Gość Paragon Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2019 21 minut temu, Krzysiek K. napisał: Tą włókninę z Teichpoint cały czas używam ,będę miał przynajmniej porównanie co i jak... .Oczywiście, jak przetestuje tą nową to dam znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cezarreefmax Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 Filtr jak filtr lubię skromność w człowieku [emoji3][emoji106]z tej włókniny nie wali średnio nawinięta co dwa miesiące Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
led4grow Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 Rozkminiam budowę własnego urządzenia do swojej 330l. Co powiecie na taki napęd;https://s.click.aliexpress.com/e/YdMVSbOBD 12V 3rpm.Wiadomo już gdzie kupić włóknine, ale jest coś podobnego w PL?I najważniejsze z czego wykonać lub gdzie zakupić rolki pod włókninę?Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2019 Silnik używam i działa od roku rolki najprościej zrobić z rurek pcv Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek K. Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2019 Włókniny, które zamówiłem zostały dostarczone do domu przez szwagra .Zaczynam test . Na razie mogę powiedzieć tyle , że wszystkie trzy przepuszczają wodę ( test na zwykłym kranie),później się zobaczy jaki przepływ faktyczne idzie z nich uzyskać . Test wizualny pod światło (porównanie do włókniny z teich point 20g/m2) czyli tak :Allorund 40g/m2 po mimo, że jest najgrubsza , wielkość porów porównywalna. Super clear i SuperEconomy 30g/m2 tu już mamy znaczną różnice, oczywiście na plus ,pory znacznie gęstsze od pozostałych włóknin. Czuję , że jedna z tych dwóch włóknin to będzie strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o skuteczność oczyszczania. Dodam jeszcze ,że włóknina SuperEconomy swoją teksturą bardzo mocno przypomina tą włóknine z teich point ,tak jakby to był brat albo siostra tylko o większej gramaturze. Na razie tyle , zobaczymy jak włókniny będą się sprawowały w filtrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 Znalazłem taką firmę. http://einmed.eu/pl/oferta/wlokniny Mają w ofercie włókniny filtracyjne między innymi do wody. Włóknina z polipropylenu z wykończeniem hydrofilowym. Takie jak z Niemiec z linków. Może to będzie dobry zamiennik. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darecki Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 Jestem ciekawy jak to cenowo wychodzi nie znalazłem cen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 Kupujemy od nich włókninę 20 gr PP dobra jakość tylko że belki są po 1000mb produkcja na miejscu ale też są na rynku o połowę tańsze chińskie .Z tego co pamiętam to za włókninę 20 gr.mk cena była 8 zł.kg Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 36 minut temu, jacekberetłódz napisał: Kupujemy od nich włókninę 20 gr PP dobra jakość tylko że belki są po 1000mb produkcja na miejscu ale też są na rynku o połowę tańsze chińskie .Z tego co pamiętam to za włókninę 20 gr.mk cena była 8 zł.kg Nie mają mniejszych belek? Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 To jest wielki zakład produkcyjny może i by zrobili mniejsze nawoje ale pewnie trzeba by zamówić więcej sztuk no i pewnie musi być pocięte na konkretny wymiar Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2020 Od prawie roku użytkuje własny filtr ręcznie przewijany, początkowo mi to nie przeszkadzało a teraz wkurza ,mam trochę czasu i chcę dorobić automatyczne przewijanie .Podpowiedzcie jak to do kupy spiąć? Silnik myślę taki: https://allegro.pl/oferta/silnik-z-przekladnia-12v-dc-5-3obr-min-55kg-cm-8490008511 czujnik będzie dobry ? https://allegro.pl/oferta/magnetyczny-czujnik-poziomu-wody-cieczy-7688-7858708186 No i z tego co wyczytałem to trzeba podłączyć przez przekaźnik, który opóźni wyłączenie silnika o parę sekund , no i za bardzo nie wiem jak to dobrać ,chodzi o coś takiego? https://allegro.pl/oferta/przekaznik-czasowy-0-50-s-opoznienie-wylaczenia-8077313831 Podpowiedzcie co i jak Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2020 1 godzinę temu, Kris81 napisał: Od prawie roku użytkuje własny filtr ręcznie przewijany, początkowo mi to nie przeszkadzało a teraz wkurza ,mam trochę czasu i chcę dorobić automatyczne przewijanie .Podpowiedzcie jak to do kupy spiąć? Silnik myślę taki: https://allegro.pl/oferta/silnik-z-przekladnia-12v-dc-5-3obr-min-55kg-cm-8490008511 czujnik będzie dobry ? https://allegro.pl/oferta/magnetyczny-czujnik-poziomu-wody-cieczy-7688-7858708186 No i z tego co wyczytałem to trzeba podłączyć przez przekaźnik, który opóźni wyłączenie silnika o parę sekund , no i za bardzo nie wiem jak to dobrać ,chodzi o coś takiego? https://allegro.pl/oferta/przekaznik-czasowy-0-50-s-opoznienie-wylaczenia-8077313831 Podpowiedzcie co i jak Przyadłby się jeszcze jakiś zasilacz, obudowa, jakies zębatki żeby twoja korbe na to zamienić i będzie chulać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2020 Godzinę temu, Radek-sl napisał: Przyadłby się jeszcze jakiś zasilacz, obudowa, jakies zębatki żeby twoja korbe na to zamienić i będzie chulać. Ten zasilacz trzeba taki https://allegro.pl/oferta/zasilacz-impulsowy-12v-2a-do-silnikow-pradustalego-7553519160 Czy taki zwykły impulsowy 12V 1A Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
led4grow Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2020 To właśnie zwykły impulsowy w linku... Zauważyłem że największy problem jest w zdobyciu zębatek z rolkami i oringu uszczelniającegoWysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2020 Ja żadnych zębatek nie przewiduję, silnik jest z przekładnią i chyba bezpośrednio pociągnie włóknine, a też nic w wodzie nie będzie, a z rolki nie widzę by się tak lało. Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
led4grow Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2020 Ja żadnych zębatek nie przewiduję, silnik jest z przekładnią i chyba bezpośrednio pociągnie włóknine, a też nic w wodzie nie będzie, a z rolki nie widzę by się tak lało. Jak połączysz włóknine z silnikiem? Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2020 Jak ci to wytłumaczyć na pewno nie przez tryba coś na zasadzie wieloklinów,wymyśli się jak będzie wszystko na miejscu. Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
led4grow Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2020 Gdzie w PL kupujecie włóknine podobną do tej https://www.teichpoint.de/topclear-filtervlies-rollen-fuer-vliesfilter.html ale max. 15-20cm szerokości?Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jukos Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2020 Widzę, że temat żyje już własnym życiem, co mnie bardzo cieszy. Wyciągając wnioski z toczonych dyskusji popełniłem kolejnego rellera. Tym razem został osadzony na innym silniku, nie budowałem kolejnych przekładni. Mam nadzieję że napęd się sprawdzi [emoji854]Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
led4grow Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2020 @Jukus z czego zmontowałeś te rolki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jukos Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2020 wycinam z plexiWysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2020 Możesz przybliżyć koszt takiego? Ile cię wyniosło? Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal Stargard Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2020 A jak jest zabezpieczony silnik jak rozwinie do końca włókninę ? Ma jakieś zabezpieczenie obciążeniowe, czy jakąś krańcówkę, czy po prostu rozwija do końca i z drugiej strony jest luźno i się odwija do końca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jukos Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2020 Godzinę temu, Rafal Stargard napisał: A jak jest zabezpieczony silnik jak rozwinie do końca włókninę ? Ma jakieś zabezpieczenie obciążeniowe, czy jakąś krańcówkę, czy po prostu rozwija do końca i z drugiej strony jest luźno i się odwija do końca? Zrobiłem wersję sterownika z licznikiem i alarmem jak pozostaje 3 m włókniny na rolce. Ponieważ eksperymentuje z innymi silnikami żeby nie robić dodatkowej przekładni, w chwili obecnej licznik został wycięty. Jak czytałeś temat od początku pewnie zauważyłeś głosy że takie coś to niepotrzebny bajer bo każdy i tak do sumpa zagląda... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal Stargard Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2020 23 minuty temu, Jukos napisał: Zrobiłem wersję sterownika z licznikiem i alarmem jak pozostaje 3 m włókniny na rolce. Ponieważ eksperymentuje z innymi silnikami żeby nie robić dodatkowej przekładni, w chwili obecnej licznik został wycięty. Jak czytałeś temat od początku pewnie zauważyłeś głosy że takie coś to niepotrzebny bajer bo każdy i tak do sumpa zagląda... No niby tak , no ale jak ktoś nie dojrzy kiedy, a ślinik będzie się kręcił to albo urwie watę albo siebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach