luft Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2023 8 godzin temu, VDR napisał: Które gniazdo ? Bo powiem szczerze, po wyjęciu ślimaka wygląda, że działa dobrze i jest dość sztywne. Kurde, a może czegoś mi brakuje ? Masz @luft jakieś zdjęcia pokazowe na co zwrócić uwagę ? Na ceramiczna os wirnika silnika wchodzi plastikowy bolec a on w gumę, ktora osadzona jest w gnieździe klatki wirowej (ruchomy element napedzajacy wode). Pod wpływem wpadania ślimaków z czasem moze dojść do: zgilotynowania gumki, wyrobienia bolca, a w ostatnim etapie przy luzie czesci wyrabia sie gniazdo. 85zl później mamy nowy spasowany zestaw pod katowanie ślimakami Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2023 Proszę bardzo Ta bardziej fioletowa jest od 11 września a ta czystsza ze 2 miesiące dłużej bez czyszczenia lepiej jest czyścić kwaskiem cytrynowym niż octem Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2023 16 minut temu, mazmaciek napisał: Proszę bardzo Ta bardziej fioletowa jest od 11 września a ta czystsza ze 2 miesiące dłużej bez czyszczenia lepiej jest czyścić kwaskiem cytrynowym niż octem Ja nie czyszczę octem tylko wymoczę w occie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomko Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2023 Problemy, problemami ale tak dobrego serwisu i supportu nie mają żadne inne pompy w PL Ja mam xf330 4 rok, czyszczenie co 6 mies., wymienione gumki klatek ze 2 x (8 pln za komplet), wymienione gumowe bolce do osadzania klatek (zapas był w fabrycznym komplecie) i pompy bez zarzutu - ciche i wydajne. Nie zamieniłbym na nic innego. BTW nie stosuję siatek na ślimaki. Pozdr., tomko Cytuj Nowe 400L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2023 Latwiej myć w wiekszym stężeniu kwasu, ale tez latwiej uszkodzić/osłabić elemnty pomp na niezaleznie od marki produktu. Im wyzsze stężenie kwasu tym krotszy czas mozna moczyć bez uszczerbku. Zbyt dlugie trzymanie w kwasie wplynie na gumy, isolacje jak i plastikowe czesci także Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2023 Ja też czytałem, że lepiej moczyć w kwasie cytrynowym niż w occie, bo nie jest tak agresywny. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2023 4 godziny temu, tomko napisał: BTW nie stosuję siatek na ślimaki. ja też nie stosuje przeciwko ślimakom, a dlatego że kupiłem używki i uszkodzona jest ta górna osłona, a z siatką dość dobrze się trzyma Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2023 Ja to miałem nawet taki pomysł, żeby na "wylocie" wyciąć co drugie żeberko i zostawić otwarte. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rutekr Zgłoś Napisano 31 Stycznia (edytowane) Oto moja przygoda z Maxspect gyre xf350 ce. Zakupiłem w połowie stycznia w CoralHouse. Po dwóch dniach od odbioru paczki zamontowałem w akwarium, moje zdziwienie jedna pompa pracuje jak traktor, wibracje i hałas. Problem występował tylko na gnieździe A. Po kontakcie online z CoralHouse i wyczerpaniu możliwość odesłanie. Po odebraniu paczki w CoralHouse, stwierdzono problem ze sterownikiem. Dostałem informację że będzie wymiana sterownika . Cała sprawa zajęła tydzień, przyszedł nowy sterownik i wszystko Śmiga. Ze strony CH super podejście do klienta. Pompy ustawione na max 40 % zależy od programu i niezła pralka akwa 150*50* 60h. Narazie tyle. Wypowiem się więcej po dłuższym czasie. PS. Mój zmodyfikowany program pod mieszane może ktoś ma ciekawe presety i tu wstawi Edytowane 31 Stycznia przez Rutekr (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach