savvka Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) Witajcie. Ostatnio trapi mnie bardzo moja skala w akwarium. W ciągu kilku tyg zrobiła się bardzo zielona. Ciemna zieleń. Co może być tego przyczyną? Piasek rowniez zrobil się zielony- dzisiaj odessalam przy podmianie wierzchnią warstwę i widzę w zwykłym świetle jak ciemna zrobiła się skala. Akwarium ma.9 miesięcy. Dodam rowniez, że szyby w dzień rowniez robia się zielone. Jaka może być możliwa przyczyną? Do wody dodaje seachem stabilny lub specjal blend i co kilka dni krople jodu. Kostka 64 l. Pomożecie? Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez savvka (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barto125 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2019 Jakie parametry? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
savvka Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) Godzinę temu, barto125 napisał: no3 ok 5, po4 niewykrywalne, ph ok 8,2; kh 9,3. Zasolenie 1,026; temp 25-26 st. Od dłuższego czasu utrzymuje się cjano, stąd nie robilam jakiś czas podmian. Ostatnio przy podmianach odsysam delikatnie piach, jednak skala zaczęła robić się zielona juz wczesniej. Nawet wkładając nowego Koralowca i przykrywajac to kieliszkiem zauwazylam, że sam kieliszek nabiera mocno zielonego koloru Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez savvka (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 moja skała z grubsza wygląda podobnie, ciężko oczekiwać żeby była śnieżno biała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 Czy to akwarium jest w zasłonecznionym miejscu?na zdjęciu tak wygląda,korale są bure a w akwarium jasności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dawar Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 (edytowane) Przerabiam ten sam temat już od paru miesięcy. Ja ten glon mam tylko na skałach. Zobacz w moim wątku co mi radzili. Mnie to się zaczęło po ospie, po użyciu chemii, lampy UV i zachwiania równowagi biologicznej. Wyskoczyło mi wysokie NO3 - 50 które dość szybko zbiłem do 25. Potem bardzo długo zbijałem do 5, ale podobno skała sobie go zgromadziła. Mimo twoich dobrych parametrów, to glon ma pożywkę i czerpie NO3 z oddającej je skały. Może to potrwać parę miesięcy. Ja uzbroiłem się w cierpliwość i leję tylko bakterie + podmiany. Widzę glon w odwrocie, chociaż bardzo powoli. Resztę musi załatwić sama biologia. Szczoteczką możesz przeczyścić skały i przedmuchuj je prawie co dziennie. Edytowane 14 Sierpnia 2019 przez Dawar (wyświetl historię edycji) Cytuj było: 130x35x35 http://nano-reef.pl/forums/topic/103738-tworzymy-rafę-w-domu/ jest: 150x50x60 http://nano-reef.pl/forums/topic/104240-mała-rafa-w-wielkich-problemach/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 Słońce robi robotę zieloną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
savvka Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 1 godzinę temu, @Beti napisał: Czy to akwarium jest w zasłonecznionym miejscu?na zdjęciu tak wygląda,korale są bure a w akwarium jasności. Tak, niedaleko jest okno, jednak jest zazwyczaj zasłonięte. Samo zdjęcie robione było późną nocą... 1 godzinę temu, Dawar napisał: Przerabiam ten sam temat już od paru miesięcy. Ja ten glon mam tylko na skałach. Zobacz w moim wątku co mi radzili. Mnie to się zaczęło po ospie, po użyciu chemii, lampy UV i zachwiania równowagi biologicznej. Wyskoczyło mi wysokie NO3 - 50 które dość szybko zbiłem do 25. Potem bardzo długo zbijałem do 5, ale podobno skała sobie go zgromadziła. Mimo twoich dobrych parametrów, to glon ma pożywkę i czerpie NO3 z oddającej je skały. Może to potrwać parę miesięcy. Ja uzbroiłem się w cierpliwość i leję tylko bakterie + podmiany. Widzę glon w odwrocie, chociaż bardzo powoli. Resztę musi załatwić sama biologia. Szczoteczką możesz przeczyścić skały i przedmuchuj je prawie co dziennie. Dziękuję, poczytam. Jednak glin jest na tyle ciężko, że nie da rady ani co wyszorowac szczoteczka, ani odessac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
savvka Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 6 godzin temu, fannadil napisał: moja skała z grubsza wygląda podobnie, ciężko oczekiwać żeby była śnieżno biała Zapewniam Cię, że na pewno nie wygląda jak moja. O snieznobialej nawet nie myślę. Ale patrząc na zdj sprzed 2 m-cy stwierdzam, że na pewno coś jest na rzeczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rastapasta Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2019 Może kwestia widma świetlówek i intensywność świecenia. Jakiego światła używasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
savvka Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 W dniu 17.08.2019 o 13:04, Rastapasta napisał: Może kwestia widma świetlówek i intensywność świecenia. Jakiego światła używasz? Nie używam świetlówek. Tylko Led. Lampa od siriusa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 59 minut temu, savvka napisał: Nie używam świetlówek. Tylko Led. Lampa od siriusa A czy to nie jest jakaś wersja do słodkiego zbiornika? Możesz podać parametry tej lampy? Bawra światła itp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
savvka Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 3 godziny temu, dla syna napisał: A czy to nie jest jakaś wersja do słodkiego zbiornika? Możesz podać parametry tej lampy? Bawra światła itp? Lampa jest wykonana do akwarium slonowodnego. Dedykowana do tego zbiornika. Niestety nie znam parametrów. Wiem, że ma 36 w. Najsłynniejsza kostka na nano-reef jest prowadzona z tą lampą. R_33 widzialam, ze tez jej używa, może ma coś napisane na temat tej lampy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach