Adam98 Zgłoś Napisano 17 Lutego 2019 Miał ktoś takiego Plataxa i mógłby coś o nim napisac ? Wogole można go kupić w Polsce ? Jest gdzieś dostępny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 17 Lutego 2019 Był dostepny w PL. Widziałem go kilka razy w sklepach. Duża ryba, wymagająca sporych rozmiarów zbiornikow. Ten na zdjęciu to młody osobnik, później już tak kolorowy nie jest jak podrośnie. Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 17 Lutego 2019 Dorasta do 60cm wysokości. W niewoli pewnie mniej, no ale te 45 osiągnie pewnie... Trzeba mieć basen dla niego.. No i fakt, dorosły już nie wygląda tak barwnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 17 Lutego 2019 Na zdjęciu to młodzutki Platax pinnatus Dorosły To ryba dla oceanariów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam98 Zgłoś Napisano 17 Lutego 2019 Maja jakieś szczególne wymagania oprócz dużego akwarium ? Jakiś sklep mógłby ewentualnie go ściągnąć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2019 Erybka bez problemu Ci załatwi. Ile litrów ma Twoje akwarium? Młode plataksy są delikatne, wymagają słabego ruchu wody - prąd wręcz je rwie. Łatwo się obsypują, muszą być porządnie karmione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 18 Lutego 2019 Głębokość dla tej ryby o ile pamiętam to minimum metr. Dodatkowo musi być spory zapas do pływania. Może nie jest szybka ale jest jakby wędrowna. W krótkich zbiornikach "męczy się". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam98 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2019 Jak małe to fajne szkoda ze rośnie duże i mały prąd wody musi miec :/ Zawsze można sprzedać/ oddać dorosłego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 18 Lutego 2019 Był dostępny w Bielsku w Skrzydlicy wspomnialam o nim w swoim wątku razem z @dla synapiękna ryba juz byłam prawie zdecydowana na kupno,po czym po tyg juz w sklepie jeden osobnik padł,a drugi u kogos w zbiorniku. Wymaga dużego akwarium,spokojnych ryb trudna w aklimatyzacji,wymagane dobre parametry wody i raczej stabilne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arashi_ Zgłoś Napisano 18 Lutego 2019 Adam97-Widziałam je w zeszłym miesiącu na żywo, muszę sobie przypomnieć w którym sklepie. Wiem, że to rzecz gustu ale nie wyglądały jakoś superowo. Na pewno nie tak jak na Twoim zdjeciu. Bardziej szarawe, może zestresowane. Pływają wolno i tak trochę niezdarnie, długość pletw u młodych osobników rzeczywiście robi wrażenie ale z tego wyrastają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bullmaster9 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2019 Są w erybce widziałem w sobotę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamello90 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2019 Dokladnie, w erybce w zabrzu juz dluzszy czas jedna plywa.:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam98 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2019 Pytanie ktoś jedzie z Okolic Płocka do zabrza ?Haha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr07 Zgłoś Napisano 23 Marca 2019 Widziałem dorosłe plataxy,mają ok.0,5m średnicy,do tego bardzo szybko pływające.Jak ktoś ma akwa 4-5m,to może puścić,fajne rybcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach