lapsiak84 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2019 Cześć. Jak pozbyć się valonii ze skałki którą mogę wyjąć. A mianowicie kawałka favii w której dwa oczka są martwe i w nich panoszy się valonia. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pavulon Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2019 Ja spróbowałem Dino X, ale chyba nie polecam. Przeprowadziłem dwie kuracje z rzędu. Jedną dawkowałem zgodnie z instrukcją, potem ponowiłem kurację dawką x 2. Łącznie zajęło mi to 2 x 21 dni. Wiązało się to z ograniczeniem świecenia. Efekt to zdecydowane ograniczenie tego glonu ale odkupione pokurczeniem koralowców (na szczęście mam ich mało). Ogólnie efekt raczej nie jest zadowalający bo po tym czasie około 30 % glona jeszcze jest. To co zginęło nie wyparowało z akwarium, po prostu było łatwiejsze do odessania od skały. Sam chętnie się dowiem co jeszcze można zrobić, żeby się jej pozbyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2019 .... ty piszesz o Valoni czy Dino? PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2019 Percnon skutecznie usunął u mnie valonie. Mitrax był tylko darmozjadem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2019 Miałem kiedyś Zebrasomę scopas która skubała Valonię. Sprzedałem scopasicę i Valonia zaczęła pojawiać się ponownie. Obecnie mam Z.xanthurum i znów zero Valoni. Nie wiem ? ... może trzeba trafić na egzemplarz ... ale czyżby mnie udało się trafić dwa razy pod rząd? A zapomniałem dodać ... zlikwidowałem odpieniacz , podmieniam wodę raz w miesiącu ... może to? PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2019 U mnie skutecznie zeżarł walonię borsuk, odkąd pływa w akwarium nie widzę glona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaZek Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2019 Godzinę temu, lapsiak84 napisał: Cześć. Jak pozbyć się valonii ze skałki którą mogę wyjąć. A mianowicie kawałka favii w której dwa oczka są martwe i w nich panoszy się valonia. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Wyjmij, odłup i włóż z powrotem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wukk Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2019 Tak jak kolega pisał, nie lej tego paskudztwa , bo po tym zbiornik dochodzi do siebie przez dwa miesiące. to co dasz radę usuń i kup percona , nie przekarmiaj w końcu zacznie jeść. Ja walczę z tym ok roku , mam dwa pokolce i percona , idzie to powoli ,ale z mojej winy bo nie mam sumienia ich głodzić. Populacje valonii utrzymują na przyzwoitym poziomie. dodam że nie da się jej zagłodzić, wręcz mam wrażenie ,że w super czystej wodzie lepiej rośnie. Chemia na to paskudztwo nie działa ,moczyłem nawet kulki w ace , zrobiły się przezroczyste i tyle. Czyścic ręcznie ile się da, resztę muszą załatwić zwierzęta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arashi_ Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2019 Przyniosłam szczepki spsow ze sklepu, na których dopiero po wsadzeniu do akwa zauważyłam valonie, na podstawkach.Chciałam wyjąć i wyczyścić ale ubiegły mnie jezowiec globulus. Wyczyscił do białego... Nie wiedziałam, że to jedzą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2019 Chodzi o to, że ta valonia jest pomiedzy oczkami favii. Moge wyciagnac i wyszorowac ale boje sie ze szorując uszkodzę favie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrs Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2019 ja recznie sciagałem, u mnie byly one dosc twarde cos jak roszek. powoli palcami wyciagalem i do dzis nie mam, ale u mnie bylo moze z 6 sztuk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pavulon Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2019 Jeśli to tylko tyle to faktycznie spróbuj oderwać od skały i odessij. Na przykład możesz włożyć sitko do sumpa i do tego sitka skierować końcówkę węża. Jak zassiesz wodę to będzie wpadać do sumpa pzez sitko. Górną końcówkę węża warto zwęzić wężykiem o mniejszej średnicy(dla poprawy precyzji i zwiększenia ciśnienia zasysania). Jak dopuścisz do rozmnożenia glonu po całym akwarium to masz problem, jak ja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2019 Bez wyciągania. Wężyk do odsysania a na końcu kawałek zaostrzonej rurki ściętej pod skosem. Zasysasz wodę np. do podmianki i skrobiesz rurką glona wtedy się nie rozsieje. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2019 Ja u siebie używam kijka do szaszłyka. Wyciągnij szczepkę i daj do pojemnika z solanką ze zbiornika. Delikatnie podważ Wykałaczką albo czymś w tym stylu i oderwiesz wszystkie kulki bez podrażniania korala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
12dot12 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2019 Pęseta i dużo cierpliwości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2019 Zdecydowałem się wyciągnąć skałkę z akwarium w misce z wodą akwariową. Odczepiałem wykałaczką, ostrym nożykiem, skalpelem a miejsca w których były kulki jeszcze delikatnie poskrobałem. Zobaczymy czy się nie odrodzi. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach