt nie ma pomysłu?? Moim bardzo skromnym zdaniem bo akwarium mam dopiero od 2 lat prawie jedną z możliwości jest popalenie po zmianie świetlówek. Mi powiedziano, że po wymienia na czas wypalania świetlówek powinno się lampę podciągnąć w górę o te 5-10cm. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/93536-diabelskie-666-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fOe Zgłoś Napisano 17 Lutego 2019 Działo się tak już przed wymianą .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 17 Lutego 2019 (edytowane) W dniu 15.02.2019 o 16:44, fOe napisał: Już daje Mnie zastanawia jedno Czemu te korale mają tak poszarpane końcówki ? Może coś je podjada Edytowane 17 Lutego 2019 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 17 Lutego 2019 (edytowane) braki tkanki występują również od spodu korala... @fOe co może je u ciebie podjadać? Jodu na pewno za mało. W dniu 13.02.2019 o 15:21, @Beti napisał: Ca,Mg w górnych granicach ale ok przy przesoleniu to ja bym tego nie określił jako w górnych granicach... zejdzie zasolenie spadnie reszta parametrów. Zbierz w jednym miejscu co dokładnie lejesz do zbiornika w jakich ilościach oraz w jakich odstępach czasu. Edytowane 17 Lutego 2019 przez chwialek (wyświetl historię edycji) Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fOe Zgłoś Napisano 17 Lutego 2019 (edytowane) Podaje od 2 dni jod kz 3k podaje też af abcv od 3 dni po 3 krople + suche dla korali nic więcej nie leje mam brzydala ale czy to on śpi blisko nich ale nie wiem ... Edytowane 17 Lutego 2019 przez fOe (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 17 Lutego 2019 7 minut temu, fOe napisał: Podaje od 2 dni jod kz 3k podaje też af abcv od 3 dni po 3 krople + suche dla korali nic więcej nie leje mam brzydala ale czy to on śpi blisko nich ale nie wiem ... Plus do tego W dniu 26.01.2019 o 16:38, fOe napisał: ostatnio chyba przelałem mikro z FM colorelement w sumie same szczpeki na 400l wlałem po 6ml każdego , czy mogło to spowodować ze tipy sps porobiły się brazowe jak by glonik na nie wszedł .Macie jakies pomysły co teraz ? podmiana ? czy zostawić nic nie dodawać i samo zejdzie ? W dniu 28.01.2019 o 09:12, fOe napisał: podmiany na af reef , zazwyczaj co tydzień plus minus 3 dni , w systemie 200ml zeolitu ,250ml pallet xl , 200ml wegla ,bakterie af i pozywka po 4 krople ,lampa ati pm 8x54w cyrkulacja 2x tunze 6095 rw 15 marea 6000 + obieg parametry sprawdzam co 2 dni balling odlaczony bo miałem skok kh z 7,7 na 8,7 SZACUN - nawet ja tak nie szaleje Do tematu Nawet nie wiadomo czego się łapać Ja bym zrobił tak : Odstawił wszystko wyją , węgiel , zeolity Zostawił czysty balling Podmiana na RS PR I tyle i tak co trzy tygodnie Ale to ja Pozdr. Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fOe Zgłoś Napisano 17 Lutego 2019 Zeolit wyjolem FM wlałem tylko raz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 17 Lutego 2019 nie masz przypadkiem wirków w baniaku? Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 17 Lutego 2019 Brzydal do wyłowienia natychmiast. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Lutego 2019 Michalfa miał ten sam problem zapytaj jego o co chodziło Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach