erni20133 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2019 (edytowane) Czy możliwe jest jeszcze żeby ten piasek wyglądał tak jak po zalania akwarium bialutki czysciutki???? Ogólnie ze 4 tygodnie różnicy między zdjęciami. .. Piasek jest drobniutki,jak ruszam nim to jest taki posklejany tym świństwem....i wałkuje robią się grudy.... Edytowane 4 Lipca 2019 przez erni20133 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2019 Akwarium dojrzewa. W końcu nalot zejdzie. Warto będzie dać później babeczkę kopiącą do jego przesiewania to utrzyma go w czystości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nexor4 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2019 Pisałem, że dojrzewanie dopiero się zacznie Normalna rzecz przy dojrzewaniu, przygotuj dużo cierpliwości, bo dojrzewanie trwa kilka miesięcy. Co do piasku to będzie on biały, ale nie jak nowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 4 Lipca 2019 Jak nie ma no2 to wpuszczaj ślimaki do kopania. Babilonia świetnie daje sobie radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek881 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2019 piasek mozna tez czyscic, przesiewac odmulaczem akwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erni20133 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2019 (edytowane) Mam nadzieję że zejdzie... samo , a teraz ta babka to nie wyczyscila by tego piasku z grudami? Edytowane 5 Lipca 2019 przez erni20133 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrs Zgłoś Napisano 5 Lipca 2019 23 minuty temu, erni20133 napisał: Mam nadzieję że zejdzie... samo , a teraz ta babka to nie wyczyscila by tego piasku z grudami? babylonia i nassariusy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 5 Lipca 2019 (edytowane) W moim wypadku babylonia i nassariusy kompletnie nie wpływają na stan piasku te ślimaki w zasadzie tam gdzie siedzą tam są zagrzebane i tyle, w momencie sypania jedzenia wyskakują a potem po chwili znowu się zagrzebują więc nie licz na to że będziesz miał dzięki nim bialutki piasek. Babka taki piasek szybko przekopie, sam mam muralisa jest spokojna nie mam burzy piachu ale nikt Ci nie poleci tego rozwiązania bo nasze akwaria są po prostu za małe, więc jedynie możesz na własną odpowiedzialność i od razu warto dodać że babki symbiotyczne w zasadzie nie kopią. No i tak jak wyżej wpuszczaj tylko jak masz dobre parametry... Edytowane 5 Lipca 2019 przez fannadil (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiktorkokoszka Zgłoś Napisano 5 Lipca 2019 ewidentnie objawy dojrzewania ,jeśli no2 jest stabilne dobrze by było wpuścić do środka akwarium ,jakieś ślimaki kopiące Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erni20133 Zgłoś Napisano 6 Lipca 2019 (edytowane) 4 godziny temu, wiktorkokoszka napisał: ewidentnie objawy dojrzewania ,jeśli no2 jest stabilne dobrze by było wpuścić do środka akwarium ,jakieś ślimaki kopiące Mam Nassariusa nic nie zrobił przez 2 tygodnie:) 16 godzin temu, fannadil napisał: Babka taki piasek szybko przekopie, sam mam muralisa jest spokojna nie mam burzy piachu ale nikt Ci nie poleci tego rozwiązania bo nasze akwaria są po prostu za małe, więc jedynie możesz na własną odpowiedzialność i od razu warto dodać że babki symbiotyczne w zasadzie nie kopią. No i tak jak wyżej wpuszczaj tylko jak masz dobre parametry... Właśnie czytałem o twojej kostce ... też miałeś brązowy nalot a później już go nie widziałem , dosypałeś piachu wpuściłeś babkę i nie wiem co pomogło w końcu ? W kaskadzie też nam wate, co 2 dni jest brązowa i wymieniam, czyżby schodziło mi z piasku ? Chociaż nie widzę poprawy na piasku.. . Dzisiaj kupił bym tą babkę Muralisa piszą że spokojna ale czy da radę z moim piachem ? Edytowane 6 Lipca 2019 przez erni20133 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 6 Lipca 2019 @erni20133 na prawdę, wyluzuj. Każdy jeden (czy jedna) miał jakiś tam nalot na piachu w czasie dojrzewania akwarium. To co masz, to kiedyś zniknie, jeśli tylko pozwolisz zbiornikowi dojrzeć. A kiedyś w przyszłości, jak koniecznie chcesz mieć ten piasek błysk (piasek nie nie jest rzecz najważniejsza w akwarium rafowym), to możesz pomyśleć o babeczce, tylko nie wiem, czy taką malutką znajdziesz, co się w takiej kosteczce zmieści. Ale to na spokojnie, kiedyś. Nie wrzucaj teraz na łapu-capu nieprzemyślanych zwierzaków do dojrzewającego zbiornika. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 6 Lipca 2019 Tak jak pisze Słony daj temu jeszcze trochę czasu. U mnie przede wszystkim na nalot wszelaki pomogły makroglony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 6 Lipca 2019 Cierpliwości. Po dojrzewaniu, troszkę pracy i piasek będziesz miał bielutki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erni20133 Zgłoś Napisano 6 Lipca 2019 Kupiłem babeczke Muralisa w 5 minut zrobiła mi takie mleka jak po zalaniem akwarium........i.......znikneła nigdzie koło akwarium nie leży...moze poszła spać? Czy te babki śpią pod piaskiem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 6 Lipca 2019 Wchodzi pod skałę i tam spedza duzo czasu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 6 Lipca 2019 57 minut temu, erni20133 napisał: Kupiłem babeczke Muralisa Wg opisu z erybki (pewnie tam kupiłeś, to i opis pewnie widziałeś) minimalna pojemność akwarium dla tej babki to 200 litrów. Na reeflex'ie nawet 400L (https://pl.reeflex.net/tiere/1394_Valenciennea_muralis.htm). "Fajne" podejście masz. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erni20133 Zgłoś Napisano 7 Lipca 2019 Zrobi co ma zrobić i może się jej pozbede.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaZek Zgłoś Napisano 7 Lipca 2019 8 godzin temu, erni20133 napisał: Kupiłem babeczke Muralisa w 5 minut zrobiła mi takie mleka jak po zalaniem akwarium........i.......znikneła nigdzie koło akwarium nie leży...moze poszła spać? Czy te babki śpią pod piaskiem ? Raczej ciężko, żeby się u ciebie w akwarium zgubiła za dużo kryjówek nie ma. Masz jakiś cyrkulator w baniaku rusza coś tą wodę czy tylko kaskada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 7 Lipca 2019 W piasku nie ma życia i dlatego rosną na nim bakterie i bruzdnice. Jest to zupełnie normalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erni20133 Zgłoś Napisano 7 Lipca 2019 2 godziny temu, KaZek napisał: Masz jakiś cyrkulator w baniaku rusza coś tą wodę czy tylko kaskada? Tylko kaskada .... dzisiaj też babki nie widzę nigdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 7 Lipca 2019 1 godzinę temu, erni20133 napisał: Tylko kaskada .... dzisiaj też babki nie widzę nigdzie Przejrzyj podłogę dokładnie, zaglądnij do kaskady. Ale na 99% wyskoczyła, jest to stanowczo za małe akwarium na babkę. Ten kto Ci to polecił jest nie do końca normalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erni20133 Zgłoś Napisano 7 Lipca 2019 (edytowane) Wczoraj grzebała pod skałą z tyłu i tam ją ostatni raz widziałem, nic tam się nie rusza od wczoraj , ani też nie mam tam jak poruszać... więc albo tam siedzi pod skałą zakopana, bo nie wyskoczyła sprawdzałem dokładnie... albo ja skała przycisneła? Edytowane 7 Lipca 2019 przez erni20133 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 7 Lipca 2019 Jest zestresowana,musisz jej dać 2-3 dni sama wyjedzie 100% że siedzi pod skałą skoro nie wyskoczyła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaZek Zgłoś Napisano 7 Lipca 2019 Dorzuciłbym jakiś mały cyrkulator z czasem, żeby ruszał wodą przy piasku, no chyba , że kaskada wystarcza to już sam oceń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erni20133 Zgłoś Napisano 7 Lipca 2019 (edytowane) Babka się znalazła, zrobiła się już śmielsza , i kopie Problemy są takie że mam mleko w akwarium znowu ....blazenki zaczęły pływać na samej górze w rogu może boją się jej albo za mała przejrzystość w akwarium jest ? Za karzdym razem gdy pobiera piasek robi sie dymek ..... Czy ten dymek i mleko w akwarium może stworzyć jakieś problemy dla życia w akwarium ? Edytowane 7 Lipca 2019 przez erni20133 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach